S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Apple oživil trh slevami v Číně, jelikož prodej iPhonů klesl během ledna o 30 %

Redakce Bulios
15. 1. 2024
3 min czytania

Technologický gigant Apple se v Číně rozhodl zakročit proti rostoucí konkurenci a obavám z nedostatku poptávky. V období od 18. do 21. ledna nabízí výrazné slevy až 70 USD na svou nejnovější řadu iPhone 15, včetně modelu iPhone 15 Pro Max. Jaký je důvod tohoto neočekávaného kroku?

Společnost Apple $AAPL+0.0% se snaží posílit svou pozici na čínském trhu, kde čelí rostoucí konkurenci a obavám z nedostatečné poptávky. V nezvyklém kroku, který byl oznámen prostřednictvím jejich oficiálních stránek, nabízí společnost od 18. do 21. ledna výrazné slevy na svou řadu produktů, včetně nejnovějších modelů iPhone 15.

Zákazníci, kteří se rozhodnou pro nákup v tomto krátkém období, mohou ušetřit až 70 dolarů. Slevy nejsou omezeny pouze na mobilní telefony, některé modely počítačů Mac a iPad jsou také zahrnuty v této mimořádné nabídce. Tato strategie je vyvinuta s cílem nalákat více zákazníků a posílit prodej.

„Strategická úprava cen odstraní konkurenční tlak, ale také podpoří růst tržeb, zejména kolem sezóny lunárního nového roku,“

Ivan Lam, senior analytik v poradenské společnosti Counterpoint Research

Je to poprvé, co Apple přichází s takovou iniciativou ve svém vlastním maloobchodním kanálu, zatímco prodejci třetích stran občas nabízejí slevy v období svátků. Tento krok může být odpovědí na aktuální trendy na trhu, které ukazují, že Apple čelí výraznému tlaku od místních konkurentů, jako jsou Xiaomi a Huawei.

Analytici společnosti Jefferies odhadují, že prodej iPhonů společnosti Apple letos v prvním týdnu ledna klesl o 30 % ve srovnání s předchozím rokem. Kromě toho zaznamenali 3% meziroční pokles prodeje iPhonů v Číně za rok 2023. Tyto údaje upozorňují na narůstající vliv místních hráčů, kteří přinášejí na trh konkurenceschopné produkty.

AAPL

Apple

AAPL
$189.87 $0.03 +0.02%
Capital Structure
Market Cap
2.9T
Enterpr. Val.
3.0T
Valuation
P/E
29.5
P/S
7.7
Dividends
Yield
0.5%
Payout
15.1%

Konkurence 

V minulém roce se společnost Huawei dostala z amerických sankcí, které ji postihly v oblasti chytrých telefonů. Jejich nový chytrý telefon, přestože čelil těmto výzvám, obsahoval špičkový čip a představil se jako technologický průlom na trhu. To umožnilo Huawei zvýšit prodeje a vrátit se na čínský trh s chytrými telefony. Jefferies navíc uvádí, že tento pokles prodeje iPhonů může být částečně přisuzován úspěchu společnosti Huawei.

Celkově vzato, slevy od Applu mohou být klíčovým tahem v boji o zákazníky v Číně, kde konkurence v oblasti mobilů dosahuje vrcholu.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.