S&P 500 ^GSPC 5,195.4 +0.28%
Tesla TSLA $179.75 -2.71%
Alphabet GOOG $172.61 +1.64%
Nvidia NVDA $908.92 -1.36%
Meta META $470.07 +0.94%
Amazon AMZN $189.72 +0.54%
Microsoft MSFT $412.76 -0.19%
Apple AAPL $181.98 +0.15%

Seriál - Investiční nástroje: Šméčka

Brokero
6. 10. 2023
5 min read

V rámci naší prémiové služby za námi chodí klienti s produkty, které jim jsou nabízeny ze strany jejich privátních či prémiových bankéřů. Jedná se o fondy, dluhopisy nebo certifikáty apod. Naší snahou je ukázat jim, jaké výhody, ale i úskalí zvažovaná investice přináší.

Náš poslední příspěvek před celkovým shrnutím je o pokoutních nástrojích, které se prodávají přes telefon, nebo přes síť nezávislých poradců (i když nyní už to vídáme i v reklamách). Produkty bývají často diametrálně odlišné, obvykle se týkají aktuálně oblíbených témat (startupy, zelená energie, umělá inteligence apod.), hlavně ale slibují vysoce atraktivní výnos a prezentovány jsou často tak, že jsou v podstatě bez rizika.

Geniální agrární fond

Stále častěji se setkáváme s nabídkami na investice do fondů zemědělské půdy. Příležitosti jsou prezentovány jako zajištěné, kdy je investor i veden jako skutečný vlastník nemovitostí. Hlavní atraktivita spočívá samozřejmě ve výši výnosu. Ta se odvíjí od výše investice a délky horizontu. Začíná nicméně i v tom nejnižším/nejkratším případě na “garantovaných” 12 % ročně, přičemž ty nejvíce šťavnaté varianty atakují skoro 20 %. Nic na tom nemění, že si firmy za správu majetku berou střední až vyšší jednotky procent (to ještě nevíme, kolik za to dostane zprostředkovatel- určitě to méně než 2 % nebude). Nejsme experti na českou ornici, když se ale podíváme, jaká je dlouhodobá výnosnost fondů půdy od jednoho z největších českých správců aktiv, tak za posledních 5 let se pohybujeme okolo 5 %. Ptáme se proto, jak je možné dosáhnout na stejném podkladovém aktivu ziskovosti tří- až čtyřnásobně vyšší?

Forexoví mágové

Dalším nástrojem, který si získal naši pozornost, je fond, který algoritmickým obchodováním měnových párů kontinuálně vydělává dostatek na to, aby mohl svým investorům měsíčně vyplácet minimálně 1% výnos z investované částky (ten se samozřejmě akumuluje). Samotný produkt se prezentuje tak, že ve vyšší frekvenci realizuje obchody na měnových párech (přes CFD) s vysokou pákou (tento fakt je navíc podáván tak, že správce riskuje pouze 3 % svěřeného kapitálu, takže je to vlastně jistota). Vzhledem k tomu, že jsme na trhu už dlouhou dobu, tak víme, že neexistuje nástroj/strategie, která by na tak krátkém horizontu (1 měsíc) generovala tak vysoký a hlavně stabilní výnos. Pokud by tomu tak bylo, tak netušíme, proč by snad největší mozky světa ze Citadel apod. ztrácely čas tvorbou trhu. Druhým vykřičníkem je podle nás samotný nástroj Contract for difference (CFD), co je finanční derivát hodně otazné kvality. Celkově, když jsme četli materiály fondu, tak se nedokážeme rozhodnout, zda se doopravdy jedná o šméčko, nebo pouze o naivitu správce. Spousta faktických vysvětlení tržních mechanismů byla prezentována chybně, co indikuje, že autor nemá ponětí, jak doopravdy prostředí funguje. Ať už se jedná o podvod, nebo pouze neznalost, tak si myslíme, že to ve finále bude úplně jedno.

Neprůstřelné směnky

Směnky a pochybné dluhopisy jsme považovali za fenomén období nulových úrokových sazeb. Jejich zvýšení pro nás představovalo milník, který je přivede na buben. Chyba lávky! Vysoká inflace byla v podstatě voda na mlýn prodejců směnek necelý rok starého eseróčka s kapitálem 1 CZK, které chce od investorů získat desítky milionů na stavbu fotovoltaické elektrárny (ve finále je to ale jedno kdo, telefonicky prodávaná směnka s dvouciferným výnosem, je vždy podezřelá). Investor samozřejmě nepřijde zkrátka, kdy mu jsou nabízeny zhodnocení hravě převyšující 10 % ročně. Prodejci podobných instrumentů dostávají odměny ve výši mezi 3 a 5 procenty z částky, kterou seženou. V jednom případě dokonce víme o tom, že samotný dluhopis nesl 6 % a salesman, který jej prodal, dostal procent 7 (více než investor, který se po celou dobu držení klepal strachem, jak to dopadne). Mezi držiteli takových směnek jsou málokdy hlupáci, tak jim obvykle sečteme tyto náklady, kdy obstarání kapitálu stojí minimálně 20 %. Když předpokládáme, že firma musí i něco vydělat, do jakých projektů asi tak musí investovat…? Cinkání zlaťáků většinou ale přehluší logické uvažování.

Verdikt

Většina výše zmíněného je tzv. Ponziho schéma, kdy jsou výnosy původních investorů financovány z vkladů těch nových. Společným jmenovatelem je zde nátlakový prodej a vysoký nabízený úrok. Je úplně jedno, o jaké se jedná investiční téma, právní formu podnikání, nebo samotného emitenta. Všem obvykle doporučujeme podívat se na společnost do Obchodního rejstříku, zhodnotit investiční tezi a hlavně se oprostit od mamonu. Hanit tyto příležitosti nedává velký smysl. Každé letadlo nějakou dobu letí. V období hojnosti se majitel negativům (realitě) vyhýbá a jakmile se to rozsype, tak to poslední, co chce slyšet, je: “já jsem ti to říkal”.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.