S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Seriál - Investiční nástroje: Investice bez rizika

Brokero
8. 9. 2023
5 min read

V rámci naší prémiové služby za námi chodí klienti s produkty, které jim jsou nabízeny ze strany jejich privátních či prémiových bankéřů. Jedná se o fondy, dluhopisy nebo certifikáty apod. Naší snahou je ukázat jim, jaké výhody, ale i úskalí zvažovaná investice přináší.

Dalším nástrojem ze seriálu, který sice není až tak hojně zastoupen v portfoliích našich uživatelů, dostáváme na něj ale stále více dotazů, je akciový burzovně obchodovaný fond (ETF) s kapitálovou ochranou - tzv. downside protected ETF. Podobné možnosti již delší dobu nabízí např. garantované certifikáty, nově jsou k dispozici i jako ETF.

Popis produktu

Společnost Innovator Capital Management letos v červenci emitovala fond TJUL, který investorům dává možnost participovat na růstu indexu S&P 500 bez rizika ztráty. Krása! Tato funkce je vykoupena absencí dividend a maximálním výnosem za 2 roky (délka strategie) ve výši 16,62 % před odečtením poplatku (0,79 % ročně). Funkcionalita je tvořena selekcí 3 opcí. Participaci na růstu trhu zajišťuje call opce na SPY (ETF s podkladovým aktivem S&P 500) s realizační cenou vysoko nad tou tržní v době emise. Ochranu proti propadu tvoří put opce se strike cenou na hodnotě SPY v době emise a prodaná call opce se strikem o 16,6 % výše (z toho důvodu i limitovaný max. výnos). Nákup opce na pokles indexu (put) je financován z dividend a prodeje callu. Pokud bude po 2 letech S&P 500 resp. SPY o 5 % výše, stejný bude i výnos investora. V případě růstu o 25 % dostane nad vklad pouze 16,62 %, při poklesu bude na svých.

Výhody

Největším benefitem je bezesporu ochrana proti poklesu hodnoty investice a zároveň možnost aspoň částečně profitovat na růstu akciového trhu. Mezi pozitiva je určitě potřeba započíst i nižší nákladovost, než tomu bývá v případě garantovaných certifikátů a likvidnost. Produkt se obchoduje normálně na burze, investor tam tedy při dřívějším exitu nedostane klasickou “bídu” v podobě 2% rozptylu mezi nákupní a prodejní cenou. Dlouhodobá průměrná výkonnost podkladového indexu se pohybuje okolo cílené výkonnosti fondu. Jako výhodu emitent prezentuje fakt, že se produkt skládá z burzovně obchodovaných opcí, kde případné selhání vypisovatele zastřešuje Option Clearing Corporation (vzdáleně dá se přirovnat k systému pojištění vkladů v bankách). K tomuto bodu se ještě vrátíme v sekci níže.

Nevýhody

Mezi nejvíce viditelná negativa určitě patří absence výplaty dividend, vyšší nákladovost ve srovnání s klasickými ETF a limitovaný maximální výnos. To jsou všechno věci, se kterými dokážeme žít. Co nám vadí, je přenesení tržního/akciového rizika investora na Option Clearing Corp. (OCC). Akciový trh je stále více ve vleku stejných derivátů, které tvoří střeva TJUL. Emitent se ohání obrovskou likviditou na opcích s podkladovým aktivem SPY. Samotný SPY je jedním z nejvíce likvidních nástrojů vůbec, moc se už ale nemluví o tom, že je SPY složen z akcií 500 firem, kde se likvidita postupně snižuje a naopak roste na derivátech těchto akcií. Období vyšší volatility bude neustále rostoucí objem opcí exponenciálně eskalovat, co povede k rapidním výprodejům, které mohou spouštět přestávky v obchodování (stejné jako na jaře 2020). Emitent opce, který se jistí proti direkčnímu riziku vydaného nástroje pozicí ve stejném směru, bude bez možnosti zbavit se zajištění a může jej to exponovat výkyvům samotného podkladového aktiva, co může vést až k jeho defaultu. Vzhledem k tomu, že se podobné nastroje těší stále větší oblibě, tak nikdo neví, jestli by OCC doopravdy dokázala pokrýt všechny problematické obchody (náš odhad je, že ne). Pokud Vám tento scénář přijde být jako ze sci-fi snímku, tak se zkuste podívat, co bylo jedním ze spouštěčů výprodeje 19. října 1987 (index Dow Jones za den klesl o 22,6 %) - tehdy nová metoda Portfolio Insurance (zajištění portfolia). Jednalo se zabezpečení akciové expozice pomocí futures a opcí. No a co si budeme povídat, objemy derivátů tehdy byly úplně jiný sport.

Verdikt

Tyto nástroje vždycky nějakou dobu fungují krásně, až přestanou a nechají za sebou pořádnou spoušť. S rostoucí oblibou roste i jejich objem na trhu. Stejné fondy již chystají First Trust, ale i behemot BlackRock. Každý kvartál láká pozornost médií JPMorgan Hedged Equity Fund, který pravidelně roluje opce v desítkách miliard dolarů, aby dosáhl podobného výstupu jako TJUL. Pak bude stačit jeden den, kdy hořící sirka v podobě jednodenních opcí (0DTE) načapá trh na špatné noze a celé to blafne jako kýbl benzínu. Když někdo chce akciové zastoupení, proč si nekoupí přímo ty akcie? Vždyť samotní představitelé Innovator Capital říkají, že je S&P 500 v horizontu 2 let z 90 % v plusu. Navíc je průměrný výnos za toto období okolo 32 %.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.