S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Má populární akcie McDonald´s stále důvod růst?

Václav Svoboda
6. 11. 2023
4 min citire

Rychlé občerstvení stále hledá způsoby, jak zvýšit zisky. Poslední aktualizace výdělků společnosti McDonald's přinesla investorům spoustu informací k přemýšlení. Dává smysl investovat do akcií společnosti nebo už dosáhla svého vrcholu?

Rychloobrátkový gigant oznámil na konci října převážně pozitivní výsledky, přičemž srovnatelný obrat se zdravým tempem zvyšoval ve většině svých hlavních trhů. Na druhou stranu spotřebitelské výdaje v posledních měsících zpomalily kvůli inflaci, vzrůstajícím úrokovým sazbám a vyšším nákladům na bydlení, což stlačuje rozpočty. Nicméně existuje také významný pozitivní aspekt ve třetím čtvrtletním vývoji řetězce. Podívejme se na tento signál v kontextu širších výzev v odvětví.

Růst v obtížích 

McDonald's oznámil solidní trendy v příjmech, kdy srovnatelný obrat vzrostl o 8 % na základním americkém trhu. Tento výsledek představoval zpomalení oproti 10% nárůstu předchozího čtvrtletí. Nicméně udržel společnost na cestě ke splnění cílů managementu pro rok 2023, navzdory nestabilnímu prostředí pro výdaje. "Makroekonomické prostředí se vyvíjí v souladu s našimi očekáváními pro tento rok," uvedl CEO Chris Kempczinski v tiskovém prohlášení.

Podívejte se trochu podrobněji a uvidíte jemný, ale důležitý posun v těchto trendech růstu. Ve druhém čtvrtletí vedení oslavovalo skutečnost, že McDonald's dosáhl rovnováhy mezi rostoucími průměrnými výdaji a zvýšenou návštěvností. Avšak růst tento kvartál přišel pouze ze zvýšených výdajů. "Měli jsme v Q3 mírný pokles návštěvnosti...," uvedl Kempczinski během konference s analytiky.

Dobrá zpráva 

Dobrou zprávou je, že McDonald's nemusel zvyšovat své akce a slevy, aby udržel růst prodejů, když se spotřebitelé stali v posledních měsících citlivějšími na cenu. Naopak, jeho zisková marže stále stoupá. Klíčový ukazatel hrubého provozního zisku se zlepšil na 48 % z tržeb během posledních devíti měsíců. O rok dříve to bylo 45 %. A téměř 46 % za uplynulých 12 měsíců.

Vedení předpovídá, že ziskovost zůstane silná až do konce roku. Míra marží by měla dosáhnout téměř rekordních 47 % ze tržeb díky kombinaci rostoucích cen, snižování nákladů a zvýšených prodejů.

Velkou otázkou pro budoucnost je, zda konkurenti v oblasti rychlého občerstvení začnou snižovat ceny, když se snaží získat podíl na trhu v době oslabující návštěvnosti zákazníků. Zatím se to nestalo, ale pokud by se tak stalo, McDonald's by musel reagovat, aby zůstal konkurenceschopný. Při volbě mezi vyššími zisky a udržením zapojení zákazníků se McDonald's vždy rozhodne pro druhou možnost.

Co nás čeká 

Mezitím můžeme očekávat, že řetězec bude usilovat o využití svých relativně cenově dostupných možností stravování, když se zákazníci budou snažit šetřit peníze až do začátku roku 2024. "Značka McDonald's a naše postavení v oblasti hodnoty pro nás představují velkou příležitost," říká Kempczinski.

Díky své bohatší nabídce může řetězec tuto příležitost využít větší mírou než někteří konkurenti, jako je Chipotle. A jeho průmyslově přední hrubá zisková marže také dává vedení flexibilitu pro investice do iniciativ růstu, jako je marketing a rekonstrukce obchodů.

Investoři by měli stále sledovat ukazatel hrubého provozního zisku, aby zjistili, zda ve fast-foodovém trhu začíná cenová válka. McDonald's by tím příliš neutrpěl, ale mohla by tím být pod tlakem jeho historicky vysoká zisková marže pro fiskální rok 2024.

MCD
$267.87 -$4.51 -1.66%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.