S&P 500 ^GSPC 5,195.18 +0.28%
Tesla TSLA $178.79 -3.23%
Alphabet GOOG $172.88 +1.80%
Nvidia NVDA $914.16 -0.79%
Meta META $468.57 +0.62%
Microsoft MSFT $411.92 -0.39%
Apple AAPL $182.08 +0.20%
Amazon AMZN $188.92 +0.12%

Seriál - Investiční nástroje: Snowball certifikáty

Brokero
1. 9. 2023
4 min read

V rámci naší prémiové služby za námi chodí klienti s produkty, které jim jsou nabízeny ze strany jejich privátních či prémiových bankéřů. Jedná se o fondy, dluhopisy nebo certifikáty apod. Naší snahou je ukázat jim, jaké výhody, ale i úskalí zvažovaná investice přináší.

Poměrně oblíbeným nástrojem jedné privátní banky působící v ČR jsou express (snowball) certifikáty, kde je podkladovým aktivem vybraná akcie. Jedná se o derivát, který majiteli po splnění určité podmínky vyplatí vložené prostředky s kuponem. Pokud podkladový titul nepropadne pod stanovenou bariéru, je zde i určitá míra ochrany kapitálu. Investor tak nemusí úplně přesně trefit směr vývoje dané akcie, přesto může vydělat.

Popis produktu

Jako příklad jsme vybrali certifikát (vydaný v USD) na Mercedes-Benz AG z první poloviny roku 2022. Referenční cena byla stanovena na cca 70 EUR, přičemž bariéra je od ní o 30 % níže na 49 EUR. Součástí podmínek nástroje je tzv. aktivační cena (v tomto případě na 87 % od referenční hodnoty - 60,90 EUR). Jakmile se bude akcie MBG v prvních čtyřech letech pohybovat v období pozorování nad aktivační cenou, dostane investor zpět svůj vklad plus úrok 9,2 % (za každý rok). V případě, že po 5 letech bude bývalý Daimler nad bariérou (49 EUR), dostane vklad a kupony za všechny roky. V opačném případě se bude hodnota investice počítat přesně podle ceny akcií automobilky (přepočteno na dolary).

Výhody

Základní výhodou tohoto nástroje je výše zmíněný fakt, že investor nemusí zrovna správně trefit vývoj ceny podkladového aktiva a stejně bude inkasovat výnos. Za pozitivum se dá považovat i ochrana, kterou má na svědomí polštář tvořený bariérou. Produkt se v průběhu jeho životnosti dá prodat (za cenu stanovenou emitentem). Tímto s výhodami končíme.

Nevýhody

Záměrně zmíníme roční výnosnost (složený úrok) investice ve výši pouze 7,6 % hned na startu, protože pro nás představuje tu nejmenší překážku (pro informaci: MBG má nyní dividendový výnos 7,67 %). Nástroje emitované na jednotlivé akcie jsou vysoce rizikové. V případě indexů nebo košů akcií se eliminují idiosynkratická rizika jednotlivých komponentů, zde dochází k přímé expozici. Společnosti z cyklických odvětví navíc mají tendenci být více volatilní, proto bariéru vzdálenou o 30 % níže rozhodně nepovažujeme za bezpečnou. Dividendy, které vyplácí podkladová akcie, jsou použity na financování zabezpečovacího mechanismu. Zbytečnou proměnnou je pro nás zde i další měna (český investor, eurový podklad a dolarový derivát). Výkonnost investice je zastropována stanoveným výnosem. Posledním a nejvíce důležitým faktorem je ztráta prémie nástroje při propadu pod bariéru. Pro ilustraci: z dílny stejné banky pochází podobný již expirovaný certifikát na totožné podkladové aktivum (tehdy ještě Daimler AG). Investor jej koupil za 1.000.000 CZK. DAI se v termínu konečného vypořádání doopravdy zrovna pohyboval pod ochrannou bariérou. Z jednoho milionu je nyní v portfoliu bezmála po dekádě pozice v Mercedes-Benz za 650.000 CZK, Daimler Truck za 150.000 CZK a dividendy za poslední 3 roky. Jinými slovy ani přesto, že se automobilka pohybuje poblíž rekordů (navíc došlo k úspěšnému vyčlenění divize trucků), ztráty smazány nebyly.

Verdikt

Podobné výdobytky finančního inženýrství považujeme za absolutní zbytečnost. Jediný, kdo na tom za jakýchkoliv okolností vydělá, je emitent (příp. prodávající instituce). Pokud někdo chce mít fixní výnos, má si koupit dluhopis. Jestliže chce investovat do akcií, ať si koupí akcie. Tyto instrumenty pouze vytvářejí zdání bezpečnosti, jakmile dojde na nejhorší (a ono na to velmi často i dojde), tak nadělají více škody než užitku.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.