S&P 500 ^GSPC 5,195.42 +0.28%
Tesla TSLA $179.16 -3.03%
Alphabet GOOG $172.62 +1.64%
Nvidia NVDA $907.87 -1.47%
Meta META $469.44 +0.81%
Amazon AMZN $189.62 +0.49%
Microsoft MSFT $412.77 -0.19%
Apple AAPL $181.88 +0.09%

Schäffler míří ke hvězdám

Brokero
20. 10. 2023
4 min read

Akviziční apetit německé společnosti po řadě nákupů menších hráčů, jako je ECO-Adapt SAS s produkty v oblasti optimalizace spotřeby energie, podíl ve startupu up2parts zabývajícím se digitalizací výroby s pomoci AI nebo v nízkoemisním producentovi oceli H2 Green Steel neutichá ani teď. Po obchodech v řádu desítek, maximálně stovky milionů eur přichází poměrně větší sousto, a to plánované převzetí společnosti Vitesco Technologies Group AG. Z pohledu velikosti transakce jde o společnost identické velikosti (tržní kapitalizace), jaké dosahuje samotný Schäffler (tedy přibližně 3,6 mld. EUR).

Technicky se jedná o nabídku na odkup pro akcionáře Vitesco, a to za cenu 91 EUR/akcie, což by znamenalo přibližně 20% prémii proti průměrné ceně za poslední tři měsíce. V případě úspěchu by ve výsledku došlo k začlenění firmy do struktury Schäffleru s tím, že cílem je vytvořit globálního lídra v oblasti automotive.

V pozadí celé transakce stojí holdingová společnost IHO Holding, která drží 100 % hlasovacích práv v Schäffleru, 46% podíl v Continentalu a přibližně 49,9% podíl ve Vitesco Technologies. Nová struktura by pro Schäffler znamenala vyšší likviditu v návaznosti na větší free float (30 %), pravděpodobné začlenění akcie do indexů MDAX a MSCI Europe a nově pouze jeden typ akcií, který by vždy disponoval hlasovacími právy.

Z pohledu aktivit nově vzniklé společnosti, by vše fungovalo v rámci čtyř hlavních divizí.

1/ E-Mobility - divize zahrnující vše kolem elektrifikace, nově by pokrývala všechny klíčové oblasti. Jedná se část s velmi vysokým potenciálem, když předpokladem je růst výnosů do roku 2030 na čtyřnásobek těch současných. Objednávková kniha již teď čítá více než 40 mld. EUR.

2/ Powertrain & Chassis - divize zahrnující oblast pohonného ústrojí a podvozků. Cílem je efektivně se přizpůsobit klesajícímu trhu se spalovacími motory a zároveň diverzifikovat portfolio v oblasti podvozků, kde je s novými produkty silný potenciál růstu.

3/ Vehicle Lifetime Solutions - cílem divize je vytvořit integrovanou platformu, která by zajišťovala komplexní potřeby zákazníků. Mělo by dojít ke změně v dodávkách, a to z konkrétně definovaných dílů na celkové řešení.

4/ Bearings & Industrial Solutions - ambicí divize je stát se lídrem v segmentu ložisek a průmyslových řešení, a to ve čtyřech hlavních oblastech (doprava a mobilita, strojírenství a materiály, průmyslové automatizace a obnovitelné zdroje).

Výsledkem spojení obou společností by měl být “nový Schäffler”, s přibližně 122.000 zaměstnanci, 103 výrobními závody a výnosy dosahujícími 25 mld. EUR. V rámci synergií je očekáván pozitivní dopad na EBIT ve výši 600 mil. EUR za rok, přičemž jednorázové náklady v souvislosti s transakcí mají dosáhnout 665 mil. EUR. Zisk se měl po dokončení operace dostat v roce 2025 zpět na růstovou trajektorii, stejně jako zadlužení (čistý dluh vs EBITDA) zpět pod úroveň 1,5. Pozitivní zprávou je s očekávaným růstem volného peněžního toku zachování dividendové politiky, která počítá s výplatním poměrem 30-50 % nebo potvrzení, že společnost nebude upisovat nový kapitál. Nabídka na odkup akcií potrvá od 15. listopadu do 15. prosince s tím, že v dubnu a květnu příštího roku jsou v plánu valné hromady, které by sloučení měly potvrdit. Dokončení celé transakce se očekává ve Q4 příštího roku.

Nám spojení obou společností rozhodně dává smysl, kdy nově vytvořená společnost vytvoří lídra mezi automotive dodavateli s kompletním pokrytím produktů v zejména oblasti elektromobility, tedy v segmentu s vysokým potenciálem růstu. Benefitem by navíc měla být vyšší likvidita a nadále atraktivní dividenda.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.