S&P 500 ^GSPC 5,108.14 +0.87%
Apple AAPL $184.19 +6.45%
Nvidia NVDA $877.11 +2.21%
Meta META $450.30 +1.95%
Microsoft MSFT $405.38 +1.90%
Alphabet GOOG $165.46 -1.78%
Tesla TSLA $181.69 +0.93%
Amazon AMZN $186.27 +0.84%

Tak dneska to bude krvavé v sektoru solární energie. 🤔

Včera po uzavření trhu přišli obrovské propady u dvou, (možná i dalších, ale ty nesleduji), velkých společnosti jako $ENPH+7.5% a $SEDG+3.7%.

Já osobně jsem zainvestovaný v $ENPH+7.5%  a celkově poklesem nejsem tolik překvapený, ale až takový jsem tedy nečekal. Snad se mi během dne v práci podaří zjistit větší info, zatím jsem jen zběžně četl, že jim byly snížené rating, protože jejich zprávy za Q3 se čekají velmi špatné. 🤔

ENPH
$113.98 $7.92 +7.47%
SEDG
$61.85 $2.19 +3.66%

Jste někdo také zainvestovaný, nebo budete případně vstupovat do pozice? A hlavně rád si přečtu Vaše názory na společnosti a hlavně situaci kolem tohoto odvětví. 😊

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tak čo už- znova dokúpime, spriemerujeme a buďto pôjde ropa hore a zarobíme na nej, alebo ak nie, tak klesne inflácia, s ňou aj cena peňazí a ono sa to rozbehne😜

Mám tam -20%😊

To máš ještě dobré, já tam jsem mínus 44%🤦‍♂️ ...ale věřím jím prostě, je to dle mě nejsilnější společnost v solárech, takže až toto odvětví půjde nahoru, oni rozhodně zahálet nebudou. 😊

Momentálně nejsem ve společnosti zainvestovaný, každopádně až takhle velký dip jsem doopravdy nečekal. Co osobně ty budeš dělat? Budeš ředit pozici? 😊

Ano, dnes jsem ředil při ceně 98$. Jako je to velký pokles, ale je to jedna z největších společností kolem solárů. Každopádně ty výsledky nebudou dobré ani teď, takže pokles tam možný ještě je. $SEDG+3.7% také nemám, tu jsem jen přidal k příspěvku, protože pro ní ten pokles je největší.

Rozumím, v této společnosti určitě souhlasím s tím že bych také ředil pozici, pokud bych jí vlastnil. Na fundament je to určitě skvělá společnost a v dalších rocích bych se o ní rozhodně nebál.

Za mňa som rád. Pretože mám tam dve pozície a moja priemerka je 144. Nedávno som si trieskal hlavu, že som nekúpil na 112 a od vtedy to šlo na 130. Jak to teraz padalo tak som chcel nakupovať na 112-114. Čiže dnes  to pekne spriemerujem.  Budúci týždeň majú výsledky a 4x po sebe prekonali. Čiže ja si myslím, že opäť to prekonajú a môže to pekné vyletieť. A keď nie,tak sa možno pozrieme nižšie. Budem riediť aspoň.

Tak tak, já také dneska ředil a tu cenu kolem 112 jsem též nestihl, takže dneska lepší nákup. Ovšem tedy no, jak píšeš u těch výsledků, tak tedy já je bohužel očekávám horší, proto ty poklesy, lepší výsledky si myslím že budou až tak Q2 2024 ...uvidíme no, každopádně zůstávám a budu ředit případně.

Vstupoval jsem na 115$ - ne s příliš vysokou částkou, jelikož jsem očekával, že kvůli sazbám se podíváme alespoň ke 110$. Tak to asi bude ještě méně. 25 násobek zisků je za mě v tomto segmentu úplně krásný. Těch earnings se bojím, ale úplně v klidu to vysedím a za pár let se snad ukáže.

Máme to stejně, já teda vstupoval bohužel dříve, takže budu to muset i vysedět déle a dle mě určitě půjdeme ještě níže, jen doufám, že to nebude tak drastické jako u toho $SEDG+3.7% ...každopádně jak se situace obrátí, tak u této společnosti se nebojím, že by to nedostal člověk zpět ještě i s hodnocením.

Souhlas - byla by škoda se toho obratu nezúčastnit. U tohoto je opravdu těžké cokoliv časovat.

Prodej solárů je, podobně jako třeba auta, závislý na dostupnosti financování (= sazbách). Protože tu investici do solárních panelů, i když jsou na to v US daňové kredity atd., zákazníci musí ve velké míře financovat. Ta investice i tak je pořád v desítkách tisíc dolarů. Zrovna včera jsem pochytil z videa Joe Carlsona, že na CNBC byl Steve Eisman (známý z "Big short" kde ho hraje Steve Carell) kdy právě říkal, že dneska by nechtěl být zainvestovaný jmenovitě v solárech a autech (resp. finačních institucích co nabízejí financování vozidel - $ALLY+2.1% apod.) protože jsou citlivé na sazby a dostupnost financování.

