S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

3 akcie pod 100 $, kterých se budu navždy držet zuby nehty

Zatímco někteří investoři rádi spravují svá portfolia aktivně, jiní dávají přednost dlouhodobému nákupu, třeba i akcií pod 100 dolarů. To znamená držet akcie až třicet let, nebo dokonce navždy. Nelze však držet jen tak nějakou akcii po neomezenou dobu. Spousta společností se jeden rok jeví jako skvělé sázky na jistotu, aby v dalším roce prudce klesly. Typy akcií, které můžete držet navždy, musí mít udržitelné obchodní modely. Měly by být lídry ve svých oborech a mít dlouhodobou pověst silných společností. Kromě toho by měly růst a mít solidní rozvahu.

 

 

Vzhledem k tomu, že trh stále dosahuje nových maxim, ceny akcií mnoha těchto společností se pohybují v řádech stovek nebo dokonce tisíců. To ztěžuje investorům s omezeným kapitálem nákup velkého množství akcií. Stále však existují špičkové společnosti, které můžete držet navždy a které se obchodují pod 100 dolarů. A i když tato úroveň rozhodně není územím s nízkými cenami akcií, ani zdaleka se neblíží cenám společností, jako jsou Amazon $AMZN+0.8% a Tesla $TSLA-1.6%.

 

Coca-Cola Company $KO+0.0% 

Společnost Coca-Cola je celosvětově největším subjektem vyrábějícím nealkoholické nápoje. Vlastní a prodává některé z předních značek sycených nápojů, jako jsou Cola, Fanta a Sprite, a také neperlivé značky jako Minute Maid, Costa a Glaceau. Její podíl na trhu s nealkoholickými nápoji přesahuje 40 %.

 

Firma vyvíjí svůj obchodní model tak, aby se stala komplexní nápojovou společností, a to z důvodu plošného poklesu prodeje limonád v celém odvětví. Investuje do alternativních nápojů, jako je káva, perlivá voda a sportovní nápoje. Patří sem Coca-Cola Energy, Coca-Cola s kávou a Powerade.

 

Společnost měla ve druhém čtvrtletí dobré výsledky; tržby i zisk překonaly očekávání. Tržby se odrazily od poklesu v předchozím čtvrtletí. Přispěla k tomu zvýšená mobilita spotřebitelů a rozsáhlé znovuotevření podniků. Tyto faktory vedly k nárůstu prodejů na globální scéně a ne jen v USA.

 

Společnost Coca-Cola rovněž získala díky lepšímu poměru ceny a směsi, zvýšení prodeje koncentrátů a vyššímu objemu jednotkových balení. V důsledku toho vedení společnosti zvýšilo výhled na letošní rok.

 

Akcie $KO+0.0% jsou historicky silně růstové, což dává smysl, protože zisk na akcii v posledním čtvrtletí meziročně vzrostl o 61 %. Společnost má také pověst opravdu bezpečné akcie díky solidním základním ukazatelům a pravidelné dividendě. Coca-Cola je navíc vysoce zisková, její čistá zisková marže činí 23,8 %. 

 

BHP Group Ltd. $BHP+1.1% 

BHP je přední světový diverzifikovaný těžař, který dodává železnou rudu, měď, ropu a plyn. Fúzí společností BHP Limited a Billiton PLC, které byly kótovány na dvou burzách, vznikla v roce 2001 současná společnost $BHP+1.1%.

 

Mezi hlavní aktiva společnosti patří železná ruda, uhlí, měď a konvenční ropná aktiva, především v Austrálii a Mexickém zálivu. Řídí distribuci produktů prostřednictvím globálního logistického řetězce, který zahrnuje nákladní a potrubní dopravu. Společnost $BHP+1.1% prodává produkty prostřednictvím přímých dodavatelských smluv se zákazníky a na mezinárodních komoditních burzách.

 

Růst populace a zvyšující se životní úroveň by měly ještě řadu let vytvářet poptávku po energiích, kovech a hnojivech. To může přispět k růstu společnosti $BHP+1.1%.

Společnost těží z vyšších cen mědi, které jsou důsledkem rostoucí poptávky i možného přerušení dodávek v Chile. Společnost BHP těží také z růstu cen potaše v důsledku příznivých podmínek v zemědělství a omezené nabídky.

 

Navíc dlouhodobé vyhlídky cen kovů jsou solidní. Růst výroby oceli, tažený urbanizací, by měl zvýšit poptávku po železné rudě a pomoci udržet ceny. Rovněž potřeba niklu v bateriích pro elektromobily by měla nadále růst. 

 

Společnost je analytiky hodnocena hodně pozitivně, což není překvapivé vzhledem k poměru ceny k zisku (P/E) 14,13. Její price-to-tangible-book ratio ve výši 3,1 je rovněž výrazně pod průměrem odvětví. BHP také disponuje velmi solidní rozvahou. Společnost má nízký poměr dluhu k vlastnímu kapitálu ve výši 0,5.

 

Pfizer Inc. $PFE+1.2% 

Pfizer je jednou z největších farmaceutických firem na světě, jejíž tržby v roce 2020 přesáhly 40 miliard dolarů. Ačkoli společnost v minulosti prodávala mnoho druhů zdravotnických výrobků a chemikálií, většinu jejích příjmů nyní tvoří léky na předpis a vakcíny.

 

Mezi její nejprodávanější produkty patří vakcína proti pneumokokům Prevnar 13, lék proti rakovině Ibrance a kardiovaskulární lék Eliquis. Společnost významně profituje ze své vakcíny proti koronaviru. Vedení společnosti oznámilo, že ve druhém čtvrtletí dosáhlo dobrých výsledků; zisk na akcii meziročně vzrostl o 73 % a tržby se zvýšily o 92 %.

 

Většinu tržeb tvořila vakcína proti koronaviru, BNT162b2. Tato vakcína přinesla během čtvrtletí celosvětové tržby ve výši 7,8 miliardy dolarů. Vakcína byla vyvinuta v rekordním čase, má plné schválení v USA a povolení k mimořádnému použití v několika dalších zemích. Společnost očekává, že do konce roku vyrobí až 3 miliardy dávek a má uzavřené dohody na dodání 2,1 miliardy dávek v roce 2021.

 

Společnost Pfizer $PFE+1.2% vakcínu vyhodnocuje u mladších pacientů a testuje posilovací dávku vakcíny. Kromě toho se snaží vyvinout aktualizovanou verzi vakcíny speciálně určenou pro cílenou variantu Delta. Společnost také očekává silný růst klíčových značek, jako jsou Ibrance, Inlyta a Eliquis. 

 

Pfizer se může pochlubit udržitelným rozvojem s několika programy v pozdní fázi vývoje, které mohou podpořit růst. Forwardové P/E je pouze 12,72x, což dělá z $PFE+1.2% i dne velmi výhodnou koupi. Jeho poměr ceny k volnému peněžnímu toku ve výši 12,7 je rovněž výrazně pod průměrem odvětví. Akcie společnosti PFE jsou také označeny jako vysoce růstové, neboť analytici očekávají, že tržby v aktuálním čtvrtletí meziročně vzrostou o 85,7 % a za celý rok o 92,2 %. Očekává se, že zisk v letošním roce vzroste o 85,1 %.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$BHP+1.1% jsem ani neznal 😅

$PFE+1.2% se budu držet taky

$KO+0.0% je jasná volba. Cukru nikdo neodolá 😅

👍