Dle slov známého amerického miliardáře nás čeká konec duopolu Visa a Mastercard, ty pak nahradí právě tato kryptoměna

Téma kryptoměn se o víkendu nevyhnulo ani ekonomickému podcastu z názvem 
"All-In Podcast", kterého byl hostem právě i známý americký miliardář Chamath Palihapitiya. Ten se v průběhu epizody poměrně hodně rozpovídal o tom, co si myslí o dnešním platebním sytému a o tom, která kryptoměna ho pravděpodobně brzy nahradí. 

Chamath Palihapitiya

Chamath Palihapitiya věří, že blockchainová platforma Solana $SOLUSD-5.1% sehraje roli v otřesech globálních transakcí, kterým většinou dominují obří platební společnosti.

Ve víkendové epizodě pořadu "All-In Podcast" hovořil miliardář o aktivitě v platebním sektoru. Poukázal na to, že společnosti Visa $V+0.3% a Mastercard $MA+0.5%  tento měsíc plánují zvýšit poplatky, které mnoho velkých obchodníků platí při přijímání platebních karet nakupujících. Podle něj rozhodnutí těchto dlouholetých platebních systémů zvýšit ceny vytváří podnět k jejich narušení.

"Tento týden jsem měl možnost nahlédnout trochu pod pokličku Solana Pay, a to je opravdu vzrušující," řekl. "Takže si myslím, že se to všechno blíží. Je to jako rojení aktivit, které mají tyto platební podniky rozebrat."

Solana blockchain, který byl oficiálně spuštěn v roce 2019, je považován za vyzyvatele Etherea $ETHUSD-2.6%. Jednou z jeho nejvýhodnějších vlastností je, že dokáže zpracovat obrovské množství transakcí za nízké poplatky. Díky svému protokolu "proof-of-stake" se předpokládá, že je ve srovnání s jinými blockchainovými technologiemi šetrnější k životnímu prostředí.

https://youtu.be/AEvMI6R6Er0

Podle údajů společnosti CoinMarketCap je nativní token solana s tržní hodnotou 35 miliard dolarů sedmou největší kryptoměnou.

Palihapitiya již dříve vystoupil proti společnostem Visa a Mastercard a označil je za "zcela vymyšlený duopol, který nemusí do budoucna existovat". V prosinci dokonce uvedl, že v roce 2022 budou největšími obchodními propadáky, a předpověděl, že prohrají s nově vznikajícími blockchainovými projekty.

Palihapitiya slova dávají opět podnět k zamýšlení o případném širším využití kryptoměn v rámci platebního sektoru a nutnosti existence služeb jako je Visa a Mastercard. Osobně si myslím, že tu s námi obě společnosti ještě řadu let budou. Je ovšem moudré dát prostor i alternativním řešením jako jsou právě kryptoměny. 

Na podcast upozornil novinář Shalini Nag arajan. Nejedná se o investiční doporučení. 


A keď budú cítiť ohrozenie spoja sa s nejakym projektom tipujem aj $V+0.3% aj $MA+0.5%

Za mna $V+0.3% a $MA+0.5% este dlho budú dominovať

O tom píšu už delší dobu. Visa a Mastercard totálně zotročují obchodníky, kteří se nemají jak bránit. Takže zmena přijde brzy. Ať už na straně technologie nebo nějaké sociologické změny

Toto je otázka rokov ešte

Podla mňa ešte kryptomeny neprišli do fázy ktorá by nahradila také veľke spoločnosti ako je Visa a MasterCard ale jedného dňa to príde.

Solana na to ještě není ready, musí nejdříve vyřešit ty problémy co tam mají

Řekl bych, že se nic takového ještě řadu let nestane..

Timeline Tracker Overview