S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 akcie, které by do roku 2030 mohly mít větší hodnotu než Tesla

Přiznejme si, kdo by nechtěl stroj času a podchytit si Teslu $TSLA+1.6% v počátcích, kdy se obchodovala takřka zadarmo. Kdo promeškal tuto příležitost, nemusí být poraženým, na trhu je mnoho možností a stačí jen analyzovat a vyhledávat ty správné společnosti. Dnes vám představím 2 akcie, které mohou mít větší hodnotu než Tesla $TSLA+1.6% v roce 2030. 

Mnoho z vás si už teď říká, že je to nesmysl a v roce 2030 bude z Tesly ještě větší dominantní akcie na trhu, já vám ukážu druhý pohled, který může vystřelit tyto dvě akcie do nebes.

Jak se investoři snaží najít další vlnu potenciálních akcií, které by porazily trh, může být užitečné podívat se zpět na recept na akcie, jako je Tesla $TSLA+1.6% nebo některý z technologických gigantů, aby dosáhly tak vysokých tržních hodnot.

K dosažení tržní kapitalizace přes 1 bilion dolarů v tomto desetiletí existují tři základní kritéria, která podnik potřebuje:

  1. Příjmová základna již v miliardách.
  2. Obrovský celkový adresovatelný trh (TAM).
  3. Historie rychlého, špičkového růstu.

Které akcie tyto kritéria splňují a mohou tak do roku 2030 mít větší hodnotu než Tesla $TSLA+1.6%?

1. Coupang $CPNG+0.6%: Amazon Jižní Koreje

Společnost je brána a má předpoklady k tomu, aby se stala druhým Amazonem.

Coupang $CPNG+0.6% je e-commerce společnost v Jižní Koreji s podobným obchodním modelem jako Amazon $AMZN+0.6%. Má široký výběr produktů spolu s vlastní distribuční a dodací sítí, což jí dává výhodu oproti konkurenci. To umožnilo společnosti Coupang $CPNG+0.6% rychle získat podíl na trhu elektronického obchodování v Koreji, který vzrostl ze 7,4% v roce 2017 na 15,7% v loňském roce. Stejně jako Amazon $AMZN+0.6%, Coupang $CPNG+0.6% má také prémiovou předplacenou službu nazvanou Rocket WOW, která nabízí dopravu zdarma a speciální výhody. Na konci roku 2021 měla 9 milionů členů.

V loňském roce společnost Coupang $CPNG+0.6% vygenerovala tržby ve výši 18,4 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 54%. Jak můžete vidět z čísel podílu na trhu, stále má prostor k růstu na svém domácím trhu. Aby však měla šanci stát se podnikem v hodnotě bilionu dolarů, bude se muset rozšířit. Naštěstí již má spoustu iniciativ, aby se to stalo. 

  • Za prvé, kromě své platformy elektronického obchodování zahajuje reklamní podnikání a streamování videa (opět podobně jako Amazon), které doufejme zvýší výdaje a ziskovost. 
  • Za druhé, rozšiřuje se mimo tradiční elektronický obchod do obchodu s potravinami a rozvozem potravin
  • Za třetí, má v plánu expandovat mimo Jižní Koreu do Singapuru, Tchaj-wanu, Japonska a potenciálně dalších regionů v jihovýchodní Asii.

Coupang $CPNG+0.6% má nízké marže, v loňském roce generoval hrubý zisk nižší než 3 miliardy dolarů a čistou ztrátu. To znamená, že do roku 2030 bude pravděpodobně muset mít mnohem větší příjmovou základnu, aby dosáhla tržní kapitalizace ve výši 1 bilionu dolarů. Ale s příjmy ve výši téměř 20 miliard dolarů, konzistentním nárůstem podílu na trhu, novými obchodními iniciativami a mezinárodní expanzí si myslím, že Coupang $CPNG+0.6% může dlouhodobě zvyšovat své nejvyšší příjmy vysokým tempem.

