S&P 500 ^GSPC 5,220.4 -0.04%
Apple AAPL $186.79 +2.04%
Tesla TSLA $171.57 +1.84%
Meta META $467.90 -1.74%
Amazon AMZN $186.12 -0.72%
Nvidia NVDA $901.68 +0.32%
Alphabet GOOG $169.88 -0.24%
Microsoft MSFT $414.61 -0.03%

Zelená revoluce v norském stylu

Filip Dvořák
3. 9. 2023
5 min read

Ahoj investoři, dnes bych vám chtěl představit jednu ze společností z mého portfolia - Norsk Hydro ASA. 


Quick Summary 

Norská energeticko-průmyslová firma z oboru renewables. Provozuje vodní elektrárny a výrobu nízkoemisního hliníku, včetně jeho následné recyklace. Ve firmě má významný podíl norský stát. Společnost je finančně zdravá a vyplácí pravidelnou dividendu. 


O společnosti

Firma Norsk Hydro byla založena v roce 1905 jako Norsk hydro-elektrisk s cílem vyrábět umělá hnojiva pomocí tzv. Birkeland-Eyede procesu. Pro tento proces bylo třeba generovat velké množství elektřiny. Firma zvolila výstavbu elektráren, které měly elektřinu generovat z lokálních vodních zdrojů (zejména vodopádů). Postupně se tak na začátku 20. století vybudovaly hydroelektrárny v oblasti Telemark - Notodden a Rjukan, v roce 1920 pak Glomfjord v oblasti Nordland a 1930 továrna na výrobu hnojiv Herøya u města Porsgrunn. 

Vývoj v technologiích a změna procesů při výrobě hnojiv nakonec ale společnost donutily k uzavření partnerství s německým chemickým koncernem IG Farben (1927). V období druhé světové války bylo Norsk Hydro díky nacistické okupaci Norska plně pod kontrolou IG Farben. 

Jedna z hydroelektráren v Rjukanu známá pod názvem Vemork sloužila nacistům pro výrobu těžké vody a byla klíčová pro snahy Německa vyrobit atomovou bombu. Z tohoto důvodu byl Vemork cílem jedné z nejodváznějších spojeneckých sabotáží za celou válku, kdy v Británii vycvičené norské komando proniklo do továrny a vyřadilo ji z provozu. 

Továrna na výrobu těžké vody Vemork (dnes průmyslové muzeum)


Druhá světová válka znamenala pro Norsk Hydro i počátek další silné byznysové větve v podobě zpracovávání hliníku pro německou válečnou potřebu v továrnách v Herøyi a Glomfjordu. 

V poválečném období se pak společnost rovněž podílela na významném rozvoji norského energetického sektoru v oblastech těžby a zpracování ropy a zemního plynu. Ve vlastnictví měla i některá ropná pole v Severním moři např. Oseberg.

Do roku 2006 Norsk Hydro mj. provozovalo společně s firmou Texaco síť čerpacích stanic po celé Skandinávii pod společným podnikem HydroTexaco. Veškerá aktiva společnosti v oblasti ropy a plynu pak byla v letech 2006-2007 postupně včleněna do státního podniku Statoil (dnes Equinor). 

Norsk Hydro dnes vlastní mimo domovské Norsko rovněž aktiva v Německu, Brazílii, USA nebo Kataru.  

Akcionářská struktura

Nærings- og handelsdepartementet (Ministerstvo průmyslu a obchodu Norska) - 35%
Folketrygdfondet (Státní penzijní fond Norska) - 6%
BlackRock - 5% 
Vanguard - 2,5% 

Management

CEO - Hilde Merete Aasheim 
Executive VP - Pal Kildemo 
CFO - Peik Norenberg 
CTO - Hans Vatne 

Analýza společnosti
Norsk Hydro je společnost s primárním fokusem na obnovitelnost a udržitelnost. Je jednou z mála společností, která je schopná ve svém podnikání obsáhnout celý cyklus "zelené" výroby od vygenerování energie z obnovitelných zdrojů, její využití pro samotný výrobní proces produktu (hliníku) až po jeho následnou recyklaci. Trend obnovitelnosti a udržitelnosti by dle projekcí samotné společnosti měl významně podpořit růst poptávky po hliníku do roku 2030 (viz. graf níže).

zdroj: výroční zpráva společnosti 2022

Klíčovou výhodou Norsk Hydro je schopnost výroby nízkoemisního hliníku, který je při zachování stejných parametrů významně méně zatěžující pro životní prostředí oproti běžné konkurenci. 

zdroj: výroční zpráva společnosti 2022

Jednou z potenciálních výhod je i nízká závislost na Číně. Hlavními dodavateli pro Norsk Hydro jsou Spojené státy, Brazílie, Švýcarsko, Austrálie nebo Kanada.

Zdroj: výroční zpráva společnosti 2022

Z hlediska fundamentů společnost v posledních pěti letech vykazuje nárůst tržeb, mimo jiné i díky růstu cen základních materiálů a energií v důsledku války na Ukrajině a sankcím vůči Rusku coby významnému exportérovi výše zmíněného.

Zdroj: Stratosphere.io

Čistý zisk rovněž vykazuje v posledních letech nárůst.

Zdroj: Stratosphere.io

Společnost operuje s velmi přijatelnou mírou zadlužení. Celkový dluh by bylo z běžného volného cashflow možné splatit během cca 2 let.

Zdroj: Stratosphere.io

Hotovostní pozice společnosti se v posledních pěti letech roste velmi slušným tempem a otevírá tak možnosti k akvizicím bez potřeby významně zvyšovat zadlužení.

Zdroj: Stratosphere.io

Jelikož se jedná o průmyslovou společnost, je nutné zmínit i vývoj CAPEX. V posledních pěti letech se roční kapitálové výdaje stabilně pohybují okolo 1 miliardy dolarů.

Zdroj: Stratosphere.io

Závěr

Norsk Hydro je společností, která má konkureční výhodu v podobě vlastnictví nízkoemisních zdrojů energie, které může využít ve své průmyslové výrobě a do budoucna tak významně těžit z globálního makrotrendu snižování emisí a zátěže na životní prostředí. Společnost je finančně zdravá s nízkým zadlužením, disponuje dostatkem hotovosti a kompetentním management. Plusem je i nízká míra závislosti na Číně. 

Věřím, že Norsk Hydro je jedna z akcií budoucnosti, která plně využije trend zelené revoluce, protože má jedny z nejlepších podmínek pro to uspět.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.