S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Dacă ai 500 de dolari, ar trebui să fii cu ochii pe aceste companii petroliere

Andrei Ciobanu
13. 6. 2023
6 min read

Având în vedere volatilitatea inerentă a sectorului energetic, majoritatea investitorilor ar fi mai bine să nu încerce să cronometreze creșterile și scăderile prețurilor energiei. O opțiune mult mai bună este să recunoască faptul că nu se poate și este mai ușor să aibă o expunere continuă la acest sector în toate perioadele. Atunci, investitorul se poate concentra pe acțiunile individuale din acel sector și poate renunța puțin la ETF-uri. Acest lucru va duce direct la companii excelente precum Exxon, Chevron și TotalEnergies.

Aceste companii acoperă întregul sector energetic, de la forarea pentru energie la energie electrică, la rafinare și produse chimice. Deși prețurile materiilor prime joacă un rol semnificativ în câștiguri, diversificarea inerentă în sectorul energetic oferă un anumit echilibru care ajută la atenuarea suișurilor și coborâșurilor.

Mai mult, diversificarea face ca aceste companii să fie un fel de ghișeu unic pentru expunerea la energie. Acest lucru simplifică procesul de investiții, deoarece nu trebuie să adăugați o companie de foraj, rafinare și conducte.

În timp ce mai multe acțiuni pot crește diversificarea, ar trebui să evitați să faceți atât de multe investiții încât să nu le puteți ține evidența. O singură acțiune energetică integrată bună vă va ajuta să vă mențineți portofoliul stabil. Uneori, mai puțin înseamnă mai mult, așa că trebuie să vă "îmblânziți" chiar și în acest sector foarte tentant.

1. ExxonMobil $XOM+1.5%

ExxonMobil este cea mai mare din acest trio, cu o capitalizare de piață masivă de 425 de miliarde de dolari. Compania împarte profiturile cu acționarii, care sunt de 3,5% .

Dividendul a fost majorat în fiecare an timp de 41 de ani consecutivi. Nu cu mult timp în urmă, compania a rămas în urma colegilor săi în ceea ce privește producția, dar a investit masiv pentru a schimba acest lucru. Astăzi, producția companiei este puternică și a reușit să reducă costurile de producție și să îmbunătățească profitabilitatea. Pur și simplu, acest gigant a revenit în joc.

XOM
$119.64 $1.77 +1.50%

Bilanțul companiei este printre cele mai puternice din industrie, cu un raport datorii/capitaluri proprii de doar 0,2. Din punct de vedere istoric, această putere financiară a permis Exxon să își asume datorii în timpul recesiunilor din industrie, astfel încât să poată continua să investească în activitatea sa și să plătească dividende în creștere.

În prezent, se tranzacționează foarte aproape de maximele sale din toate timpurile, pe care le-a atins în vremuri relativ recente. Întregul sector este foarte interesant în acest moment și dacă cineva se gândește la această companie, este pe drumul cel bun.

2. Chevron $CVX+1.0%

Chevron are o valoare de piață de 295 de miliarde de dolari. Randamentul dividendelor sale este de aproximativ 4%. Iar plata a crescut în fiecare an timp de 36 de ani . La fel ca Exxon, Chevron are un bilanț solid, cu un raport datorii/capitaluri proprii chiar mai mic: 0,15 ori . Din punct de vedere comercial, Chevron se comportă la fel de bine ca Exxon în majoritatea punctelor comparative.

XOM
$119.64 $1.77 +1.50%

Pentru investitorii pe termen lung, așadar, adevărata întrebare este pe care dintre acești rivali să îl aleagă. Investitorii conservatori care doresc să maximizeze venitul pe care îl generează sunt mai degrabă cei care doresc un randament mai mare și un bilanț și mai solid. În acest caz, ei vor sfârși probabil mai bine cu Chevron.

Nici graficul pentru aceste companii nu este foarte diferit. Ambele au crescut cu peste 150% de la minimele covăsnene și se află acum în jurul prețurilor de vârf. Având în vedere puterea acestor companii și cererea globală actuală și viitoare pentru serviciile lor, aceasta este o bună componentă a portofoliului și o reprezentare solidă a sectorului energetic.

Dimensiunea mai mare a Exxon oferă unele avantaje, cum ar fi accesul la capital și capacitatea de a prelua proiecte mai mari. Fiecare companie are ceva în plus. Ambele ar fi alegeri solide, deși cea mai bună opțiune ar putea fi să le cumpărați pe amândouă.

3. TotalEnergies $TTE+1.4%

TotalEnergies, cu o capitalizare de piață de 140 de miliarde de dolari, nu are un palmares atât de impresionant când vine vorba de dividende. De fapt, cea mai impresionantă statistică a dividendelor sale de astăzi este că nu și-a redus dividendele în 2020, când concurenți din industrie precum $BP+1.0% Shell $SHEL+0.3% au făcut-o.

Acele reduceri de dividende au venit în momentul în care BP și Shell au anunțat că vor investi mai mult în energie curată. TotalEnergies a făcut aceeași schimbare de investiții, dar a fost foarte clar că dividendul a fost important pentru companie, deoarece știa cât de important este pentru investitori.

TTE
$73.19 $1.04 +1.44%

Numai din această perspectivă, este clar că societăților le pasă de investitorii lor, iar acest lucru este întotdeauna bun pentru acționari. Dacă o companie se preocupă de investitorii săi și produce profituri constante pentru aceștia, toată lumea este mulțumită și se poate aștepta să intre mai mulți bani .

În sectorul petrolier, această companie creează o oportunitate pentru investitorii care își dau seama că energia curată va deveni din ce în ce mai importantă. Ați putea încerca să alegeți un câștigător în sectorul energiei curate, dar este încă foarte devreme.

A permite unei companii puternice din punct de vedere financiar, precum TotalEnergies, să gestioneze curenții schimbători din acest sector este probabil o alternativă mai sigură pentru majoritatea investitorilor. Adăugați un randament al dividendelor de aproape 5% și acțiunea devine din nou puțin mai interesantă.

Întregul sector oferă o oportunitate cu adevărat mare pentru toți investitorii în viitor. Petrolul în sine a fost foarte volatil pe piața bursieră, deși abia dacă s-a mișcat în ultimele 6 luni. Viitorul este în energie și mai ales în energia curată. Dacă aceste companii pot obține rezultatul dorit în materie de reînnoire, va fi mai bine pentru umanitate și pentru investitori.

Acesta nu este un sfat financiar. Furnizez date disponibile în mod public și îmi împărtășesc opiniile despre cum aș acționa eu însumi în aceste situații. Investițiile sunt riscante și fiecare este responsabil pentru deciziile sale.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.