S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Vodík jako čistá energie budoucnosti? Zde je 5 akcií, které z tohoto odvětví určitě sledovat

Redakce Bulios
2. 8. 2023
8 min czytania

V dnešní době hledají lidé stále více způsobů, jak snížit závislost na fosilních palivech a omezit uhlíkové emise. Jedním z nadějných kandidátů je vodík - zdroj energie, který při spalování nevytváří žádné skleníkové plyny, pouze vodní páru. Tyhle firmy působí právě v tomto odvětví a mohou se do budoucna stát lídry ve svém oboru!

Plug Power

Oproti tradičním fosilním palivům, jako je zemní plyn, ropa a uhlí, je vodík mnohem čistší alternativou. Avšak vodík jako palivo není bez svých nedostatků. Vyskytuje se zřídka v přírodě ve snadno dostupné formě a jeho výroba je nákladná. Většina stávajících metod výroby vodíku navíc produkuje emise skleníkových plynů, což snižuje jeho environmentální výhody. Nicméně existuje naděje, že se to v nadcházejících letech může změnit. Několik společností tvrdě pracuje na využití obrovského potenciálu tohoto potenciálně emisně neutrálního paliva.

Vodík a investice

Palivové články na bázi vodíku fungují podobně jako baterie, generují elektřinu z elektrochemické reakce mezi vodíkem a kyslíkem. Na rozdíl od klasických baterií se vodíkové palivové články doplňují novým vodíkem, což z nich činí ideální zdroj energie pro pohon vozidel nebo jako stacionární energetický zdroj.

"Předpokládá se, že v budoucnosti by mohl vodík nahradit zemní plyn v potrubním systému po určitých úpravách. Mohl by být využíván v elektrárnách pro výrobu elektřiny a jako palivo pro domácnosti. Díky svému obrovskému potenciálu je čistý vodík odhadován na trhu s energiemi na hodnotou až 10 bilionů dolarů." popisuje Matthew DiLallo na webu Motley Fool

Přestože čistý vodík slibuje jako palivo bez emisí velké možnosti, jeho výroba je stále nákladná. Produkce vodíku zemním plynem stojí kolem 1,50 dolarů za kilogram, zatímco výroba z obnovitelných zdrojů vyjde na 5 dolarů za kilogram. Americké ministerstvo energetiky si klade za cíl snížit náklady na výrobu čistého vodíku na 1 dolar za kilogram během příští dekády, aby se stal konkurenceschopným zdrojem energie.

Avšak už nyní se několik firem začíná profilovat jako přední hráči v tomto odvětví. Podívejme se na pět hlavních vodíkových společností, které bychom neměli v nadcházejících letech přehlížet.

Air Products $APD+2.2% 

Společnost Air Products patří mezi světové lídry v zásobování průmyslovými plyny. Je globálním lídrem v technologii a zařízeních pro zkapalnění zemního plynu (LNG). Air Products je také jedním z největších dodavatelů vodíku a klíčovým hráčem v infrastruktuře pro vodíkovou energii. Disponuje více než 100 vodíkovými závody s kapacitou výroby 7 milionů kilogramů vodíku denně. 

APD
$262.70 $5.66 +2.20%

Společnost si klade za cíl stát se lídrem v poskytování řešení pro energetické a environmentální výzvy světa prostřednictvím plynařských procesů, zachycování uhlíku a čistého vodíku. V současné době má několik velkých vodíkových projektů, které plánuje dokončit v nadcházejících letech. Největším z nich je společný projekt na výrobu uhlíkově neutrálního vodíku v Saúdské Arábii, který má být dokončen v roce 2025, tento projekt stál společnost 7 miliard. Díky tomuto a dalším projektům se Air Products udržuje na špičce globálních vodíkových energetických společností.

BP $BP+1.0% 

Společnost BP je globálním producentem ropy a zemního plynu s ambiciózními plány snížit emise a stát se do roku 2050 nebo dříve net-zero společností. Vodík je klíčovým prvkem její strategie. BP má v úmyslu získat 10% podíl na trhu s vodíkem ve svých hlavních operačních oblastech. To ji vede k rozvoji vodíkových projektů v Británii, Evropě, USA a Austrálii.

