S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Vítězné investiční portfolio

Kam-Investovat.cz
12. 9. 2023
3 min read

Investování je dlouhodobá cesta, na níž rozhodnutí dneška ovlivňuje naše zítřky. Neexistuje jedna univerzální strategie, která by vždy zaručila investiční úspěch. Existují však určité osvědčené principy, které mohou vést k vytvoření vítězného investičního portfolia, za předpokladu že investor chápe, co se děje na finančních trzích a v ekonomice. To nejenže zajišťuje ochranu našeho kapitálu, ale také potenciálně generuje růst a vytváří finanční bezpečnost. Aktuálně se ekonomika nachází na křižovatce a není zatím zcela jasné, zda spadne do recese a případně jak hluboká bude.

Jak aktuální stav ekonomiky ovlivňuje naše investiční portfolio ?

Hlavním cílem investičního portfolia je dosažení určité rovnováhy mezi rizikem a výnosem. Investor by tedy měl mít ve svém investičním portfoliu zastoupena taková investiční aktiva, která mu pomáhají snížit rizika i v této ekonomicky nejisté době. Aktuální stav ekonomiky má vliv na naše investiční portfolio hned v několika klíčových aspektech. Inflace, geopolitické konflikty a globální trhy mohou ovlivnit hodnotu našich investic, stejně jako měnové výkyvy či zásahy centrální bank. Je tedy dobré, pokud to myslíme s investováním vážně, se o tyto klíčové oblasti zajímat. Jak na vítězné investiční portfolio v roce 2023, celý článek najdete pod tímto odkazem.

Co drží aktuálně finanční trhy na tak vysokých úrovních ?

Za poslední rok a půl jsme viděli nejvyšší nárůst úrokových sazeb za několik posledních desetiletí. Přesto spotřebitelé tento nárůst zvládají poměrně dobře a finanční analytiky toto chování spotřebitelů pozitivně překvapilo. Životní náklady výrazně narostly a spotřebitelé začínají své peníze šetřit, tím že méně utrácejí. Nejde však o šetření skokové, které by ekonomiku zasáhlo mnohem více, ale šetření pozvolné. To, co umožnilo spotřebitelům tento nárůst životních nákladů zvládat, byl rozhodně stav nezaměstnanosti, tedy spotřebitelé nepřicházeli o svá pracovní místa a dostávali svou pravidelnou mzdu. Díky spotřebitelům doručily společnosti pozitivní finanční výsledky, protože spotřebitelé jednoduše utráceli za jejich produkty a služby. Pokud by však spotřebitelé začali výrazně šetřit, tak to bude mít negativní vliv nejenom na finanční výsledky společností, ale na finanční trhy celkově. Výše uvedené důvody jsou shrnutím toho, co drží aktuálně finanční trhy stále na tak vysokých úrovních.

Investor se musí starat o své investiční portfolio, aby dosáhl svých finančních cílů.

Vítězné investiční portfolio. Jak je na tom spotřebitel v USA ? Čeká nás recese ? Jak je na tom čínská ekonomika ? Jaké jsou pohledy analytiků na další vývoj na finančních trzích ? Jak aktuálně nahlížet na finanční trhy ? Podcast na téma vítězného investičního portfolia si poslechněte níže:

Vítězné investiční portfolio | Kam investovat (kam-investovat.cz)


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.