Nejistá budoucnost Solany: Nová verze Etherea bude pro Solanu likvidující

Od listopadu minulého roku se nemůže kryptoměna Solana $SOLUSD-2.4% dostat zpátky na své ATH nebo alespoň na nějaké přijatelné hodnoty pro investory. Přestože se Solaně připisuje mnoho pozornosti pro její využitelnost, tak se stále plácá od ničeho k ničemu, navíc tento trend může ještě pokračovat s příchodem Etherea 2.0 $ETHUSD-1.3%. Nastává čas na prodej nebo výhodný nákup za nízkou cenu?

Jaké jsou výhody Solany?

 Solana $SOLUSD-2.4% je známá svou rychlostí transakcí a téměř nulovými poplatky. Její síť je považována za odpověď na nedostatky Etherea $ETHUSD-1.3%. Současné výhody Solany $SOLUSD-2.4% jsou však na úkor její bezpečnosti. Vydání Etherea 2.0 navíc pravděpodobně poškodí potenciál budoucího růstu Solany $SOLUSD-2.4%. Ethereum $ETHUSD-1.3% je již nyní de facto měnou pro naprostou většinu nezaměnitelných tokenů (NFT) a mnoho dalších chytrých kontraktů. Pokud by tedy Solana $SOLUSD-2.4% chtěla dlouhodobě konkurovat, musela by svádět těžký boj.

Výhody Solany $SOLUSD-2.4%

Prudký pád zažívá kryptoměna Solana, která má i nadále nejistou budoucnost.

Hlavní výhodou Solany $SOLUSD-2.4% oproti Ethereu $ETHUSD-1.3% jsou její poplatky. Je třeba přiznat, že síť je skutečně rychlá a velmi levná. Solana $SOLUSD-2.4% má 50 000 transakcí za sekundu (TPS) ve srovnání s 15 TPS u Etherea $ETHUSD-1.3%. Tuto výhodu však Solana $SOLUSD-2.4% pravděpodobně ztratí, jakmile se začnou více využívat projekty druhé vrstvy Etherea $ETHUSD-1.3%. Navíc blockchain Ethereum $ETHUSD-1.3% upřednostňuje bezpečnost před transakčními poplatky a rychlostí. Vrstva-2 tedy vyřeší transakční problémy Etherea $ETHUSD-1.3% a zároveň zachová jeho bezpečnost na vrstvě 1.

Kromě toho bude pro Solanu $SOLUSD-2.4% dalším problémem i soupeření s Ethereum $ETHUSD-1.3% 2.0. Zakladatel Etherea $ETHUSD-1.3% tvrdí, že Ethereum 2.0 bude mít po svém vydání TPS 100 000. Na rozdíl od Solany $SOLUSD-2.4% si přesto zachová bezpečnost díky více než 300 000 validátorům (kontrola platnosti/správnosti). Pro srovnání, Solana $SOLUSD-2.4% má pouze 1 698 validátorů.

Síť Ethereum $ETHUSD-1.3% je již dobře zavedená a naprostá většina vývoje Webu3 probíhá v této síti. Proto je nepravděpodobné, že by vývojáři opustili Ethereum $ETHUSD-1.3% kvůli Solaně $SOLUSD-2.4%. Poptávka po ETH je navíc stále velmi vysoká. Všechny NFT, decentralizované aplikace (Dapps) a více než 516 755 tokenů ERC-20 na blockchainu Ethereum $ETHUSD-1.3% platí poplatky za plyn v ETH. Nevěřím tedy, že Solana může dlouhodobě konkurovat Ethereu $ETHUSD-1.3%.

Přesto si stále myslím, že Solana bude v krátkodobém horizontu dále růst. Tržní kapitalizace Solany $SOLUSD-2.4% ve výši 33,7 miliardy dolarů v sobě skrývá velký růstový potenciál. Společnost je navíc stále ve fázi beta a jakékoliv oznámení plného vydání pravděpodobně zvýší její hodnotu. Ethereum $ETHUSD-1.3% navíc potřebuje dlouhou dobu, než se mu podaří vyřešit jeho současné problémy. Solana $SOLUSD-2.4% má tedy stále příležitost udělat ze sebe atraktivnější a hodnotnější investici.

Domnívám se tedy, že Solana $SOLUSD-2.4% je z krátkodobého hlediska vhodným nákupem. Jedná se však pouze o můj názor. Pokud se podíváme na názory odborníků, tak ti upřednostňují $BTCUSD-0.1% a $ETHUSD-1.3% skrz udržitelnost a dlouhodobost. 

  1. Jaký máte názor vy? Bude Solana dobrou investicí?
  2. Může Ethereum 2.0 zapříčinit pád Solany?
  3. Co je pro vás lepší volbou? ETH x Solana.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.


Autor @pb2205 má karmu 674 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tak dává smysl, že pokud Ethereum dokáže spojit všechny ty výhody, tak dříve nebo později všechny menší konkurenty převálcuje

Myslím si, že Solanu ''nevyhubí'' ale zpomalí její dlouhodobý vývoj z mého pohledu, ale co víme. Solana může překvapit také s lepší verzí.

Solanu v portfoliu mám, ale ETH 2.0 se také obávám.

To jsme dva 😄

Pokud Solana nepřekvapí také s nějakou lepší verzí, tak to předpokládám.

Timeline Tracker Overview