S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 průmyslově softwarové společnosti, které mají předpoklad pro růst

Václav Svoboda
18. 10. 2023
6 min read

Pojďme se podívat na dvě společnosti, které mají jednu věc společnou. Jsou to firmy, jejichž vyhlídky na růst se zlepšují, ale zatím to ve svých číslech není zcela patrné. Přesně tyto typy akcií by měli investoři právě teď sledovat. A tady je důvod proč.

PTC$PTC+0.0%: Průkopník v oblasti softwarových řešení pro budoucnost výroby

Společnost PTC představuje průkopníka v oblasti softwarových řešení, která jsou klíčovou součástí budoucnosti výroby a průmyslového designu. Její software je základem pro přijetí tzv. digitálního vlákna. To propojuje a sleduje všechny fáze životního cyklu produktu. Toto digitální vlákno začíná v okamžiku návrhu produktu v rámci počítačového asistovaného designu (CAD) a pokračuje přes správu životního cyklu produktu, používání, servisu a nakonec odstranění produktu. Tento proces je posilován softwarem pro rozšířenou realitu (AR).

Digitální vlákno umožňuje uživatelům efektivně shromažďovat a analyzovat rozsáhlá množství dat, což umožňuje průběžné a interaktivní zlepšování návrhu a výroby v uzavřeném kruhu. Jeden konkrétní příklad je možnost digitálního přepracování produktu (CAD) na základě dat shromážděných prostřednictvím PLM a IoT, což může zvýšit produktivitu výroby nebo zlepšit dostupnost pro servis pomocí změn v návrhu nebo výrobě.

Stejně jako mnoho jiných softwarových společností i PTC přešla k modelu prodeje svých řešení na základě předplatného místo tradičních licencí. Toto rozhodnutí během třetího čtvrtletí vedlo k relativnímu zpomalení růstu tržeb, což je zřejmé ve srovnání celoročních tržeb, běžného stavu předplatného, cloudu a smluv o podpoře s pokyny pro generování volných finančních prostředků (FCF).

Analýzy Wall Street naznačují, že silné trendy v růstu této společnosti budou pokračovat v následujících letech, jakmile se bude stále více odvíjet od tradičních licencí ve prospěch předplatných a cloudu. Očekává se, že v roce 2024 tržby porostou o 12,1 % a v roce 2025 o 12,8 %. Růst FCF se odhaduje na 19,8 % a 22,2 % ve stejném období. S akciemi obchodujícími za 25krát odhadovanou hodnotu FCF pro rok 2024 ve výši 701 milionů dolarů, PTC nabízí atraktivní příležitost pro investory hledající růst.

PTC

PTC Inc.

PTC
$184.22 $0.01 +0.01%

ON Semiconductor$ON+0.3%: Zaměření na trvale rostoucí konečné trhy

Není tajemstvím, že průmysl polovodičů je znám svou vysokou cykličností. Během ekonomického růstu výrobci nakupují polovodiče v očekávání zvýšené produkce. Proto jsou prodeje polovodičů obvykle považovány za důležitý předstihový indikátor stavu ekonomiky. To přináší výhody během období hospodářského růstu, ale na druhou stranu znamená výzvy v době poklesu, kdy se výrobci často rozhodují omezit objednávky polovodičů.

Letos jsme byli svědky tohoto scénáře, kdy kombinace zvýšení úrokových sazeb ovlivnila spotřebitelské výdaje a následně také volné výdaje spotřebitelů na výrobky jako spotřební elektronika a automobily. K tomu přistupuje přirozená korekce po letech, kdy spotřebitelé nakupovali více kvůli opatřením na zamezení šíření nákazy v domácnostech.

Avšak zde je zvrat. Společnost ON Semiconductor se aktivně soustředí na zvyšování svých tržeb na koncových trzích, kde panují trvalé růstové trendy, a to v opozici k více cyklickým koncovým trhům.

Struktura konečných trhů společnosti ON Semiconductor se skládá z automobilového průmyslu (40,4 % tržeb v roce 2022), průmyslu (27,5 %) a segmentu "ostatní" (32,1 %). Sekce "ostatní" zahrnuje tradiční, výrazně cyklické trhy, jako jsou grafické karty, spotřební elektronika, bílé spotřebiče, chytré telefony, herní systémy a další. Jak bylo očekáváno, tento segment měl letos velké problémy.

Během druhého čtvrtletí management společnosti oznámil, že tržby z automobilového průmyslu přesáhly 1 miliardu dolarů a vzrostly o 35 %, zatímco tržby z průmyslového sektoru činily 609 milionů dolarů a vzrostly o 5 %. Tyto čísla byla interpolována, aby vytvořila hrubý obraz toho, co se děje s prodeji v letošním roce. Důležité je poznamenat, že management stále pokračuje v odstupování od neklíčových činností. Finanční ředitel Thad Trent uvedl, že "společnost ztratila více než 100 milionů dolarů tržeb v tomto roce a téměř 400 milionů dolarů od začátku naší transformace." Tyto kroky mohou způsobit, že pokles tržeb v segmentu "ostatní" bude vypadat ještě horší.

Přesto nelze opomenout fakt, že společnost ON Semiconductor roste na svých strategicky zaměřených koncových trzích, zatímco se vyrovnává s cyklickým poklesem v segmentu "ostatní" v roce 2023.

Dlouhodobý růst v oblasti automobilového a průmyslového průmyslu bude plynout z prodeje energetických a senzorických řešení, které odpovídají růstovým trendům, jako jsou investice do elektromobilů (EV), pokročilé systémy asistence řidiči (ADAS), průmyslová automatizace, strojové vidění, robotika, chytré budovy/infrastruktura a dobíjení EV. Jako příklad můžeme uvést, že společnost nedávno uzavřela dlouhodobé smlouvy o dodávkách s firmami jako Magna (eDrive systémy pro EV) a BorgWarner (výkonové moduly pro EV).

Ačkoli konečné trhy v automobilovém a průmyslovém průmyslu nejsou zcela bez cykličnosti, mají také dlouhodobé sekulární růstové faktory, což znamená, že ON Semiconductor může růst v souladu s růstem tržeb svých zákazníků tím, že zvyšuje svou přítomnost a inovace v jejich výrobcích.

Výsledkem všech těchto faktorů je společnost, která směřuje k významnému růstu v následujících letech.

ON
$73.21 $0.21 +0.29%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.