S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Sabine Royalty Trust: Vysoká výnosnost doprovázená tučnou měsíční dividendou

Pokud hledáte akcii, která si za poslední rok připsala 103% nárůst a k tomu pravidelně vyplácí měsíční dividendu, tak jste na správném místě. Dnes vám představím společnost Sabine Royalty Trust $SBR+1.6% a společně ji podrobíme analýze a podíváme se na další predikce a možný růst.

Čím se společnost zabývá a co stojí za impozantním zhodnocením 103% za rok?

Sabine Royalty Trust $SBR+1.6% je trust, který od společnosti Sabine Corporation rozděluje licenční poplatky a podíly na nerostných surovinách, včetně licenčních poplatků vlastníků půdy, převažujících licenčních zájmů, nerostů, plateb za produkci a jakýchkoli jiných podobných podílů v některých nezastavěných ropných a plynárenských nemovitostech nacházejících se v USA a Mexiku.

Sabine Royalty Trust $SBR+1.6%

Společnost si udržuje stabilní růst i na volatilním trhu.

  • Svěřenské fondy s licenčními poplatky mají jedinečné vlastnosti a rizikové faktory, které by investoři měli před investováním zvážit. Mohly by však být přitažlivé pro příjmové investory kvůli jejich vysokým výnosům. A investoři, kteří hledají expozici v ropném a plynárenském průmyslu, je mohou považovat za atraktivní.

Sabine Royalty Trust $SBR+1.6% byla založena 31. prosince 1982. Její obchodní model je založen na příjmech z licenčních poplatků a nerostných podílů v různých ropných a plynárenských nemovitostech. Sabine je akcie s poměrně nízkou tržní kapitalizací 971 milionů dolarů.

Na počátku byla životnost důvěry této společnosti stanovena na 9-10 let (to je jen informativně, proto jsem uváděl datum založení). Očekávalo se, že důvěra bude zcela vyčerpána do roku 1993. O 39 let později Sabine Royalty Trust $SBR+1.6% stále existuje a roste rychlým tempem. 

  • Sabine vyplatila v průběhu posledních 39 let akcionářům více než 1,3 miliardy dolarů. Nejnovější předpovědi počítají se zbývajícími zásobami 7,1 milionu barelů ropy a 35,4 miliardy kubických stop plynu. Pokud jsou tyto projekce přesné, důvěra by měla další životnost zhruba 8-10 let. Tento fakt by ze společnosti dělal stálici po tuto dobu (8-10 let), což by z ní dělala dobrou obranou, ale i růstovou akcii zároveň.

Svěřenský fond nemá stanovené datum ukončení, ale skončil by, pokud by příjmy z licenčních nemovitostí klesly pod 2 miliony dolarů ročně, v jakémkoli po sobě jdoucím dvouletém období. 

Vyhlídky na růst

Největším růstovým katalyzátorem pro Sabine jsou rostoucí ceny ropy a plynu. Podpůrné ceny komodit jsou rozhodující pro schopnost trustu generovat vyšší příjmy z licenčních poplatků, které přinášejí vyšší výplaty distribuce. Vzhledem k tomu, že ceny ropy a plynu od roku 2021 vzrostly, je to pro Sabine dobré znamení po zbytek roku.

Sabine je ''průchozí vozidlo'' pro platby licenčních poplatků, v podstatě všechny příjmy z licenčních poplatků (hotovost), které obdrží, jsou předány držitelům jednotek. Asi 5–8 % příjmů z licenčních poplatků se spotřebuje na administrativní výdaje. Trust generoval průměrný roční rozdělitelný peněžní tok ve výši 3 USD. 18 za jednotku za poslední desetiletí.

Peněžní toky $SBR+1.6% jsou však extrémně citlivé na kolísání cen ropy a zemního plynu a v důsledku toho vedly k výrazně volatilním výsledkům v minulých letech. Vzhledem k aktuálním výsledkům se očekává roční růst v průměru 10% ročně.

Dividenda 7,36%

Přehled měsíčních výplat dividend v průběhu let.

  • Co je z této tabulky jasné? Díky skvělému růstu společnosti vyrostla dividenda o 56% za poslední měsíc.
  • Tento fakt pouze umocňuje nárůst cen ropy, který přispívá tomuto růstu.

Závěr

Trusty jako Sabine $SBR+1.6% jsou v podstatě sázkou na ceny komodit. Z provozního hlediska vypadají základy důvěry silně. Sabine $SBR+1.6% má vysoce kvalitní vlastnosti v oblasti ropy a zemního plynu, které udržují důvěru v chodu téměř čtyři desetiletí, což bylo mnohem déle, než se původně očekávalo.

Pokud se ceny ropy a plynu zvýší, aktiva trustu by mohla být potenciálně podhodnocena. A distribuce by mohla růst od úrovně roku 2019, pokud budou ceny komodit spolupracovat. To znamená, že investoři by měli pečlivě přezkoumat rizika a úvahy, které jdou ruku v ruce s investováním do volatilních licenčních trustů.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 689 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

U těchto trustů je výnos mnohokrát vyšší, ale musíte zde zvážit možné rizika...

Přesně tak😎

Společnost neznám, ale vypadá dost dobře😎

Také mě zaujala, především ten výnos a výplata měsíční dividendy.

Jen měla přijít informace před 4 měsícema. Teď už bych tam nelezl.