S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Jsou tyto 2 akcie z Asie vhodné ke koupi?

Václav Svoboda
22. 11. 2023
6 min read

Dnes se podíváme na dvě akcie z Asie, které mají dlouhodobý potenciál růstu, ale také čelí určitým rizikům, jako je regulace ze strany čínské vlády nebo riziko hospodářského zpomalení v Číně. O které akcie jde a vyplatí se do nich investovat? Na to se podíváme v tomto článku.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

$TSM-0.6% je tchajwanská nadnárodní společnost, která se zabývá výrobou polovodičů na zakázku. Je největším světovým výrobcem a má silnou pozici v oblasti výroby nejmodernějších polovodičů, které se používají v široké škále elektronických zařízení, včetně smartphonů, počítačů, serverů a automobilů.

Historie

Společnost $TSM-0.6%  byla založena v roce 1987 Morrisem Changem. Chang byl bývalým generálním ředitelem společnosti Texas Instruments a měl zkušenosti s výrobou polovodičů.

Obchodní model

$TSM-0.6% je společností na zakázku, což znamená, že vyrábí polovodiče podle specifikací svých zákazníků. Společnost má širokou škálu výrobních procesů, které pokrývají různé úrovně technologické vyspělosti.

Klíčové zákazníky

$TSM-0.6%má širokou škálu klíčových zákazníků, včetně Apple, Qualcomm, Intel, AMD a Nvidia. Tito zákazníci jsou lídry v oblasti elektroniky a vyžadují nejmodernější polovodiče.

Investice

Firma investuje do nových technologií, které by mohly vést k dalšímu růstu společnosti v budoucnu. Společnost TSMC se zaměřuje na vývoj 5nm a 3nm technologií, které jsou ještě pokročilejší než stávající technologie.

Jak jsou na tom akcie $TSM-0.6%?

Akcie se v posledních letech obchodují s výrazným růstem. Od roku 2010 se zvýšily o více než 1 000 %. V roce 2023 se obchodují na úrovni kolem 98 USD.

Kam směřují akcie $TSM-0.6%?

Dlouhodobá vyhlídka akcií TSMC je pozitivní. Společnost má silné finanční výsledky, silnou pozici na trhu a dlouhodobou strategii, která směřuje k dalšímu růstu.

Společnost TSMC těží z rostoucí poptávky po polovodičích. Poptávka po polovodičích je poháněna růstem trhu s chytrými telefony, počítači, servery a automobily.

Firma také investuje do nových technologií, které by mohly vést k dalšímu růstu společnosti v budoucnu. Také se zaměřuje na vývoj 5nm a 3nm technologií, které jsou ještě pokročilejší než stávající technologie.

Závěr

Akcie $TSM-0.6%mají potenciál dále růst. Společnost má silné finanční výsledky, silnou pozici na trhu a dlouhodobou strategii, která směřuje k dalšímu růstu. Vhodná cena ke koupi akcií závisí na individuálních investičních cílech a toleranci k riziku.

Dlouhodobá vyhlídka společnosti je pozitivní. Společnost má silné finanční výsledky, silnou pozici na trhu a dlouhodobou strategii, která směřuje k dalšímu růstu.

Společnost těží z rostoucí poptávky po polovodičích. Poptávka po polovodičích je poháněna růstem trhu s chytrými telefony, počítači, servery a automobily.

TSM

TSMC

TSM
$142.79 -$0.81 -0.56%

Alibaba Group Holding Limited 

$BABA+1.3%  je čínská nadnárodní společnost, která se zabývá technologickými službami. Společnost je největším internetovým hráčem v Číně a má silnou pozici v oblasti online prodeje, cloud computingu a platforem pro elektronický obchod.

Historie

Společnost Alibaba byla založena v roce 1999 Jackem Ma, bývalým učitelem angličtiny. Společnost byla původně založena jako B2B platforma pro čínské společnosti, ale v průběhu let se rozšířila do dalších oblastí, jako je online prodej, cloud computing a platforem pro elektronický obchod.

Obchodní model

Alibaba má širokou škálu produktů a služeb, které pokrývají řadu odvětví. Společnost je známá především svými online hrami, sociálními sítěmi a platformoney pro elektronický obchod.

Online prodej

Alibaba je lídrem v oblasti online prodeje v Číně. Společnost vlastní řadu populárních online platforem, jako je Taobao, Tmall a AliExpress. Tyto platformy mají více než 2 miliardy aktivních uživatelů.

Cloud computing

Alibaba Cloud je největší cloud computing společnost v Číně. Společnost nabízí širokou škálu cloud computingových služeb, včetně infrastruktury, platformy a aplikací.

Platforem pro elektronický obchod

Alibaba vlastní řadu platforem pro elektronický obchod, které umožňují obchodníkům prodávat své produkty online. Tyto platformy zahrnují Taobao, Tmall a Alibaba.com.

Investice

Alibaba je také aktivním investorem v jiných společnostech. Společnost investovala do řady technologických společností, včetně Snapu, Spotify a Airbnb.

Jak jsou na tom akcie Alibaba?

Akcie Alibaba se v posledních letech obchodují s výraznou ztrátou. V roce 2023 se obchodují na úrovni kolem 78 USD.

Kam směřují akcie Alibaba?

Společnost Alibaba těží z rostoucí poptávky po elektronickém obchodu v Číně. Poptávka po elektronickém obchodu je poháněna růstem čínské ekonomiky a růstem střední třídy v Číně.

Společnost Alibaba také investuje do nových technologií, které by mohly vést k dalšímu růstu společnosti v budoucnu. Společnost Alibaba se zaměřuje na vývoj umělé inteligence, cloud computingu a dalších technologií.

Závěr

Akcie Alibaba mají potenciál dále růst. Společnost má silné finanční výsledky, silnou pozici na trhu a dlouhodobou strategii, která směřuje k dalšímu růstu. Vhodná cena ke koupi akcií Alibaba závisí na individuálních investičních cílech a toleranci k riziku.

Rizika spojená s akciemi Alibaba

Kromě obecných rizik, která jsou spojena s investicemi do akcií, jsou akcie Alibaba vystaveny také určitým specifickým rizikům, jako jsou:

  • Regulace ze strany čínské vlády: Čínská vláda za poslední roky výrazně zvýšila regulaci technologického sektoru. To může mít negativní dopad na podnikání společnosti Alibaba.
  • Hospodářské zpomalení v Číně: Čínská ekonomika v posledních měsících zpomaluje. To může mít negativní dopad na poptávku po produktech a službách společnosti Alibaba.
  • Konkurence: Alibaba čelí silné konkurenci ze strany jiných čínských technologických společností, jako jsou Tencent a JD.com.

Investoři by měli tato rizika pečlivě zvážit před tím, než se rozhodnou investovat do akcií Alibaba.

BABA

Alibaba

BABA
$79.46 $1.00 +1.27%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.