Díky za info, mrknu pak i na odkaz, každopádně dává to smysl, ono hodně odvětví trpí těmi vysokými sazbami. Teď je asi "nejlepší" defenzivní společnosti jako jsou prodeje spotřebního, konzumního zboží, tam to prostě lidé budou muset kupovat pořád a prodejce si může zvýšit cenu, protože když to řeknu blbě, ten chleba například si koupí zákazník i když bude dražší vid. Jako já nepanikařím, nekupuji zběsile, spíše jako DCA, protože pivot Fedu se ještě neblíží, ale $ENPH+7.5%  si myslím, že do krachu má daleko.

Taky jsem se na to díval a našel jsem zprávu o snížení ratingu, analytici totiž u ENPH očekávají pokles zisku. Dalším faktorem pak může být znejistění ohledně budoucnosti v Evropě, SolarEdge Technologies uvedla, že mnoho zákazníků v Evropě přestává zcela nakupovat a celkem nemalé množství (neznámá cifra) zrušilo své zakázky.

Tak to zatím máme stejně zprávy s tím ratingem. Je to škoda. Doufám, že to zvládnou společnosti protože na jednu stranu to moc nechápu, když pravé hlavně Evropa pořad křičí jak chce zelenou energii a teď to vázne najednou? … vim že to není to hlavní, ale tak snad jak se zlepší ekonomika obecně a sníží sazby tak zájem zase o to bude a i samozřejmě to bude snaží pro tyto společnosti financovat dluh. Ta $SEDG+3.7% je na tom asi i něco hůře ještě. 🤔

U SEDG taky klesl rating kvůli očekávání slabých výsledků.

Je obecně vidět v segmentu zelené energetiky cca od pololetí letošního roku pokles sentimentu. Záleží firma od firmy, někde se k tomu přidali ještě horší výhledy. Já v těchto firmách nejsem zainvestovaný jsem jen v česko/nizozemské firmě Photon Energy. Tam je také od pololetí cca -25% pokles (Celkově jsou -55% od ATH), způsobený ať sentimentem zeleného trhu, tak snížením výhledů výstavby nových zdrojů. Začali se tam propisovat zvyšující se úrokové sazby a tím nižší návratnost investic do nových výstaveb. Přeci jenom většina těchto firem staví nové zdroje na dluh. Samotný Photon má aktuálně aktivních 124MWp elektráren a v různých stádiích výstavby dalších 1,238 MWp.  Z toho je 1 GWp klasických solárních elektráren a 200MWp kombinovaná elektrárna solárně termická. Jedou všechno na dluh. Ten se letos trochu ustálil na 2 mld Kč. ale bude určitě růst, protože jen ta nová technologie elektrárny 200 MWp má vyjít na cca 8,6 mld Kč. Ale o financování se má teprve rozhodnout, jestli do toho třeba nepůjdou s nějakým spoluinvestorem. Stejně jako jsou spoluinvestoři ve společnosti RayGen, která tuto technologii vyvinula. Zde jsou spoluinvestoři s Chevron Technology Ventures, Equinor Ventures, SLB, AGL Energy, ARENA.

Díky za rozsáhlé info k společnostem zde. Přiznám se že neznám ty které jste zmínil. Ale souhlas, že ten problém bude obecně stejný, nové výstavby si pomáhají financovat dluhem a ten je teď prostě těžší pro společnost díky sazbám. Ja jen doufám, že toto období zvládnou a bude zase pak hlad po zelené energii, když se pořad o tom tolik mluví, jak svět musí na to přejít.

Enphase mám, zajímavé bylo, že nejdřív to rostlo. Já vstupoval na 120$, před pár dny to vyrostlo na 130$ a teď výplach. Nečekal jsem, že ty zprávy budou špatné, protože se předpokládalo, že se jim povede dobře. Navíc když jsou jedni z nejlepších na trhu.

Tak ja pokles čekal, není teď o to takový zájem a plus mají vyšší financování dluhu díky vysokým sazbám. Ovšem poklesy už jsou vysoké a tak doufám, že v dalším roce přijde opět zájem o solární energii aby se trochu zahojili. $ENPH+7.5% je stále velmi dominantní na trhu, věřím že krach nenastane, ale není to teď nic příjemného a nějaká dobrá zpráva by už přijít mohla. 😊

Přesně tak, já stále držím a v klidu si počkám.