S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Investice do kvantových počítačů ?

Kam-Investovat.cz
29. 8. 2023
4 min read

Když se podíváme na počítače dnešní doby, tak si jen těžko představit, že to mohou být neuvěřitelně rychlé a mocné stroje. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje nový druh počítače, který disponuje něčím, co se zdá být přímo z vědeckofantastického filmu ? Jsou to kvantové počítače, revoluční technologie, která nás může přenést do éry výpočetní síly, o které jsme dosud jen snili. A co víc, jsou schopny provádět výpočty na úplně jiné úrovni, díky tajemství kvantové mechaniky. Příchod kvantových počítačů bude obrovským milníkem pro lidstvo a technologický posun může být opravdu „raketový“.

Co dokáže kvantový počítač ?

Kvantové počítače jsou zvláštní druh počítačů, které jsou mnohem rychlejší a silnější než ty obyčejné, které máte doma. Můžeme říci, že to jsou superpočítače pro složité úkoly. Jednou ze zásadních věcí, kterou kvantový počítač dokáže, je řešit některé úkoly až neskutečně rychle. Například mohou prolomit tajemství kódů, které chrání naše informace na internetu. To by trvalo normálnímu počítači tisíce let, ale kvantový počítač by to dokázal za pár minut. Další věcí, kterou dělají, je že mohou zkoumat věci mnohem detailněji a dokáží simulovat, jak se chovají věci na atomové a molekulární úrovni. To je velmi užitečné pro výzkum nových léků, nemocí nebo také materiálů. Kvantové počítače budou s největší pravděpodobností pracovat skrze cloud, z důvodu jejich citlivosti a náročnosti dostatečného chlazení. O kvantové počítače se zajímají všechny vlády světa a jejich využití při řešení problémů změní vše napříč odvětvími.

Jak investovat do technologie kvantových počítačů ?

Rozvojem kvantových počítačů se zabývají mnohé velké technologické společnosti jako IBM, Google, Microsoft či Honeywell. Google se svým kvantovým počítačem Sycamore dokázal doručit první zajímavé výsledky, stejně jako čínský vědecký institut. Prvenství však zatím drží kvantový počítač Osprey od společnosti IBM, s výkonem 433 qubitů. Investovat do této technologie lze prostřednictvím nákupu akcií jednotlivých společností se zaměřením na obor kvantových počítačů. Případně se porozhlédnout po ETF z tohoto sektoru, jakým je například Defiance’s Quantum ETF (QTUM). AI za poslední rok způsobila určitou mini-revoluci. Avšak AI bez kvantových počítačů bude umožňovat jen zlomek toho, co by mohla dokázat s jejich využítím. Otázkou tedy zůstává, kdo a kdy představí první komercializovaný kvantový počítač a získá tak prvenství v tomto revolučním technologickém závodu.

Investoři často hledají společnosti, které přinášejí něco unikátního nebo revolučního a investice do společností zabývajících se rozvojem kvantových počítačů může být zajímavou příležitostí.

Investice do kvantových počítačů ? Jaká je historie vývoje počítačů ? Jak kvantové počítače přetvoří ekonomiky světa ? Kdo se vývojem kvantových počítačů zabývá ? Jak kvantový počítač vypadá ? Jaké technologické společnosti do vývoje kvantových počítačů investují ? Více si poslechnětě ve videích níže uvedených, které vám zodpoví další otázky týkající se kvantových počítačů:

Investice do kvantových počítačů ? | Kam investovat (kam-investovat.cz)


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.