S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Technologická firma zveřejnila skvělé výsledky, je čas nakoupit?

Václav Svoboda
9. 11. 2023
5 min read

Výsledková sezona je v plném proudu a pro mnoho společností se vyvíjí lépe, než se očekávalo. Mezi ně patří i tento technologický podnik, který předvedl fantastické výsledky. O jakou firmu se jedná? A je teď správný čas na nákup? Pojďme se podívat blíže.

Zdroj: https://depositphotos.com/cz/photos/sofi-logo.html

SoFi Technologies je inovativní finanční technologická společnost, která nabízí širokou škálu služeb v oblasti osobního financování, investic a pojištění. S využitím moderních technologií a uživatelsky přívětivého digitálního prostředí poskytuje SoFi jednoduché a dostupné řešení pro správu financí. Po zveřejnění fantastických výsledků za třetí čtvrtletí začali být investoři na lehce pochybách, jak reagovat.

Firma roste ve všech oblastech

SoFi $SOFI+2.2% předčila očekávání analytiků a přinesla růst ve všech klíčových oblastech svého podnikání. Získala nejen více členů, ale uvedla na trh i více produktů než ve druhém čtvrtletí. Konkrétně to představuje 717 000 nových členů a více než 1 milion nových prodaných produktů klientům. 

Původně se firma zabývala poskytováním studentských půjček, ale nyní se úspěšně transportuje na dodavatele široké škály finančních produktů. Ty se navíc dají pohodlně ovládat pomocí mobilní aplikace. Zároveň se rozšířila i mezi klienty, kteří hledají digitální produkty za nízké poplatky a to nezávisle na věkové skupině.

Ve třetím čtvrtletí pocházelo 67 % upraveného růstu čistých příjmů společnosti SoFi z oblasti jiných než úvěrových produktů. Toto nejenže přispívá k růstu celkového obchodu, ale také chrání SoFi před nepříznivými dopady vysokých úrokových sazeb na její úvěrový segment. Společnost měla štěstí, že tuto změnu zahájila před uvedením moratoria na splácení studentských půjček. Jak lze vidět z výsledků SoFi, tento segment, který kdysi tvořil její hlavní tržní podíl, měl na celkové podnikání minimální dopad.

Správným směrem k čistému zisku

Největším zklamáním zprávy bylo zvýšení čisté ztráty z loňských 75 milionů dolarů na letošních 267 milionů dolarů. Ale SoFi, stejně jako mnoho jiných společností v dnešní době, ráda mapuje svůj vývoj pomocí upravené, ne-GAAP (obecně uznávané účetní zásady) verze, a upravená čistá ztráta činila 20 milionů dolarů.

Tato úprava odstranila nepeněžní, neamortizované snížení hodnoty, což znamená, že se v příštím čtvrtletí pravděpodobně neprojeví. Vedení společnosti zopakovalo, že je na dobré cestě dosáhnout ziskovosti podle GAAP ve čtvrtém čtvrtletí, což by byl neuvěřitelný krok k trvalé životaschopnosti. Pokud se SoFi podaří i nadále oslovovat nové členy a generovat vyšší tržby a zároveň být zisková, mohla by se stát finanční velmocí a skutečným hráčem v bankovním odvětví.

Atraktivní ocenění SoFi

Existuje několik faktorů, které vzbudily obavy u investorů. Jedním z nich je významný nárůst čisté ztráty, který byl patrný v posledním období. Toto zvýšení ztráty mohlo některé investory znervóznit. Zároveň došlo k zpomalení růstu tržeb, ačkoli stále vzrostly o 27 %, což je nižší nárůst než v předchozím čtvrtletí (37 %).

Toto zpomalení růstu tržeb bylo vnímáno jako důležitý signál a bude vyžadovat pozornost v nadcházejících obdobích. Zvláště proto, že SoFi je relativně mladou společností, a tak investice do jejích akcií nese určitou míru rizika.

Naproti tomu, akcie $SOFI+2.2%zaznamenaly letos výrazný růst, což bylo pozitivním signálem pro investory. Aktuální cena akcií v porovnání s obratem za posledních 12 měsíců naznačuje, že akcie mohou být momentálně atraktivní pro investory hledající růstový potenciál. Pokud by se společnosti SoFi podařilo dosáhnout ziskovosti v aktuálním čtvrtletí, mohlo by to přispět k dalšímu růstu její ceny na trhu.

Celkově lze říci, že $SOFI+2.2% představuje zajímavou investiční příležitost s atraktivní vstupní cenou, zejména pro investory, kteří jsou připraveni přijmout určitou míru rizika. Akcie této společnosti by mohly představovat zajímavý přídavek do portfolií mnoha investorů, kteří sledují dlouhodobý růst.

SOFI
$7.28 $0.16 +2.25%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.