S&P 500 ^GSPC 5,182.06 -0.11%
Tesla TSLA $174.84 -1.67%
Alphabet GOOG $171.20 -1.03%
Meta META $472.72 +0.96%
Nvidia NVDA $897.30 -0.91%
Amazon AMZN $187.55 -0.64%
Microsoft MSFT $411.44 +0.51%
Apple AAPL $181.90 -0.27%

Este Berkshire sau SAP500 mai bun? Alegeți cel mai bun vehicul de investiții pasive

Mihai Dragavei
4. 6. 2023
5 min read

Investițiile pasive sunt foarte populare în rândul investitorilor. De regulă, aceștia folosesc ETF-uri - și în special indicele S&P 500 - în care pur și simplu investesc și nu se preocupă de nimic altceva. Există însă voci care susțin că există alternative și mai bune exact în acest scop.

Această alternativă este legendarul investitor Warren Buffett, Berkshire Hathaway $BRK-B+0.0% al lui Warren Buffett. Unde se situează performanța sa în raport cu indicele? Este o alegere mai bună pentru investitori?

Iată cum se comportă Berkshire în raport cu indicele S&P 500

Dar, mai întâi, să analizăm cele două opțiuni în mod individual.

S&P 500

Indicele S&P 500 este unul dintre cei mai cunoscuți și mai urmăriți indici ai marilor companii americane. Acesta este compilat de agenția de rating Standard & Poor's și include cele mai mari 500 de corporații cotate la bursă din SUA. Reprezintă aproximativ 80% din capitalizarea totală a pieței bursiere din SUA.

Este un indice larg diversificat, care acoperă toate sectoarele majore ale economiei - tehnologie, sănătate, finanțe, media etc. Evoluția sa este monitorizată de investitori ca indicator al stării generale a economiei americane. O creștere a indicelui înseamnă o creștere a economiei.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

Indicele S&P 500 există de zeci de ani, cu o istorie care datează din anii 1950. Acesta a înregistrat o apreciere medie anuală de aproximativ 10%, depășind inflația. Prin urmare, indicele a adus bani investitorilor pe termen lung.

Indicele reprezintă baza pentru investițiile pasive. Există fonduri de indici care încearcă să urmărească performanța acestuia. Aceste fonduri au comisioane reduse și sunt complet transparente. Ele sunt considerate investiții sigure datorită diversificării, dar, din punct de vedere istoric, depășesc performanța fondurilor gestionate activ.

Berkshire Hathaway $BRK-B+0.0%

Berkshire Hathaway este un holding de investiții condus de investitorii legendari Warren Buffett și Charlie Munger. Are o valoare de peste 720 de miliarde de dolari și este a șasea cea mai valoroasă companie din lume.

Berkshire deține participații în zeci de companii americane, cum ar fi Coca-Cola, American Express, Bank of America și Kraft Heinz. Deține mai mult de 90% din mai multe companii care fac parte din Berkshire, precum GEICO și Dairy Queen.

https://www.youtube.com/watch?v=ee5BzwBCERE

Warren Buffett este cunoscut pentru filozofia sa de investiții care constă în găsirea unor companii subevaluate cu potențial de creștere pe termen lung, pe care le deține apoi pentru o perioadă foarte lungă de timp. El are o abordare mai degrabă conservatoare. Investițiile Berkshire constau în două componente principale - acțiuni la alte companii și operațiuni profitabile deținute direct de Berkshire. Profiturile Berkshire provin în principal din evaluarea acestor investiții, în principal datorită creșterii prețului de piață al acțiunilor pe care le deține.

Berkshire dispune de rezerve mari de numerar, pe care le folosește pentru a cumpăra companii subevaluate în perioadele de scădere a pieței. Un punct forte important este reputația și experiența lui Warren Buffett și a lui Charlie Munger, care există de zeci de ani. Berkshire le permite acestora să controleze o mare parte din valoarea activelor și să le investească pe termen lung, cu puține presiuni din partea acționarilor pentru rezultate pe termen scurt.

Care este mai bună?

Dacă sunteți în căutarea unui risc mai mic, a unei mai mari certitudini istorice și a unei mai mari diversificări, atunci indicele. Dar Berkshire este mai potrivit pentru un anumit grup de investitori... chiar dacă și acesta se luptă.

Buffett se află într-o situație dificilă. Are prea mulți bani pe care nu-i poate cheltui. Are de-a face cu atât de mulți bani, încât îi leagă mâinile.

Iar problema, sau mai degrabă riscul, este Warren Buffett însuși. Încă de la început, Berkshire a stat pe el. Pe conducerea sa, pe supravegherea sa. Deși se vorbește că managementul și succesorul său sunt de aceeași calitate, riscul de faliment după plecarea sa este încă foarte real. Istoria S&P 500 sugerează că nimic nu se va schimba pe termen lung.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unei investiții potențial mai profitabile, atunci Berkshire ar putea fi o alegere mai bună. Dar dacă sunteți în căutarea unei certitudini cât mai mari, atunci o investiție prin intermediul unui ETF indexat este probabil un pariu mai bun. Așa cum se întâmplă cu investițiile, este un quid pro quo.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.