S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Zdravím investoři. Jak vidíte akcie společnosti $INTC+0.6% , od začátku roku cena akcií vzrostla o 90%. Jakou má podle vás Intel šanci na trhu oproti $AMD+3.4%  nebo $NVDA+3.8% ?

INTC

Intel

INTC
$30.97 $0.20 +0.63%

Mně se velmi líbí investice do výroby, nová výrobní linka v Německu a v Izraeli. Obě výstavby jsou z části hrazené dotacemi. Další pozitivní zprávou je využití nejnovějšího čipu s umělou inteligencí v osobních počítačích.

Akcie jsem nakupoval za 50$ a postupně svojí nákupku snižoval, je tu někdo se mnou, kdo věří v návrat tohoto giganta na vrchol polovodičové výroby?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Myslím si že šanci oproti těmto společnostem nemá skoro vůbec. Ovšem Intel je skvělá a kvalitní společnost.

Kvalitní určitě je, ale když nebude konkurenceschopný tak je to taky na nic.

Přesně tak

Šance nevidím moc vysoké.

Jak píše Dušan, tak Intel pořád dodává dost čipů do nových PC a jako výrobce budou fungovat taky dobře.

To je jen ze setrvačnosti a poslední generací si OEM výrobce docela nasral (zpoždění, pomalé, drahé) , takže to v nejbližší době bude ještě horší, než "obvykle".

https://diit.cz/clanek/meteor-lake-vydan-zklamani-z-energeticke-efektivity-i-vykonu

A s AI to to taky nevytrhnou 😁 https://diit.cz/clanek/ai-vyvojar-vysvetluje-ze-intel-neni-na-ai-v-pc-dobre-pripraveny

az je mi ten rust v poslednim roce zahadou . urcite spicka v oboru nebudou ale zase jsou tu vyrobni kapacity a geopolitika a stat se muze kde co, a porad vyrabi spousty cipu do pc a noteboku ,takze to nebude jen o datovych centrech ale je to porad cyklicke odvetvi a se zvysenim kapacit se muzou snizit marze a tim i zisky a wolswagen taky bohatl na tom ze delal lidovy auta takze si nejsem jist ze vsichni potrebuji jen nejvyssi kvalitu a zatim co jsem videl ve svem zivote pocitace tek jich vetsinana mela intel a nemyslim ze se to ze dne na den zmeni ,coz ale neznamena jak nam minulost ukazala ze jim vestim nejakou zajimavou budoucnost, spis to bude beh na dlouhou trat,, kdyby to pokracovalo na 60 zacnu radsi odprodavat, jsem moc zvedavej na vysledky i kdyz myslim ze se tam ty novy procesory zatim nijak zvlast neprojevi ale nedivil bych se ted velkym pohybum

Díky za odpověď, uvidíme jak dopadnou výsledky. Připomínám také razantní snížení dividendy, takže odliv cashe nebude takový. Jak píšeš na těch 60$ bych taky část odprodal.

Aktuálně nemaj co nabídnout - buď to je pomalý, nebo to topí jak blázen a poslední generace nepřináší vůbec nic novýho mimo vyšší ceny 😁 Imho jdou do kopru. https://diit.cz/clanek/meteor-lake-notebooky-z-obchodu-jsou-lepsi-nez-vzorky-v-recenzich-spis-horsi

Tak radši část odprodám, tvé argumenty mě přesvědčily. 🤣

Podle mne moc šancí nemaji

Aktuálně žádnou a nejbližších 1-2 letech taky žádnou 😁 https://diit.cz/tagy/intel

Díky za odpověď, podle mě má stále co nabídnout. Ale jak píšeš spíš to bude za 3-5 let.

No posledních 6 let je pro $INTC+0.6% neskutečná bída a ztrácí na $AMD+3.4% kde může. Ten jejich nejnovější čip s AI je totální výsměch, viz např. https://diit.cz/clanek/oznacovani-meteor-lake-za-bulldozer-od-intelu-je-mimo-misu

A v serverech, kde se točí opravdu velké peníze, ztrácejí postupně víc a víc. A vzhledem k tomu, že už dlouho nemají co nabídnout a že setrvačnost trhu je tam opravdu veliká, budou ztrácet ještě minimálně 5 let, tedy pokud se jim do 2 let podaří vydat něco opravdu dobrého, ale to zatím fakt nevypadá.

Pokus o vstup do telefonů se jim hodně prodražil a nic z toho. $AAPL-0.9% to s nimi vzdalo už dávno. Jejich současné procesory kombinující velká a malá jádra s různými architekturami jsou jen z nouze cnost, protože nejsou schopní nabídnout nic lepšího (velká jádra zabírají moc křemíku, malá moc nepomáhají a nemají nejnovější instrukční sadu, takže křemík ve velkých např. pro AVX512 je nevyužit, když ho nepodporují všechna jádra).

A jejich pokus o čiplety/dlaždice je zatím totální fiasko. Na výkonu to moc nepřidá a spojení dlaždic přidává latenci a zvětšuje spotřebu - to co AMD řeší už od prvního Zenu (vydán 2017) nedokázal Intel dotáhnout ani za 6 let. Dokonce ani roční působení "čipového mága" Jima Kellera nemělo žádný podstatný vliv.

Sice se Intelu už jednou podařilo z podobných sraček vybřednout v době Pentium 4 (2003), ale to bylo koupí Izraelské společnosti, která vyvinula centrino - https://www.israel21c.org/intel-launches-israel-developed-centrino-chip-series/

Koho koupí teď? Nevypadá to, že by tenhle obrovskej korporátní kolos byl schopnej něco vymyslet sám 😁