S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Proč dividendy v tomto sektoru někdy dosahují až 70 %?

Dominik Petrnoušek
24. 6. 2023
5 min citire

Vysoké dividendy jsou lákavé. Co když jsou ale až tak vysoké, že se rozbliká varovné světlo úplně každému? Jsou tato závratná čísla ještě vůbec reálná a udržitelná?

Sektor lodní dopravy je možná na první pohled trochu komplikovanější. proto se pro pochopení vysokých dividend musíme nejprve podívat na to, jak samotný sektoru funguje.

Sektor lodní dopravy funguje na principu přepravy nákladů po moři pomocí zaoceánských lodí. Existují dva základní způsoby, jak tato činnost funguje:

Dopravní společnosti (carriers) - Jsou to společnosti, které vlastní svoji flotilu lodí. Mají na starosti provozování, údržbu a správu těchto lodí a zajišťují přepravu nákladů pro své klienty. Inkasují poplatky za přepravu (freight rates) za každou přepravu nákladu. Jejich zisky tak závisí přímo na obsazenosti jejich lodí.

Lodní společnosti (shipowners) - Vlastní flotily lodí, ale místo provozování jich je poskytují "na pronájem" prostřednictvím námořního nájemného. Vlastnická společnost nezajišťuje přepravu. Důležité je pro ně lodní nájemné, které musí získat za pronájem lodí od dopravců nákladu. Jejich zisky závisí spíše na poptávce po námořním nájemném než na obsazenosti konkrétní lodě.

Hlavní rozdíl je tedy v tom, že vlastníci lodí nepřímo získávají zisky z pronájmu lodí, zatímco dopravci přímo vydělávají z přepravy nákladů po moři svými vlastními plavidly.

Obě skupiny tak značně profitují z cyklického charakteru trhu. Když jsou poptávka po námořní přepravě a lodní nájemném vysoká, zisky rostou. Naopak když poptávka klesá, zisky klesají nebo jsou nulové.

Proč dosahují vysokých dividend?

Hned z několika důvodů.

Nízké náklady na kapitál: Lodní společnosti obecně jednoduše získávají přístup k levným půjčkám a úvěrům, protože jejich aktiva (lodě) jsou považována za vysoce likvidní. To jim umožňuje udržovat relativně nízké náklady na kapitál a vede to k vysokým dividendám.

Cyklická povaha trhu: Trh lodní přípravy je silně cyklický, s častými výkyvy. Během cyklických vrcholů si společnosti vytvářejí kapitálové rezervy, aby jim pomohly překlenout poklesy. Tyto rezervy pak často čerpají formou vyšších dividend během dobrých období. Je to oboustranný meč.

Cyklická povaha lodní dopravy znamená, že když jsou podmínky špatné, výnosy mohou rychle klesnout nebo se dokonce dividendy zrušit úplně. Sektor historicky trpěl nepravidelností a nestabilitou.

Nyní, když se podmínky v lodní dopravě konečně lepší, letí čísla vzhůru. ALE!

Investoři by měli být opatrní. Přestože výnosy mohou být lákavé, i nadále hrozí pořádné riziko, zvláště pokud by se ekonomické podmínky zhoršily. Pečlivě zvažte, zda zda vysoké výnosy za to riziko stojí.

Nižší kapitálové výdaje: Lodní společnosti mají poměrně nízké kapitálové výdaje oproti jiným odvětvím, protože se zaměřují především na leasing lodí. To jim umožňuje distribuovat vyšší část zisku jako dividendy.

Dividendová priorita: Některé lodní společnosti mají vysloveně obchodní model zaměřený na vysoké dividendy, často cílící na konkrétní skupinu investorů. Mohou mít vysoký cíl pro výplatu dividend jako podíl ze zisku.

Kombinace nízkoúročných půjček, cyklické povahy trhu, nízkých kapitálových výdajů a orientace na vysoké dividendy může vést lodní společnosti k distribuci až 70 % ze zisků jako dividendy. Velmi záleží však na konkrétní společnosti a jejích prioritách.  A samozřejmě takové číslo je velice pravděpodobně dlouhodobě absolutně neudržitelné.

Co říká historie?

V roce 2006 to vypadalo nadějně pro dopravní společnosti. Čína rostla rychle a potřebovala přepravovat suroviny. Dopravní společnosti prosperovaly a rozrůstaly se. Poté světová ekonomika zpomalila a dopravní společnosti se zhoršily. Nadbytek kapacity vedl k nižším ziskům. Mnoho společností nebylo ziskových po dobu pěti let. Zisky byly extrémně nestálé.

Historicky dodávaly dopravní společnosti vysoké dividendy. Investoři požadovali vyšší výnosy, aby kompenzovali riziko, což znamenalo, že prodávali akcie. To tlačilo dividendy ještě výše. Moc se toho nezměnilo. A historie se opakuje.

Příklad

Na závěr bych pro zajímavost rád uvedl 2 společnosti z tohoto sektoru. V žádném případě se nejedná o nějaký tip nebo doporučení - spíš chci uvést příklad toho, o čem jsem tu mluvil.

ZIM
$18.73 -$0.22 -1.16%
SBLK
$26.05 $0.18 +0.70%

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.