S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Lepší budoucnost pro solární akcie v roce 2024?

O toto stále se rozvíjející odvětví je velký zájem nejen z řad zákazníku, ale i investorů. V této oblasti já mám zastoupené v jedné z největší známé společnosti Enphase Energy. Ovšem na trhu společností máme více a mě mile překvapila ocenění některých analytiků. 😊

Solární akcie byly letos zdecimovány kvůli vysokým úrokovým sazbám. Zákazníci se zdráhali utrácet za instalace a investiční projekty firem se prodražily. Změna politiky, která snížila pobídky pro solární energii v Kalifornii, také ovlivnila průmysl v USA. Stát snížil dotaci udělenou vlastníkům střešních panelů, kteří odesílají přebytečnou energii do sítě.

Referenční ukazatele solární a větrné energie Invesco Solar ETF $TAN+3.0% se k dnešnímu dni snížily o 36 % a Global X Solar ETF ( RAYS ) za stejné období ztratilo více než 40 %.

Wall Street však příští rok zaznamená zadní vítr, který by mohl pomoci zvrátit vývoj v odvětví čisté energie. Jedním ze "zadních větrů" je tržní očekávání nižších úrokových sazeb v určité fázi roku. „Pokud sazby v roce 2024 klesnou, jak naši ekonomové a stratégové předpovídají, mohli bychom vidět významné zlepšení v ocenění čisté energie,“ napsali analytici Morgan Stanley.

Ceny solárních panelů, bateriových úložišť a invertorů, které za posledních pár let vzrostly, také vykazují známky deflace.

„Vidíme určité důkazy, které podporují optimističtější pohled (pro vývojáře) na trend nákladů na tyto technologie, který se přesune do roku 2024,“ stojí v poznámce.

Analytici Morgan Stanley si vzal k hodnocení několik akcií. První k společnosti $FSLR+1.6% kde zvedli jejich cenový cíl z 214$ na 237$ za akcii.

FSLR
$180.51 $2.93 +1.65%

Dále ke společnosti $NEE+0.3% přidali cenový cíl na 76$.

NEE
$68.85 $0.24 +0.35%

A tuto společnost, pro mě neznámou$AMPS+2.6% ohodnotili na 9$

AMPS
$3.96 $0.10 +2.59%

Tak jak z pohledu investic a výhledů vidíte Vy tento sektor, máte zde taky své favority? 😊

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mám zainvestováno ve společnosti Meyer Burger, evropský výrobce solárních panelů, solárních článků a dokonce i solárních tašek. Ve středu se dozvíme jak velká a zda-li vůbec bude nějaká pomoc od německé vlády. Zde přikládám odkaz na článek: https://www.manager-magazin.de/unternehmen/industrie/meyer-burger-solarzellen-hersteller-droht-mit-abwanderung-berlin-entscheidet-ueber-hilfen-fuer-solarindustrie-a-9e87fe62-8de1-4150-ac71-8f88fe49a73b

Držím palce ať ti to vyjde, vím že je to tvůj favorit v tomto sektoru. Mít jej u brokera, taky bych jej zkusil.

Dneska uvidíme, teď jsou jejich akcie velmi nízko.

Dneska uvidíme, teď jsou jejich akcie velmi nízko.

Po $NEE+0.3% koukám už dlouho a vyhlížím vhodnou dobu. Uvidím po zítřejších datech z fedu.

Taky je mám v hledáčku, jak ale píšeš, kdyby člověk naskočil dříve do nich, bylo by to lepší. 😊

Enphase také držím :)

👍😊

:)

Enphase držím, je to top1 na trhu ve svém oboru a očekávám, že je nastartuje snižování úroků. Potenciál tohoto oboru podle mě není stále vyčerpaný.

Souhlas. 😊 Solárka se budou ještě dlouho zdokonalovat

Držím $ENPH+0.9% a nějak jsem se od sektoru odklonil. Ale to RAYS ETF se mi dost líbí... Asi bezpečnější volba s ne-příliš sníženým potenciálním upside.

Máme to stejně v držení. $ENPH+0.9% stále věřím a dle mě půjde zase nahoru. To ETF ale nezní špatně, neznám jej ale taky mě překvapilo že takové je. 😊

Nejedu přes výrobce solárních panelů. Největší pozici5v "zelených" akciích mám v Photon Energy. Sice stále mají hodně vysoké zisky, ale v provozu již mají foto/termo elektrárnu RayGen Power Plant Carwarp. Sice zatím moc info o efektivitě neukázali, ale dle dat např z eletricitymap vyrábí i v noci, tak jak slibovali. Neví se zatím návratnost, byl to pilotní projekt. Začal se budovat projekt v Yadnarie kde bude 200MW.

Aha, zajímavý tip, dikes. Tuhle vůbec neznám. Takže to je společnost která je více diverzifikovaná v oblasti jak vyrábí energii? 😊

Mají fungující elektrárny ve výši 123MWp, rozpracované projekty v různých stádiích na 1,2 GWp. Nejvíc ale vidím potenciál růst v technologii Raygen dokončili výstavbu elektrárny. Psala jsem k nim článek k představení společnosti https://bulios.com/status/122190-photon-energy-mezinarodni-skupina-s-ceskymi-koreny-zprovoznila-unikatni-koncentrovanou-solarni-elektrarnu

Plus podnikají i v oblasti prodeje komponentů pro fotovoltaické elektrárny.

Sekzor mi přijde hodně zajímavý, ale zatím se v něm moc neorientuji.

Já pracuji v energetice i a tak trochu vnímám důležitost tohoto sektoru.

Tak to je super, aspoň se v tom víc orientujes. Je to opravdu tak, že cenou matetialu pro fve se moc nedá konkurovat Číně?