S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Výhled na letošní Q3 a 4 akcie na které by si investoři měli dát pozor

Redakce Bulios
19. 7. 2023
6 min read

Vstupujeme do třetího čtvrtletí roku 2023 a finanční krajina je plná očekávání. Nastává výsledková sezóna a investoři bedlivě sledují dynamiku trhu. Je však zásadní mít na paměti, že by se člověk neměl nechat příliš pohltit jediným čtvrtletním oznámením zisků.

Výhled na Q3

Zprávy o výsledcích hospodaření často vedou k drobným úpravám reálné hodnoty společnosti, ale k významným změnám obvykle dochází teprve v případě, že dojde k podstatnému posunu v základech podnikání nebo k určitému katalyzátoru. V tomto čtvrtletí jsou zisky ale posuzovány ze dvou hledisek.

Na jedné straně projekce naznačují pokles zisků společností v indexu S&P 500, což naznačuje pokračování recese v oblasti zisků. Na druhou stranu se očekává, že zisky budou ve srovnání s výhledem vedení a konsenzuálním očekáváním dobré, a to díky ekonomice, která se ukázala být odolnější, než se předpokládalo.

Jednoduše řečeno, analytici mají zase dva různé názory na to, jak by třetí čtvrtletí tohoto roku mohlo vypadat.

Vzhledem k letos silnější než očekávané ekonomice a minulým konzervativním výhledům trh pravděpodobně nepřijme další konzervativní projekce manažerských týmů. Společnosti, které se pokusí snížit očekávání trhu prostřednictvím konzervativních pokynů, mohou čelit značnému odporu.

Naopak společnosti poskytující lepší než očekávané výsledky by mohly nastavit vysokou laťku výkonnosti pro třetí čtvrtletí. To by však vzhledem k očekávanému zpomalení ekonomiky ve třetím čtvrtletí a v dalších letech mohlo vyvolat tlak na budoucí růst zisků.

Očekává se, že v tomto období a v příštím roce dojde ke zpomalení hospodářského růstu. Předpokládá se také zpomalení spotřebitelských výdajů, protože přebytečné úspory nashromážděné během pandemie byly do značné míry vyčerpány. Spotřebitelé navíc snižují míru úspor, aby udrželi krok s inflací, která je v současné době přibližně na polovině úrovně před pandemií.

Pro mezinárodní společnosti bude pak klíčový pohled na globální růst, zejména v Číně. Zdá se, že čínská ekonomika rychle zpomaluje a inflace se zmírňuje. Bude zajímavé sledovat, jak inflace ovlivňuje konkrétní odvětví a marže a které společnosti mají cenovou sílu. Kromě toho bude horkým tématem dopad umělé inteligence na různá odvětví.

Na to se zrovna nedávno podívali analytici Citibank: Tyto 3 AI akcie jsou mylně považovány za slabé, jejich čas brzy přijde, tvrdí analytici Citibank

Jak si vedou akcie 

V bankovním sektoru vykázaly JP Morgan $JPM+0.9%, Wells Fargo $WFC+0.7% a Citibank $C+0.9% zisky převážně v souladu s očekáváním. Čisté úrokové marže jsou však pravděpodobně na svém vrcholu nebo blízko vrcholu tohoto cyklu. Regionální banky budou v tomto čtvrtletí pod drobnohledem, zejména pokud jde o jejich vkladovou základnu a portfolio úvěrů na komerční nemovitosti.

Navzdory očekávanému poklesu zisků v příštích třech čtvrtletích se zdá, že tyto akcie například byly nadměrně prodány, což naznačuje jejich potenciální podhodnocení. V nebankovním finančním sektoru stojí za pozornost akcie společností Schwab $SCHW-0.9% a Discover $DFS+0.4%. Navzdory výprodeji v celém sektoru na začátku tohoto roku tyto akcie vykazují známky oživení a stále se zdají být podhodnocené.

4 akcie na které pozor!

U některých akcií se však doporučuje opatrnost. Například společnost Tesla $TSLA-1.6% již zaznamenala od počátku roku nárůst o neuvěřitelných 120 %, což ji posouvá do oblasti nadhodnocených akcií. Podobně se zdá, že společnosti Oracle $ORCL-0.6% a Apple $AAPL+1.0% jsou i přes své dobré výsledky nadhodnocené kvůli rychlému růstu cen akcií. Nadhodnocené se zdají být také akcie společnosti Hess $HES+1.5%, která patří do energetického sektoru, a to navzdory celkovému podhodnocení energetického sektoru.

Tesla: Přestože je Tesla lídrem v oblasti elektromobilů a umělé inteligence, její akcie zaznamenaly výrazný nárůst, od začátku roku o 120 %. Tento rychlý růst posunul akcie do nadhodnocené oblasti, což znamená, že současná cena nemusí být udržitelná a mohla by přijít korekce. Navíc, i když společnost zvýšila svůj výhled kvůli prudkému nárůstu objednávek na své produkty s umělou inteligencí, investoři v současné době platí vysokou prémii, což by mohlo vést ke ztrátám, pokud společnost tato vysoká očekávání nesplní.

TSLA

Tesla

TSLA
$171.97 -$2.75 -1.57%

Oracle: Akcie společnosti Oracle vzrostly od loňského října o 80 %, což je posunulo do nadhodnoceného teritoria. I když se společnosti daří, existují obavy z omezeného růstu trhu cloudové infrastruktury, který trh možná přeceňuje. Toto nadhodnocení by mohlo vést ke korekci ceny a způsobit potenciální ztráty investorům, kteří nakoupí za současnou cenu.

ORCL

Oracle

ORCL
$116.64 -$0.75 -0.64%

Apple: Apple je technologický gigant s širokým ekonomickým příkopem, ale jeho akcie se v současnosti obchodují s 27% prémií vůči reálné hodnotě. Od počátku roku akcie vzrostly o 46 %, pravděpodobně v důsledku prudkého růstu akcií velkých společností, zejména v technologickém sektoru. Nedávné čtvrtletní výsledky společnosti však nevykázaly nic výjimečného, co by tento růst ospravedlnilo, což naznačuje, že akcie mohou být nadhodnocené.

AAPL

Apple

AAPL
$184.57 $1.83 +1.00%

Hess: Akcie společnosti Hess, která patří do energetického sektoru, se v současné době obchodují s 60% prémií k čisté hodnotě aktiv, což ji činí nadhodnocenou. Ačkoli je Hess vysoce kvalitní společností s velkými aktivy a perspektivami růstu, tržní ocenění se zdá být v porovnání s čistou hodnotou aktiv příliš vysoké. Ocenění společnosti navíc může být ovlivněno dlouhodobou prognózou vývoje cen ropy, u nichž se očekává pokles, což by mohlo mít dopad na budoucí zisky společnosti Hess.

HES
$159.95 $2.29 +1.45%

Závěrem lze říci, že třetí čtvrtletí roku 2023 sice přináší zajímavé příležitosti, ale také výzvy. Investoři by měli postupovat opatrně a soustředit se spíše na dlouhodobé strategie než na krátkodobá oznámení zisků. Je čas být ostražitý, analyzovat a činit informovaná rozhodnutí založená na komplexním pochopení dynamiky trhu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.