S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Dle slov známého amerického miliardáře nás čeká konec duopolu Visa a Mastercard, ty pak nahradí právě tato kryptoměna

Téma kryptoměn se o víkendu nevyhnulo ani ekonomickému podcastu z názvem 
"All-In Podcast", kterého byl hostem právě i známý americký miliardář Chamath Palihapitiya. Ten se v průběhu epizody poměrně hodně rozpovídal o tom, co si myslí o dnešním platebním sytému a o tom, která kryptoměna ho pravděpodobně brzy nahradí. 

Chamath Palihapitiya

Chamath Palihapitiya věří, že blockchainová platforma Solana $SOLUSD+2.7% sehraje roli v otřesech globálních transakcí, kterým většinou dominují obří platební společnosti.

Ve víkendové epizodě pořadu "All-In Podcast" hovořil miliardář o aktivitě v platebním sektoru. Poukázal na to, že společnosti Visa $V-0.4% a Mastercard $MA+0.2%  tento měsíc plánují zvýšit poplatky, které mnoho velkých obchodníků platí při přijímání platebních karet nakupujících. Podle něj rozhodnutí těchto dlouholetých platebních systémů zvýšit ceny vytváří podnět k jejich narušení.

"Tento týden jsem měl možnost nahlédnout trochu pod pokličku Solana Pay, a to je opravdu vzrušující," řekl. "Takže si myslím, že se to všechno blíží. Je to jako rojení aktivit, které mají tyto platební podniky rozebrat."

Solana blockchain, který byl oficiálně spuštěn v roce 2019, je považován za vyzyvatele Etherea $ETHUSD+0.0%. Jednou z jeho nejvýhodnějších vlastností je, že dokáže zpracovat obrovské množství transakcí za nízké poplatky. Díky svému protokolu "proof-of-stake" se předpokládá, že je ve srovnání s jinými blockchainovými technologiemi šetrnější k životnímu prostředí.

https://youtu.be/AEvMI6R6Er0

Podle údajů společnosti CoinMarketCap je nativní token solana s tržní hodnotou 35 miliard dolarů sedmou největší kryptoměnou.

Palihapitiya již dříve vystoupil proti společnostem Visa a Mastercard a označil je za "zcela vymyšlený duopol, který nemusí do budoucna existovat". V prosinci dokonce uvedl, že v roce 2022 budou největšími obchodními propadáky, a předpověděl, že prohrají s nově vznikajícími blockchainovými projekty.

Palihapitiya slova dávají opět podnět k zamýšlení o případném širším využití kryptoměn v rámci platebního sektoru a nutnosti existence služeb jako je Visa a Mastercard. Osobně si myslím, že tu s námi obě společnosti ještě řadu let budou. Je ovšem moudré dát prostor i alternativním řešením jako jsou právě kryptoměny. 

Na podcast upozornil novinář Shalini Nag arajan. Nejedná se o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

A keď budú cítiť ohrozenie spoja sa s nejakym projektom tipujem aj $V-0.4% aj $MA+0.2%

obě společnosti už v minulosti zkoušely vstoupit do kryptoměn, ale moc to nedopadlo :/

Za mna $V-0.4% a $MA+0.2% este dlho budú dominovať

vidím to stejně, $V-0.4% ani $MA+0.2% zatím nikam nejdou...

O tom píšu už delší dobu. Visa a Mastercard totálně zotročují obchodníky, kteří se nemají jak bránit. Takže zmena přijde brzy. Ať už na straně technologie nebo nějaké sociologické změny

ten jejich duopol je fakt šílenej 🤷‍♂️

Toto je otázka rokov ešte

Podla mňa ešte kryptomeny neprišli do fázy ktorá by nahradila také veľke spoločnosti ako je Visa a MasterCard ale jedného dňa to príde.

A to já si právě myslím, že už je to skoro za rohem

Solana na to ještě není ready, musí nejdříve vyřešit ty problémy co tam mají

To by určitě chtělo, na to o čem Palihapitiya mluví je ještě hrozně brzo...

Řekl bych, že se nic takového ještě řadu let nestane..

souhlasím, ještě na to nepřišel ten správný čas :d