S&P 500 ^GSPC 5,312.8 +0.18%
Nvidia NVDA $948.16 +2.53%
Tesla TSLA $174.06 -1.92%
Microsoft MSFT $424.84 +1.10%
Apple AAPL $191.50 +0.86%
Meta META $469.00 -0.62%
Alphabet GOOG $177.96 +0.38%
Amazon AMZN $184.02 -0.37%

Akcie společnosti Boeing se dere z covidové krize

Václav Svoboda
13. 11. 2023
6 min czytania

Akcie Boeingu po zveřejnění výsledků za třetí čtvrtletí naznačuje pokračující růstový potenciál. Hlavní rizika, která dříve ovlivňovala společnost, postupně slábnou, což vytváří velký optimismus. Čím je to ovlivněno? Dostává se firma z covidové krize zpět na vrchol?

https://www.americanmachinist.com/news/article/21898230/boeing-realigns-decentralizes-rd-organization

Výzvy spojené s Čínou, které by měly ustoupit s rostoucím zájmem o leteckou dopravu, by mohly vést k povolení dodávek letadel Boeing do Číny, jež byly kvůli událostem s letadly 737 MAX v roce 2019 omezeny. V rámci rostoucí poptávky na různých trzích, zejména v Číně, kde se situace uklidňuje, se zdá, že Boeing překonal nejhorší období.  Je ale důležité si uvědomit, že rizika zde stále jsou a je potřeba je velmi dobře zvážit.

Co ukázaly kvartální výsledky $BA+1.2%

Oživení z problémů s letadly 737 MAX se projevuje výsledky za třetí čtvrtletí, které ukazují, že společnost generovala 18,1 miliardy dolarů příjmů, což představuje nárůst o 13,4 % oproti předchozímu roku. Navzdory nedosažení odhadů o 200 milionů dolarů a nahlášení NON-GAAP EPS ve výši -3,26 dolaru (který zaostal o 0,65 dolaru), Boeing potvrdil své očekávání. Očekávaný volný cash flow ve výši 3 až 5 miliard dolarů pro tento fiskální rok naznačuje povzbuzující výkon v čtvrtém čtvrtletí.

Pokud společnost dosáhne svého cíle výroby 38 letadel Boeing 737 do konce roku, je pravděpodobné zlepšení celkové efektivity, což by mohlo pozitivně ovlivnit její finanční výsledky v blízké budoucnosti. Co víc, další zlepšení poptávky po letecké dopravě, která se brzy očekává. Předpovídá se, že překročí předpandemické úrovně, pravděpodobně povede k nárůstu nových objednávek od různých leteckých společností po celém světě a prospěje Boeingu v dlouhodobém horizontu.

Plán na obnovu výroby v Číně

Další důležitou věcí, kterou je třeba zmínit, je, že před několika dny bylo oznámeno, že Boeing $BA+1.2% plánuje obnovit svou výrobu v Číně. To by mohlo naznačovat, že obnovení dodávek letadel 737 MAX do země je na dosah, protože rostoucí poptávka po letecké dopravě v Číně by mohla podnítit Peking k opětovné spolupráci s americkým výrobcem letadel, aby uspokojil tuto poptávku. Očekává se, že k tomu může dojít příští týden po setkání prezidenta Bidena a prezidenta Si Ťin-pchinga na okraji nadcházejícího summitu APEC ve San Franciscu. Přidáme-li k tomu fakt, že se Boeing agresivně rozšiřuje i na další globální trhy ke zmírnění rizik spojených s Čínou, stává se zjevným, že to nejhorší pro společnost je pravděpodobně za ní.

Vzhledem k tomu, že makroekonomická a geopolitická rizika pro Boeing klesají s uklidňujícími se napětími a obnovou letecké dopravy, je důvod věřit, že akcie společnosti nabízejí významný vzestup ve stávající ceně. I když Boeing nedosáhl očekávání ve třetím čtvrtletí, trh stále věří, že jeho podnikání bude schopno růst dvouciferným tempem v roce 2023 a nadále.

Vzhledem k tomu, že od té doby nedošlo k žádným významným událostem, které by mohly výrazně změnit předpoklady, zdá se, že takový nárůst je stále odůvodněný. Přidáme-li k tomu i skutečnost, že předpoklady analytiků jsou také pozitivní, je to opravdu zajímavá příležitost.

Rizika ke zvážení

I když to nejhorší pro Boeingu již pravděpodobně skončilo a jeho nadměrný backlog zajišťuje, že zůstane nad vodou a uspokojí rostoucí poptávku leteckých společností po nových letadlech, existuje stále několik makroekonomických rizik, která by mohla ztížit společnosti urychlit tempo obnovy.

Zatímco jsme stále daleko od cílové inflační míry 2 %, může Federální rezerva rozhodnout o pokračování zvyšování sazeb a udržování je vyšších po delší dobu, což by nakonec mohlo vést k recesi, ke které nedošlo v posledních čtvrtletích díky různým stimulačním programům. Takový scénář by mohl zamezit dalšímu nárůstu poptávky po letecké dopravě a přimět letecké společnosti zpomalit proces objednávání nových letadel.

Zároveň globální kapitál nadále masivně opouští Čínu a nedávno došlo k negativním úrovním přímých zahraničních investic poprvé za desetiletí, protože západní země nadále snižují svou expozici vůči Číně k minimalizaci geopolitických rizik. Přidáme-li k tomu skutečnost, že čínské exporty nedávno klesly, zdá se, že růst čínské ekonomiky by mohl zpomalit, což by mohlo mít negativní dopad na globální ekonomiku a ovlivnit také letecký průmysl. Dobrou zprávou však je, že existují také důvody, že tato rizika se v následujících čtvrtletích plně neuskuteční.

Bude lépe?

Po boji s řešením problémů souvisejících s letadly 737 MAX v posledních letech to vypadá, že Boeing nakonec dokázal postavit své podnikání na cestu k obnově. Nárůst mezinárodní poptávky po letecké dopravě spolu s potenciálním zlepšením vztahů mezi Čínou a Amerikou na nadcházejícím ekonomickém summitu by mohl velmi dobře vést k plnému návratu Boeingu do Číny a k zlepšení jeho finanční situace, což by mohlo vést k dalšímu růstu akcií společnosti. I když budou geopolitická rizika pronásledovat Boeingu ještě několik let, je pravděpodobné, že v krátkodobém a střednědobém horizontu bude schopen zmírnit většinu hlavních rizik. To je jeden z hlavních důvodů, proč je tato akcie vhodná ke zvážení.

BA
$187.13 $2.18 +1.18%

Zdroje: SeekingAlpha, Yahoo Finance, Finviz


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.