S&P 500 ^GSPC 5,221.42 -0.02%
Tesla TSLA $171.89 +2.03%
Apple AAPL $186.28 +1.76%
Meta META $468.01 -1.72%
Nvidia NVDA $903.99 +0.58%
Amazon AMZN $186.57 -0.49%
Alphabet GOOG $170.90 +0.36%
Microsoft MSFT $413.72 -0.25%

Photon Energy - mezinárodní skupina s českými kořeny zprovoznila unikátní koncentrovanou solární elektrárnu

Josef Benes
15. 9. 2023
5 min read

Photon Energy Group, společnost s českými kořeny se sídlem v Amsterdamu, spolu s australskou technologickou společností RayGen, zprovoznili RayGen projekt – inovativní solární elektrárnu s elektrotermálním úložištěm u města Carwarp.

Zdroj: Photon Energy

Elektrárna RayGen v Carwarp přidá vysoce účinné solární panely o výkonu 4 megawattů a elektrotermální úložiště o výkonu 2,8 megawattů a kapacitě 50 megawatthodin do sítě regionu West Murray. Australská společnost Raygen začala působit od roku 2010. Mezi její nejvýznamnější investory patří například Chevron, norský Equinor, či Photon Energy. Photon Energy drží 7,6% podíl ve společnosti RayGen. Tím má přístup k unikátní technologii RayGen. Pro Photon Energy jde o klíčový milník, protože chce na projekt navázat svou vlastní elektrárnou s řádově větším výkonem.  V plánu má solarní elektrárnu s výkonem 200 MW/DC a 115 MWp/AC koncentrované FV solární kombinovaná s 1,5-3 GWh (až 24 hodin) akumulací tepla, umístěnou v Yadnarie, v jižní Austrálii.

Unikátní systém

Zdroj: RayGen

PV Ultra vyrábí elektřinu a teplo ze slunečního světla zaměřeného na fotovoltaický přijímač namontovaný na věži. Přijímač PV Ultra obsahuje přibližně 400 modulů PV Ultra, z nichž každý generuje 2,5 kW elektřiny a 5 kW tepla. Celkový výkon činí 3 MW (1 MW elektřiny a 2 MW tepla) na jedno pole PV Ultra. PV Ultra je modulární systém – lze jej zvětšit či zmenšit po jednotkách MW, aby vyhovoval různým projektům a zákazníkům.

Thermal Hydro je levný, velkokapacitní a dlouhodobý systém skladování energie vyvinutý společností RayGen. S využitím jedinečné schopnosti kogenerace elektřiny a tepla prostřednictvím PV Ultra, Thermal Hydro efektivně ukládá tepelnou energii ve dvou izolovaných vodních nádržích s teplotním rozdílem 90 °C.

RayGen přizpůsobil technologii tepelného skladování široce používanou v severoevropských systémech dálkového vytápění pro tuto jedinečnou aplikaci skladování elektřiny. V případě potřeby je pevná energie vysílána pomocí tepelně poháněné turbíny na bázi technologie Organického Rankinová Cyklu (ORC), což je osvědčená technologie výroby využívaná v geotermálních systémech.

Photon Energy 

Photon Energy má na svých trzích rozpracované projekty o celkové kapacitě 1,2 gigawatt-peak, včetně 200 megawattové solární elektrárny kombinované se 115 megawattovým elektrotermálním úložištěm s použitím technologie RayGen. Společnost očekává, že konečné rozhodnutí ohledně financování tohoto obřího projektu oznámí do poloviny následujícího roku.

Společnost dodává moderní a udržitelná řešení pro využití obnovitelných zdrojů energie a zajištění nezávadné vody. Její pobočky se nachází v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a v Austrálii. Společnost je kótována na burzách ve Varšavě, Praze a Frankfurtu.

Hospodářské výsledky
Společnost Photon Energy ve druhém kvartále dosáhla výnosů 20,95 mil. EUR. Za první pololetí se pak celkem jednalo o výnosy ve výši 40,23 mil. EUR, což ve srovnání se stejným obdobím před rokem představovalo nárůst o 24,3 %.

Provozní zisk Ebitda činil ve 2Q 2,5 mil. EUR. Pololetně pak dosáhl 2,83 mil. EUR a meziročně se tak jednalo o pokles o 72,1 %.

Společnost vygenerovala ve druhém kvartále čistou ztrátu ve výši 3,275 mil. EUR, pololetně pak ztráta činila 7,45 mil. EUR. Ve stejném obdobím před rokem reportoval Photon čistý zisk ve výši 0,54 mil.  EUR.

Výše vlastního kapitálu za 1H dosáhla 72,15 mil. EUR ve srovnání s 70,48 mil. EUR reportovanými před rokem.

Společnost aktuální vlastní solární elektrárny s celkovým výkonem 123 MWp. V různých stavech projektů má aktuálně ve výstavbě dalších 1,235 MWp solárních elektráren. 214 MWp v Rumunsku, 312 MWp v Polsku, 44 MWp v Maďarsku, 665 Mwp v Austrálii. Největší příjmy má aktuálně z elektráren v české republice díky green bonusu. Naopak největší potencionál se rýsuje právě v Austrálii s použitím technologie RayGen, tudíž kombinace solárního a akumulačního řešení. Touto kombinací dasáhne na vyšší výkupní ceny elektřiny a tím vyšší výnosy. Aktuálně se společnost obchoduje za zajímavé ceny v rozmezí 50 - 60 Kč za akcii a v budoucnu vidím velký potencionální růst. Nebezpečím pro firmu můžou být různá omezení v jednotlivých zemích vzhledem k cenám energií a firma si musí pořádně hlídat i dluh, pomocí kterého financuje většinu projektů.

Znáte tuto firmu? Co na její možnosti říkáte?


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.