S&P 500 ^GSPC 5,195.35 +0.28%
Tesla TSLA $179.00 -3.11%
Alphabet GOOG $172.93 +1.83%
Nvidia NVDA $913.95 -0.81%
Meta META $468.52 +0.61%
Microsoft MSFT $411.98 -0.38%
Apple AAPL $182.10 +0.21%
Amazon AMZN $189.01 +0.16%

2 akcie ze sektoru maloobchodu, které se vydávají správným směrem

Václav Svoboda
5. 12. 2023
6 min read

Dnes se podíváme na dva maloobchodníky se sportovním zbožím, kteří se potýkají s podobnými výzvami. Oba čelí rostoucí konkurenci online maloobchodníků, jako je Amazon, a klesající marži. O jaké společnosti se jedná a jaké měly poslední kvartální výsledky? To vše se dozvíme v článku.

Foot Locker $FL+1.0% 

$FL+1.0% má přibližně 2 600 prodejen v 26 zemích po celém světě, včetně Severní Ameriky, Evropy, Asie, Austrálie a Nového Zélandu. Má také franšízovou přítomnost na Blízkém východě a v Asii. Foot Locker je lídrem v oblasti sneaker kultury, která podněcuje objevování a zapaluje sílu sneaker kultury prostřednictvím svého portfolia značek, mezi něž patří Foot Locker, Kids Foot Locker, Champs Sports, WSS a atmos.

Historie

Foot Locker je americká společnost, která se zabývá prodejem sportovní obuvi a oblečení. Byla založena v roce 1974 jako součást společnosti Kinney Shoe Corporation, která byla dceřinou společností FW Woolworth Company

Je jedním z několika specializovaných obchodů, které FW Woolworth Company založila po akvizici Kinney Shoe Corporation v roce 1963

Současnost

Firma má za cíl inspirovat a posilovat mládežnickou kulturu a podporovat sociální a environmentální zodpovědnost. V roce 2020 vydala společnost svou první zprávu o dopadu, ve které informovala o svých snahách o pokrok v oblasti environmentálních, sociálních a správních priorit. Společnost také zahájila plán sociální akce LEED (Listen, Empower, Elevate, Deliver), který má za cíl podporovat rovnost, rozmanitost a inkluzi pro své černé zaměstnance a zákazníky.

V roce 2021 oznámila společnost Foot Locker dvě důležité akvizice, které posílí její pozici na trhu. Jednou z nich je atmos, digitálně vedená společnost, která nabízí prémiové a špičkové produkty s exkluzivními designy a spolupracemi. Atmos je jednou z nejvlivnějších značek sneaker v Japonsku a má silnou mezinárodní přítomnost. Druhou akvizicí je WSS, společnost, která diverzifikuje svůj obchodní model a produktový mix s rychle rostoucí značkou, která slouží doplňkové zákaznické základně v rychle rostoucí latinskoamerické komunitě.

Poslední kvartální výsledky (Q3)

Společnost Foot Locker zažívá pokles ve srovnání s předchozím rokem. Celkový prodej klesl o 8,6 %, srovnatelné prodeje ve stávajících prodejnách klesly o 8,0 %. Čistý zisk společnosti klesl o 72 % na 28 milionů dolarů. Vedení společnosti vyjádřilo optimismus ohledně strategických iniciativ do čtvrtého čtvrtletí a věří, že dosažený pokrok v nich povede k dlouhodobému růstu hodnoty pro akcionáře. Společnost také oznámila partnerství s NBA a vstup na trh v Indii.

Nejnovější zprávou o společnosti Foot Locker je, že uzavřela víceleté partnerství s NBA, které jí umožní využívat oficiální logo NBA a nabízet exkluzivní produkty a zážitky pro fanoušky basketbalu. Společnost také odstartovala novou globální platformu s názvem The Heart of Sneakers, která oslavuje sneaker kulturu a její vliv na módu, hudbu, umění a sport.

Společnost $FL+1.0% je tedy dynamickou a inovativní společností, která se neustále rozvíjí a adaptuje na potřeby a preference svých zákazníků. Je to společnost, která je u srdce sneaker kultury a mládežnické kultury.

FL
$23.50 $0.22 +0.97%

DICK'S Sporting Goods inc. $DKS+0.1% 

Společnost DICK'S Sporting Goods je americký řetězec obchodů se sportovním zbožím se sídlem v Coraopolisu v Pensylvánii. Společnost byla založena v roce 1948 Richardem "Dickem" Stackem a je velkým prodejcem sportovního zboží ve Spojených státech.

Historie

Společnost DICK'S Sporting Goods byla založena v roce 1948 Richardem "Dickem" Stackem v Binghamtonu v New Yorku. Původně se společnost zaměřovala na prodej rybářských potřeb, ale postupně rozšířila svůj sortiment o další sportovní zboží. V roce 1961 společnost otevřela svůj první velkoobchod a v roce 1975 svůj první maloobchodní obchod.

V roce 1984 společnost vstoupila na burzu a v roce 1995 otevřela svůj první obchod mimo stát New York. V roce 2002 společnost koupila společnost Galyan's Trading Company, což jí umožnilo rozšířit svůj sortiment o outdoorové vybavení.

Současnost

Společnost DICK'S Sporting Goods v současné době provozuje více než 850 obchodů v 47 státech a zaměstnává více než 50 000 lidí. Nabízí široký výběr sportovního a fitness vybavení, outdoorového vybavení, obuvi, oděvů a doplňků.

Společnost je silnou hráčkou na trhu sportovního zboží a v roce 2022 dosáhla tržeb ve výši 11,6 miliardy dolarů. Společnost je také aktivní v oblasti marketingu a sponzoringu a je partnerem řady profesionálních sportovních lig a týmů.

Maloobchodník Dick's Sporting Goods zaznamenal po svém nedávno zveřejněném výsledku za třetí čtvrtletí příjemný růst, překonávající odhady Wall Street. Akcie DKS se však stále obchodují o 16 % pod svým 52týdenním maximem a mění se za pouhých 11násobek odhadovaných budoucích zisků, což je méně než polovina průměrného poměru ceny k zisku (P/E) 24,59 mezi společnostmi kótovanými na S&P 500. Dick's také vyplácí silnou čtvrtletní dividendu 1 USD na akcii, což jí dává zdravý výnos 3,13 %.

Poslední kvartální výsledky (Q3)

Výsledky za třetí čtvrtletí představovaly pro Dick's Sporting Goods čtvrtletí návratu, kdy společnost oznámila zisk na akcii (EPS) 2,85 USD oproti očekávaným 2,44 USD. Tržby dosáhly 3,04 miliardy USD oproti očekávaným 2,94 miliardy USD. Prodej vzrostl téměř o 3 % oproti předchozímu roku. Do budoucna Dick's uvedl, že nyní očekává EPS ve výši 11,45 až 12,05 USD za celý letošní rok, což předčí očekávání Wall Street. Společnost dokonce uvedla, že je "nadšená" z vánoční nákupní sezóny.

Společnosti se dařilo v mnoha klíčových oblastech, včetně prodeje basketbalových bot, athleisure a outdoorového vybavení. Společnost také pokračovala v expanzi své globální stopy, přičemž v roce 2023 otevřela 20 nových prodejen.

Dick's Sporting Goods je dobře zavedenou společností s pevnou pozicí na trhu. Společnost je dobře připravena na další růst v nadcházejících letech.

DKS
$205.44 -$0.20 -0.10%

Zdroj: cnbc.com, footlocker-inc.com, discks.com


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.