S&P 500 ^GSPC 5,223.67 +0.02%
Apple AAPL $186.89 +2.10%
Tesla TSLA $171.90 +2.04%
Meta META $468.54 -1.61%
Amazon AMZN $186.20 -0.68%
Nvidia NVDA $903.80 +0.56%
Microsoft MSFT $414.18 -0.14%
Alphabet GOOG $170.10 -0.11%

Jsou tohle nejlepší dividendové společnosti, které budou vyplácet dividendu ještě desítky let?

Dominik Petrnoušek
17. 6. 2023
4 min read

Dividendové společnosti nás tu všechny zajímají. Řešíme historii, stabilitu, čísla... všechny nás ale zajímá především jedna věc, kterou se tak nějak trochu bojíme řešit nahlas - budoucnost.

Všichni víme, že nikdo z náš nemá křišťálovou kouli a budoucí výsledky a vývoj odhadnout s jistotou nedokáže. Každý si musí tyto odhady udělat sám. Každopádně vám můžu alespoň přinést tip na společnosti, které by alespoň potencionálně mohly svou hezkou dividendu přinášet i nadále.

Microsoft $MSFT-0.1% 

Technologický gigant Microsoft vydělává stabilní ziskové toky ze svého softwarového a cloudového byznysu. Společnost začala vyplácet dividendy v roce 2003 a od té doby její dividenda každoročně roste. Výnos činí necelé 1 %, což není moc, ale zase je hezky udržitelný. Silná generace hotovosti, zdravá úroveň zadlužení a čilá aktivita v oblasti fúzí a akvizic dávají Microsoftu dostatečný prostor i nadále zvyšovat dividendy.

MSFT

Microsoft

MSFT
$414.18 -$0.56 -0.14%

Microsoft začal vyplácet dividendy svým akcionářům v roce 2003. Od té doby společnost každý rok zvyšovala objem vyplacených dividend. Například v posledním čtvrtletí minulého roku Microsoft vyplatil celkem 4,6 miliardy dolarů prostřednictvím dividend. Celkem Microsoft za posledních 10 let vrátil akcionářům ve formě dividend přes 140 miliard dolarů, což představuje návratnost téměř 150 %. Dividenda každoročně roste tempem okolo 10 %.

Dividendová historie Microsoftu jako by ani nepatřila technologické společnosti

Aktuální výnos dividend činí ani ne 1 %. Vzhledem k růstu tržeb, zisku a volného cash flow ale vidí analytici prostor pro další zvyšování dividend. Silné zisky Microsoftu z prodeje softwaru a cloudových služeb, jeho nízké zadlužení a čilá akviziční aktivita dávají společnosti dostatek hotovosti pro navýšení vyplácených dividend i v budoucnu.

Microsoftu se daří hezky snižovat dluh

Management uvádí, že má v úmyslu udržovat a navyšovat dividendy na úrovni, která je v souladu s jejich dlouhodobým výhledem tržeb, provozního zisku a volného cash flow.

Takže shrnuto, Microsoft má stabilní a poměrně mladou dividendovou politiku, která se zaměřuje na dlouhodobě udržitelný růst dividend v souladu s růstem toků hotovosti společnosti. Zisky plynoucí z jádra byznysu a aktivum ve formě hotovosti na bilanci dávají Microsoftu teoreticky dostatek prostoru k dalšímu navyšování výplat dividend i v budoucnu.

Johnson & Johnson $JNJ+0.6% 

Tato zdravotnická společnost s 114 letou historií je dlouhodobým plátcem dividend.  JNJ má stabilní zdroj výnosů ze svých přístrojů, zdravotních přípravků a farmaceutických produktů. Dividenda se vyplácí již 60 let bez přerušení a od roku 2004 roste každý rok. Díky silné značce, diverzifikovanému produktovému portfoliu a nízké zadluženosti má JNJ dostatek prostředků k dalšímu zvyšování dividend.

JNJ
$150.77 $0.86 +0.58%
Capital Structure
Market Cap
360.8B
Enterpr. Val.
368.5B
Valuation
P/E
22.3
P/S
4.0
Dividends
Yield
3.2%
Payout
30.4%

Johnson & Johnson začala vyplácet dividendy v roce 1944 a letos slaví 60. výročí neustálého zvyšování vyplácených dividend. Patří tak mezi společnosti s nejdelší historií nepřetržitého zvyšování dividend.

Výnos dividend se aktuálně pohybuje okolo 2,8 %, přičemž společnost dividendu každoročně zvyšuje v průměru o 6 %. Za posledních 10 let vzrostla dividenda celkem o 59 %.

Johnson & Johnson generuje stabilní zisky z prodeje svých farmaceutických, zdravotnických a spotřebitelských produktů. Díky tomu má dostatek zdrojů pro vyplácení dividend i jejich navýšení. Firma má silnou bilanci s nízkým poměrem zadluženosti, což jí umožňuje investovat do růstu byznysu i nadále vyplácet akcionářům dividendy.

Management je pochopitelně výplatě dividendy maximálně nakloněn. Shrnuto, Johnson & Johnson patří mezi společnosti s nejdelší historií a růstem dividend. Stabilní čistý příjem, silná bilance a strategické zaměření na dividendový růst dávají této staleté společnosti dostatek prostoru pro další navyšování dividendy i v delším časovém horizontu. A investoři tomu očividně silně věří.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.