S&P 500 ^GSPC 5,222.42 +0.16%
Tesla TSLA $169.65 -1.35%
Nvidia NVDA $896.82 +1.05%
Alphabet GOOG $169.88 -0.99%
Meta META $472.21 -0.68%
Amazon AMZN $188.29 -0.64%
Apple AAPL $183.22 -0.60%
Microsoft MSFT $413.24 +0.22%

Těžební svět se obrací na saúdské bohatství pro dodávky kritických kovů.

Lukáš Anděl
30. 7. 2023
5 min read

Přátelé, vím že tohle téma je pro dva tábory, protože pro mnohé jsou těžební společnosti nezajímavé, ať už kvůli jejich problémům s povolenky, ekologií atd, nebo čistě z důvodu etiky, těžba není moc ekologická a i v dnešním světě se u toho využívá mnohdy až otroctví lidí. Na druhou stranu, hlad po surovinách byl, stále je a bude v budoucnu.

Saúdská Arábie zvyšuje těžební podíl v dohodě s Brazílií za 2,6 miliardy dolarů. Dohoda oznámená minulý týden připravila půdu pro potenciálně významný posun v oblasti investic do kovů a těžby. Tento krok přichází v době, kdy se otázka, kdo kontroluje komodity potřebné k udržení a dekarbonizaci světových ekonomik.

Dohoda s Vale S.A. $VALE-0.4%  dává Saudům 10% podíl v jednom z klíčových světových dodavatelů niklu a mědi – základních kovů potřebných k dekarbonizaci.

O společnostech zmíněných v článku info vždy pro prokliknutí na ticker akcie, Bulios nabízí povedené info!  

VALE

Vale S.A.

VALE
$12.53 -$0.05 -0.40%

Vedla také další jednání, včetně s Barrick Gold Corp. $GOLD+0.1%  o investicích do velkého pákistánského měděného dolu. V soukromém rozhovoru vedoucí představitelé špičkových těžařů uvedli, že hodnota čtvrteční dohody jasně ukázala, že Saúdové jsou připraveni rozhazovat peníze. Což je relativně nedotčená hranice pro mezinárodní těžební průmysl. Přivedení Saúdů na palubu by nejen zmírnilo finanční zátěž Barricka, ale také by představilo partnera, který má v Pákistánu významný politický vliv, řekli lidé.

Čína byla po léta dominantním kupcem a klíčovým zdrojem financování, protože se snažila zajistit dodávky pro svou rychlou industrializaci. Ale jak narůstalo napětí se Západem, těžařský průmysl nyní čelí zvýšenému tlaku, aby se poohlížel jinde.

Saúdská Arábie usiluje o převzetí menšinových podílů v globálních těžařských společnostech, které pomohou zajistit přístup k dodávkám strategických nerostů. Země se také snaží vybudovat průmysl na zpracování kovů, který by zase mohl učinit atraktivnější pro mezinárodní těžaře na těžbu jejích ložisek nerostných surovin. Saudové se tímto snaží o diverzifikaci ekonomiky mimo ropu.

GOLD
$17.05 $0.02 +0.09%

Minulý týden oznámená dohoda $VALE-0.4%  je však jejím prvním velkým vpádem do těžby. Manara Minerals, nový podnik mezi suverénním investičním fondem království a státní těžařskou společností, získá podíl v obchodu s obecnými kovy společnosti Vale, což dá Saúdské Arábii zájem o doly od Indonésie po Kanadu produkující měď, nikl a další průmyslové kovy.

Čína se stává méně atraktivní, její fondy méně politicky chutnými a to proto, že někteří institucionální investoři přestali být spokojeni s těžbou kvůli obavám o životní prostředí.

Saúdská Arábie však nabízí jen hotovost, ale i politickou podporu pro společnosti, které chtějí expandovat do muslimského světa, protože vklady v tradičnějších jurisdikcích jsou vyčerpány.

Hluboké kapsy Saúdské Arábie mohou také představovat určité výzvy pro největší producenty, kteří hledají vlastní nabídky. Ve snaze získat větší expozici mědi a niklu začali těžaři vypisovat největší šeky za více než deset let. BHP Group $BHP+0.6%  a Rio Tinto Group $RIO+0.3% – dvě největší – právě dokončily multimiliardové obchody na růst mědi, zatímco Glencore Plc se pokusila koupit Teck Resources Ltd.

BHP
$57.44 $0.32 +0.55%

Vedoucí pracovníci dvou největších těžařských společností, které strávily roky posuzováním aktiv ze základních kovů, jako jsou aktiva vlastněná Vale, soukromě uvedli, že je překvapila cenovka v dohodě z minulého týdne, která ohodnotila jednotku na 26 miliard USD

Saúdská Arábie už začátkem tohoto roku oznámila, že nová firma bude investovat do těžebních aktiv po celém světě, s počátečními investicemi 3,2 miliardy dolarů. V zemi se každoročně koná těžařská konference, na které letos vystoupil generální ředitel největší světové těžařské společnosti, Mike Henry z BHP $BHP+0.6%  a také předseda č. 2 producent Rio Tinto $RIO+0.3%  — velký krok vpřed oproti minulým řečníkům. Očekává se, že příští rok se zúčastní i generální ředitelé dalších předních těžařů.

RIO

Rio Tinto

RIO
$70.21 $0.21 +0.30%

Pro těžařské společnosti, které hledají finanční prostředky, nedávný zásah amerických a kanadských vlád proti čínským investicím do klíčových kovodělných společností změnil investiční prostředí. To je dáno otevřením zemím Blízkého východu, jako je Saúdská Arábie, aby zaplnily mezeru.

Jak se díváte na tyhle informace ohledně těžby a investujete do těžebního průmyslu, v kterém se dají najít i hezké dividendy? Mě osobně tohle odvětví zajímá a budu jej bedlivě sledovat a případně bych je zařadil do portfolia. 😊

Úspěšný nový investiční týden přátele! 🍀

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.