Indie už je 7. největším akciovým trhem na světě, nastal správný čas zvážit investici?

Všichni dneska ubíráme zrak na USA. V tomto příspěvku si ale odskočím na východ, protože o tom se letos, respektive o Indii, začalo mluvit hodně také a potenciál to rozhodně má.

Hodnota indického akciového trhu předstihla Hongkong a stala se sedmým největší na světě. Podle údajů Světové federace burz činila ke konci listopadu celková tržní kapitalizace indické národní burzy 3,989 bilionu dolarů oproti 3,984 bilionu dolarů v Hongkongu. Indický index si zatím připisuje letos krásné 15% zhodnocení a směřuje k osmému růstovému roku za sebou.

Indický index 

Zatímco index Honkongu se propadá o necelých 20 %. Nejlidnatější země světa Indie také míří do všeobecných voleb v příštím roce, které by podle analytiků mohly být dalším vítězstvím vládnoucí nacionalistické strany Bharatiya Janata Party. Vláda vedená BJP si může zajistit vítězství, což by mohlo v prvních třech až čtyřech měsících roku spustit bull run na očekávání kontinuity politiky, uvedli stratégové.

Dodali, že banky, zdravotnictví a energetika jsou sektory s nejlepší pozicí pro příští rok. Sektory, jako jsou automobily, maloobchody, nemovitosti a telekomunikace, mají pro rok 2024 také relativně dobrou pozici, zatímco rychloobrátkové spotřební zboží, veřejné služby a chemikálie patří mezi ty, které kategorizují jako nepříznivé.

Index Hongkong

Hongkongský index Hang Seng je připraven zaznamenat čtvrtý rok poklesu a je na tom nejhůře mezi hlavními asijsko-pacifickými akciovými trhy. Minulý týden agentura Moody’s snížila svůj výhled pro Hongkong ze stabilního na negativní s odkazem na finanční, politické, institucionální a ekonomické vazby města s pevninskou Čínou. Toto snížení ratingu přišlo brzy poté, co Moody’s snížila svůj výhled úvěrového ratingu čínské vlády na negativní až stabilní.

Hongkongská vláda uvedla, že ekonomika v roce 2023 poroste o 3,2 %, čímž se sníží výhled růstu HDP ze srpnové předpovědi 4 % na 5 %. Jsou připraveni na měkké přistání v roce 2024, protože roční růst reálného HDP se zmírní na přibližně 2 % z 3,5 % v roce 2023,“ uvedli ekonomové z DBS. Čína si pro rok 2023 stanovila cíl růstu ve výši 5 %. Její HDP ve třetím čtvrtletí dosáhl 4,9 % , čímž se zvýšily naděje, že druhá největší ekonomika světa splní nebo dokonce překročí očekávání.

srovnání indexů, Indie, Anglie, Japonsko, Německo, Honkong

Zde jsem uvedl jen malý výběr příkladů za letošní rok 2023. Nešlo mi více jak 5 indexů dát do jednoho grafu. Dále tím aby se mi vešly trhy jiné, než USA, tak SP500, Nasdaq100 atd. jsem vynechal, dále třeba index na Čínu jsem nedal.

Co je taky třeba říct, stejně jako v USA, i zde indexy dost táhne jejich top výběr, co tím myslím je, že S&P500, jak jistě víme, netáhne všech 500 akcií, ale max 7-10 top firem. Tady je to podobné.

Závěrem chci říci a ptát se, jak se díváte vy přátelé mimo USA? Investujete třeba na východě či na jiných burzách? A v neposlední řadě, co říkáte na tu Indii? ...já ETF sleduji, ale zatím neinvestuji a zůstávám jen v USA, plus u pár titulů z Evropy.

Máš svůj účet? Tak se přihlas . A nebo vytvoř nový.

Začal jsem sledovat ticker QDV5.DE na indické ETF.

Vzhledem k aktuální ceně 7,8 dolaru může dávat smysl tam jednorázově dát nějakou částku a pak to nechat 10 let ležet a ukáže se, co to udělalo 🤷‍♂️

Partner

Supr, dobrý tip! A souhlas. 😊 Já si snad budu muset udělat ještě jednoho brokera na ty ETF, eToro je má málo. U jakého brokera to máš?

Máme nejaký tip na indické ETF, či priamo akcie? A brokera? D. 😉

Partner

Bohužel já jsem u eToro, nebo né bohužel je, je to super broker ale na Indii tolik ne, takže tam jen sleduji IShare MSCI India ETF, který je zpravován Blackrockem a sleduje index NIFTY 50.

Já vlastním iShares INDIA ETF na XTB:)

Partner

👍

Super :)

Indie je jako země rozhodně perspektivni, ale akcie mi tam přijdou poměrně valuacne předražené. Stálo by za to spíš vybírat asi jednotlivé Indické akcie - měli byste nějaké tipy které by za to stály? Jinak ten Hong Kong bych zase úplně akciově nepodepisoval...

Partner

Souhlasím, určitě to chce velmi dobře vybírat, pořád přeci jenom je to "mladý" trh, tím myslím rozvíjející se a plno toho prostě to nedá. Bohužel tip nemám, jsem u burzy, která tyhle trhy má jen málo zastoupené, sleduji jen ETF na ten index Indický. Hong Kong, to je pro mě velká neznámá, ale jak píšeš, neodepisuji je, jestli někdo se tam orientuje, proč ne. V tom je dle mě jedna z krás investování, těch možností je hrozně moc. 😊

Akurát vyšiel článok v HN:

"Nikto teraz nekupuje viac lietadiel ako Indovia. Začína sa expanzia nevídaných rozmerov"

Rozmýšľam o nákupe ETF zameraného Indiu.

Partner

Jj, ta Indie celkem šlape a ten potenciál tam je. 😊

Lukáši, hezký článek 👍

Partner

Díky moc Petře. 👍 Celkem mi přišel zajímavý když jsem na něj narazil na zahraničním webu, hodně investorů je hlavně upřeno na USA, já také a tak občas se mrknout i do jiných koutů není na škodu.

Ty jo 👌

Partner

Taky jsem byl překvapen když jsem si ty index takto srovnal k sobě. 😊

Ty vlastním etf indické?

Timeline Tracker Overview