BP
$37.50 $0.38 +1.04%

Například v Británii plánuje výstavbu největšího modrého vodíkového závodu (H2Tesside). Dále vyvíjí projekt HyGreen Tesside, zařízení pro velkovýrobu zeleného vodíku. Tyto projekty by mohly zajistit 15% z britského cíle na výrobu nízkouhlíkového vodíku do roku 2030.

Plug Power $PLUG-5.2% 

Společnost Plug Power patří mezi průkopníky v oblasti vodíkových palivových článků. Vyvinula první komerčně životaschopný trh pro vodíkovou palivovou technologii a nasadila více než 60 000 palivových článků pro elektromobily. Disponuje také jednou z největších sítí vodíkových čerpacích stanic v Severní Americe s více než 180 stanicemi. 

PLUG
$3.25 -$0.18 -5.25%

Plug Power staví integrovanou síť pro výrobu, skladování a distribuci zeleného vodíku v Severní Americe a Evropě. Plánuje vyrábět 2 000 tun zeleného vodíku denně do roku 2030. Strategií společnosti je vybudování prvního ekosystému zeleného vodíku na světě, což ji staví do pozice potenciálního vůdčího hráče na této masivní tržní příležitosti.

Bloom Energy $BE+0.8% 

Bloom Energy má za cíl vyrábět čistou, spolehlivou a dostupnou energii. Společnost vyvinula Bloom Energy Server, platformu pro výrobu elektrické energie, a Bloom Electrolyzer, který využívá stejnou technologii tuhých oxidických paliv jako Bloom Energy Server. Tento produkt dokáže produkovat čistý vodík o 15% až 45% účinněji než jiné na trhu. 

BE
$12.33 $0.10 +0.82%

Bloom Energy věří, že Bloom Electrolyzer představuje výrazný pokrok ve vodíkové technologi, a taky, že tato technologie umožní decarbonizaci těžkého průmyslu, jako jsou ocelářství, chemie, cement a sklo. Společnost může spárovat Bloom Electrolyzer s energií ze solárních panelů nebo větrných elektráren a vyrábět tak zelený vodík, který následně lze skladovat a přeměnit zpět na elektřinu pro budoucí použití.

Linde $LIN+0.7% 

Společnost Linde, která je z našeho listu akcií ta s největší tržní kapitalizací, vyvinula několik technologií pro efektivní kompresi a bezpečné doplňování vodíku. Nabízí také technologie pro snižování uhlíkových emisí vodíku skrze zachycování a ukládání oxidu uhličitého.

LIN

Linde plc

LIN
$432.52 $2.83 +0.66%

V roce 2023 společnost investovala 1,8 miliardy dolarů do dodávky čisté energie pro velkovýrobní modrou amoniakovou továrnu v Texasu. Linde plánuje postavit infrastrukturu pro zachycování uhlíku, která umožní ukládání více než 1,7 milionu metrických tun oxidu uhličitého ročně, čímž vyváží emise vodíku dodávaného do továrny. Společnost uzavřela dohodu s ropným gigantem ExxonMobil na přepravu a trvalé uložení zachyceného oxidu uhličitého. Projekt by měl začít v roce 2025.

Vodík je jedním z nejslibnějších alternativních paliv

"Vodíková energie má obrovský potenciál. Toto palivo bez emisí by mohlo pomoci decarbonizovat těžký průmysl, nahradit zemní plyn a skladovat obnovitelnou energii, čímž by otevřelo cestu k opravdu net-zero světu. To znamená, že představuje tržní příležitost v hodnotě bilionů dolarů." uvádí Matthew DiLallo

Nicméně vodík je stále ve fázi rozvoje jako komerčně životaschopný zdroj energie. Odvětví musí zvětšit měřítko a snížit náklady, aby se stalo konkurenceschopným ve srovnání s fosilními palivy a dalšími novými technologiemi, jako je ukládání energie do baterií. Investoři by si proto měli odvětví vodíkové energie pečlivě sledovat, zatímco posuzují, které společnosti mají největší šanci stát se dlouhodobými vítězi.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.