S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Ještě k angažovanosti společností v Rusku. $PEP+2.1% $BTI+0.7% $PM+0.1%

A z mých oblíbených tabákovek:
- PMI je na prvním místě v žebříčku příjmů generovaných v Rusku
- JTI vygenerovala v Rusku v roce 2022 tržby 7,4 miliardy USD, což je o 1,5 miliardy USD více než v roce 2021 (největší nárůst ze všech společností)
- BAT diskutuje o prodeji svých ruských podniků místnímu partnerovi

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Přemýšlel jsem jak se vyjádřit k Tvému příspěvku a vůbec, jak to brát, jestli jakoby otázka zní, je etické mít v Rusku byznys, investovat do toho atd.? ...za mě, proč ne. 😊 Upřímně, a teď tady možná strhnu vlnu nevole na sebe, ale já nemám nic proti Rusku. Naopak, bál bych se více ukrajiny. Je to nestabilní stát a vždy byl. Režim, ani demokracie pořádná, ani komunismus. Tak něco mezi, korupce velká atd. Rusko, tam je politický režim stále stejný. Ano, mohly by se vést dlouhé dobaty o tom, kde je líp. Pro nás asi nikde, ale jako v čem jsem s Rusama, i přesto, že jsem pro západ, jsem kapitalista a né komunista, tak ale je to, jak se USA roztahuje. Nedivím se Rusku, kolikrát řeklo jasně USA, nedávejte základny k našim hranicím, ale oni ne a ne, USA se pořád "sere" do světa a na svém území mají klid. Vytvářejí konflikty ale hlavně daleko od nich. Rusko, to si tak nějak drží své, neprdí se všude po světě. Má své území, své suroviny a co si dělají na svém písečku je přeci jejich věc. Chtěl bych vidět USA, kdyby si Rusko začalo stavět základny třeba v Mexiku či jinde u hranic USA, to by se jim také nelíbilo. Navíc, tvl Evropa tady její nenávist vůči Rusku, ale vždyť můžeme být rádi za něj, Rusko bojovalo, osvobodilo značnou část Evropy. Rusko má přímé zdroje které Evropa potřebuje. Tím zase se vrátím, nechci tu komunisty, jsem rád za otevřené hranice, za svobodu podnikání atd ... ale jako celkově co mi vadí, že se odsuzuje když je jiný názor, jiný režim. Proč, když jim to "vyhovuje" a je to na jejich území a násilně to nenutí jinde ...proč by se nemohlo i prostě normálně jednat s jinou politikou. Těžit z obchodních vztahů atd... Upřímně, co je tahle komedie, nic, jen byznys. Říkám, neházím všechny Ukrajince ani Rusy do stejného pytle a to je právě ono. Když se ale podívám, jak se tady i u nás chovají ti co teď přicházejí, je to hnus a hnal bych je zpět. Nemám nic proti těm, co se tu třeba narodili, sám mám jednoho skvělého kamaráda co tu žije od mala, pracoval ve fabrice a dřinou se vypracoval ...prostě tím slohem chci jen říci, že už mě fakt unavuje ta nenávist a škatulkování, Nenávist Rusko. Sankce atd. Kurva s prominutím, co Němci třeba, to nikdo nevidí, 2x vyvolali válku, dopouštěli se hrozných věcí na lidech a teď přesto udávají směr Evropy. Na to už se zapomnělo. Ekonomika je tu totálně nahovno, Rusku je inflace pod 3%, tak co kdo je na tom asi lépe.

Omlouvám se za sloh, dávno jsem už asi přešel vůbec smyls tohoto příspěvku, ale zde mi přijde dobré se projevit, jelikož cítím, že jsme parta otevřená myšlenkám, a né jen "slepí" ovce, kteří křičí s davem nenávist.

Je ťažko sa tu vyjadriť k politickým názorom, keď väčšina diskutujúcich nesleduje alebo nerozumie geopolitike na medzinárodnej úrovni. Nikto normálny a príčetný neschvaľuje vojny alebo iné násilné zásahy štátov medzi sebou, ale treba veci pomenovávať pravým menom. Nemám problém sa tu vyjadriť k politike na medzinárodnej úrovni, ale neviem či to má vlastne zmysel. Pozrite si aj tu v diskusii to pokrytectvo, kde dokážu niektorí obhajovať ostatné vojny, len preto, lebo ich viedli "naši spojenci". Nikto nikdy nežiadal sankcie voči USA, napriek tomu že porušovali medzinárodné právo a následkom ich vojen zomreli milióny ľudí. Je to téma na dlhú debatu, aby sme pochopili všetky súvislosti, príčiny a následky, ale nemám s tým problém ak by bola diskusia argumentačne korektná.

Jak říkáš, ono je to dost těžké tyhle debaty a nikdo z nás tu asi není nějak politicky více zkušený. Taky nemám problém se bavit o čemkoliv, hlavně jsem otevřený i poslechnout si jiné názory bez toho abych hned na někoho útočil.