Pokud vás zajímá mnohem víc o společnosti, tak vám doporučuji svůj článek o Coupang $CPNG+0.6%, kde jej podrobněji rozebíram: Bill Gates a Druckenmiller sází na Coupang neboli druhý Amazon | Bulios

2. Airbnb $ABNB-1.0%

Společnost se vymanila v roce 2021 se záporných výnosů.

Airbnb $ABNB-1.0% je cestovní tržiště, kde mohou jednotlivci účtovat cestujícím za pobyt v nemovitostech, které vlastní. V podstatě umožňují lidem zůstat na jedinečných místech, která se liší od hotelů. S nápadem začal Brian Chesky a dva další v roce 2008 a od té doby se platforma rozrostla neuvěřitelným způsobem. Dnes má Airbnb $ABNB-1.0% tržní kapitalizaci 105 miliard dolarů.

V roce 2021 měla společnost na platformě rezervováno 300 milionů nocí a zážitků, což je meziroční nárůst o 56%, protože svět se pomalu zotavoval z pandemie COVID-19. Počet rezervovaných nocí je však oproti roku 2019 stále o 8 % nižší, což ukazuje, že cestování po celém světě se stále ještě plně nezotavilo. 

  • Tržby dosáhly v roce 2021 6 miliard dolarů, meziročně vzrostly o 77% a upravený zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) činil 1,6 miliardy dolarů. To dává společnosti ziskovou marži ve výši 26,6%, i když čelí protivětru z pandemie.

Airbnb $ABNB-1.0% tedy splňuje dvě ze tří kritérií s velkou základnou příjmů a silným růstem. Cestovní ruch a cestovní ruch je jedním z největších na světě, v roce 2019 celosvětově činil 9,2 bilionu dolarů (poslední dva roky byly kvůli pandemii nižší). Airbnb $ABNB-1.0% v současné době slouží pouze části průmyslu a má mnoho konkurentů, jako jsou hotely a další cestovní platformy, jako jsou Booking.com a VRBO. Ale s tolika spotřebitelskými výdaji každý rok má roční příjem Airbnb $ABNB-1.0% velmi vysoký strop.

Se skvělými výsledky růstu, obrovskou tržní příležitostí a vysokými ziskovými maržemi si myslím, že Airbnb $ABNB-1.0% má šanci dosáhnout tržní kapitalizace ve výši 1 bilionu dolarů do roku 2030.

Klasicky to není pouze o kladných zprávách, musím vám ukázat i druhou možnou stranu mince.

Přestože se zdá, že pandemie a vše kolem utichlo, tak tomu zřejmě ještě úplný konec není. Nejnovější zprávy ukazují opětovné šíření Covidu, což by mohlo dát opětovně stopku $ABNB-1.0%. Do toho nás čeká zdražování cen energií, pohonných hmot a výdajů za bydlení, to může být další důvod, proč lidé nebudou cestovat, alespoň z mého pohledu. Závěrem chci říct, že společnost má na to, aby se stala obrovskou, ale jen za určitých podmínek. Hlavním katalyzátorem by byl návrat cestujících z dob před pandemií.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Autor @pb2205 má karmu 555 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

O Coupang ještě uslyšíme pokud se jim vydaří expanze.

Mě zajímá celkový vývoj Coupangu, jestli je zde opravdu možnost konkurence pro Amazon. Bill Gates má jasno a investuje, ale bude tomu tak?

Druckenmiller má v Coupangu $CPNG+0.6% 20% portfolia, Bill Gates myslím že okolo 1%. Predikce jsou pro společnost vysoké, tak jako očekávání. Těžko říct jakým směrem se bude vyvíjet.

Teoreticky šanci má, ale podle mě je pro ně obrovská bariera nějaká expanze na západní trh. Navíc když tady tomu dominuje taková chladnokrevná bestie jako je ten klasický Amazon 🤷