Jiný režim bych nutně neodsuzoval, kdyby to nebyl autoritativní, nedemokratický režim, založený na propagandě, lži a strachu. Němci jsou od základní školy učeni o jejich historii, aby se znovu neopakovala. A myslím si, že dnes jim tam funguje velmi slušná demokracie. U Ruska není vidět téměř žádný posun k demokracii od pádu SSSR.

To se shodneme, jak jsem uváděl, já taky nemám nic pro jiným režimům, samozřejmě v rámci etiky. Jak píšeš, nějaké diktátorské a další, které jsou jen o strachu lží to je špatné. Ano, Německo je poučené dost, neříkám, že mají být současní Němci trestáni, jen prostě, že i přes jejich historii jsou zase "vládci". V Rusku není žádný pokrok, stále si jedou do svoje, ale to je právě ono, koho ohrožují, mě přijde jen že prostě všichni do nich jen "útočí". Rusko necpe jejich režim nikomu dalšímu, drží si své hranice, po pádu SSSR i ztratilo a naopak obchodě jsou, nebo aspoň byli vždy se svými sousedy. Jak říkám, je to složité téma a křehké, nejsem určitě orientovaný na východ, mám rád západ, chci cestovat a podnikat, ale ta agrese proti Rusku mi přijde prostě moc.

Děkuji za příspěvek. Autor tématu je bohužel příliš mladý, do nich to hlava nehlava hustí ve školách a médiích, nemůže za to. Naštěstí mám možnost dostat se zprostředkovaně i na moskevskou burzu, takže budu mít na případné další investice zajímavý vstupní bod. Jakožto člověka s titulem z mezinárodních vztahů a diplomacie mě současná situace a mediální propaganda strašně štve. O to víc mě ale štve pokrytectví a nečinnost OSN.

Téda, tak to je super a zajímaly by mě informace z Ruska. Jinak i máš určitě zajimavý pohled na to celé a rád si o tom přečtu, kdyby ses chtěl rozepsat. Jak totiž píšeš, jsem s Tebou za jedno v tom, že ta propaganda a to co prostě ať už jak říkáš ve škole, nebo pak i media tlačí lidem do hlavy. Je dnes těžký věřit těmto institucím, protože mnohé z toho jsou lži a jak jsem uvedl, já neříkám že jsem pro komunismus, ale to co dělají z Ruska je ošklivé a také se mi nelibí.

Hele jako jasný, chápu,,, politika... Ale nevím... asi jim to nutně za zlý nemám

Jasně, chápu to.

A keď Amerika spravila vojny v juhoslavii..Sýrii .. Afganistane Iraku lybii a x ďalších vtedy st vypinali net? A bojkotovali všetko americké ?

To mi přijde jako trochu motání jablek s hruškama :)

Taky si myslím.

Čiže tam ľudia nezomierali?

Prečo Vám to príde ako motanie jabĺk a hrušiek? USA a NATO napadlo v rozpore medzinárodného práva Juhosláviu, Irak a ďalšie krajiny. Bez mandátu OSN, tak ako to urobilo Rusko. Dnes len žneme to, čo tu USA a NATO predvádza posledné dekády.

To by ruští kuřáci hodně plakali. Za mě by se měli všechny západní firmy z Ruska stáhnout a nepodporovat jejich režim.

100% souhlasím. Jasně, z pohledu investora by společnosti doručily horší výsledky, ale přesto bych to rád viděl.

Přesně tak, je nechutné, že většině lidem fakt jde jen o ty peníze i přes lidské utrpení. To by byla diskuze na delší dobu, ale rád bych viděl odchod těchto společností z ruského trhu.

Ještě, že už to spousta firem udělalo. Souhlas.

Tohle se mi upřímně u těch firem vůbec nelíbí... právě odchod takových firem by rusáky bolel poměrně zásadně, až by tam všichni kuřáci museli kouřit tu jejich slámu a k obědu místo limonád jejich nějaký lokální vody ze studánek... :-)

Ačkoliv je teda smutné, že i přestože některé značky Rusko opustily, tak jsou stále k dostání bez větších problémů skrze neautorizovaný import.

To je takové to, že se vlk nažral a koza zůstala celá no

To je bohužel pravda ale pokud to znamená alespoň snížení dostupnosti nebo zdražení toho produktu, tak to za to z mého pohledu stojí...

Asi bolel, ale investory taky... je to hrozně patová situace 🤷‍♂️

Promiň, za mě tohle není úplně argument... těch společností odešla hromada a jejich investoři to také pochopili. Pokud by mi klesla akcie na společnosti, kde mám pozici z tohohle důvodu, tak bych naopak přikoupil, abych tu společnost v tomto rozhodnutí podpořil.