S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

3 top výrobci čipů, kteří se mohou vézt na vlně AI i v roce 2024

Redakce Bulios
18. 1. 2024
5 min read

Rozvoj umělé inteligence otevírá nové perspektivy pro investory v oblasti polovodičů. Zákon CHIPS, prosazovaný Bidenovou administrativou, má snížit výrobní náklady pro výrobce čipů v USA. S rozvojem umělé inteligence tyto společnosti nabízí nové možnosti pro dlouhodobé investice, které mohou zajistit růst a stabilitu v době neustálých technologických změn.

AI má potenciál zásadně ovlivnit akcie společností, které vyrábí čipy v roce 2024. V loňském roce zažily akcie společností, které vyrábí čipy, zejména společnost Nvidia, ohromný vzestup, což naznačuje nadcházející změny na trhu.

Advanced Micro Devices $AMD+1.2%

Společnost Advanced Micro Devices se stává klíčovým hráčem v oblasti čipů s umělou inteligencí, a to s odhodláním a novými ambicemi. Její výjimečný nárůst cen akcií o více než 120 % za poslední rok jasně ukazuje na vzrůstající zájem investorů o tuto technologickou firmu. Důraz na konkurenceschopnost v oblasti umělé inteligence byl zdůrazněn oznámením významné čipové sady v druhém čtvrtletí minulého roku. Tímto krokem potvrzuje AMD svůj závazek stát se klíčovým výrobcem čipů pro odvětví AI.

Výrazný růst akcií je nejen důkazem pozitivní reakce na nový produkt, ale také ukazuje na stabilní makroprostředí, které posiluje důvěru investorů v perspektivu AMD. Tím se stává tato společnost nejen atraktivní investicí pro současné investory, ale i klíčovým hráčem, který si udržuje svoji pozici i v dynamickém prostředí polovodičového průmyslu.

Vývoj a inovace hrají pro AMD klíčovou roli, nejen při reakci na aktuální poptávku, ale i v budování budoucích trendů. Plánovaný prodej čipů s umělou inteligencí v hodnotě 2 miliard dolarů pro rok 2024 svědčí o strategickém zaměření AMD na trh s AI. Své místo v průmyslu si společnost udržuje prostřednictvím neustálého vývoje čipů, které efektivně konkurují na trhu s umělou inteligencí. Tímto způsobem společnost potvrzuje svou možnou roli výjimečné investiční příležitosti.

AMD

AMD

AMD
$146.06 $1.79 +1.24%

Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM+1.0%

Taiwan Semiconductor si vytváří pevné postavení jako průkopník v globálním čipovém průmyslu. Jako největší smluvní výrobce čipů na světě se specializuje na pokročilé výrobní procesy, což umožňuje výrobu menších, rychlejších a energeticky efektivnějších čipů. S tímto zaměřením se stává společností formující budoucnost technologického průmyslu.

TSM utvrzuje svou pozici díky strategickým smlouvám s předními technologickými značkami, včetně Apple, Qualcomm a Nvidia. Tato partnerství nejen potvrzují důvěru v technologickou kompetenci TSM, ale také zajišťují spolehlivý tok zakázek. Inovace a spolupráce s těmito značkami posilují TSM jako průmyslového lídra v tomto sektoru.

S vyhlídkou na globální expanzi a očekávaný růst tržeb, se TSM možná stává atraktivní investiční příležitostí pro rok 2024. Jeho schopnost inovovat a udržovat dlouhodobá partnerství s klíčovými hráči průmyslu může poskytovat investorům jistotu v době, kdy čipový průmysl prochází dynamickými změnami.

TSM

TSMC

TSM
$136.23 $1.29 +0.96%

Intel $INTC+0.5%

Intel nadále zaujímá silné postavení v oblasti čipů, zejména v segmentu osobních počítačů. Navzdory výzvám, kterým Intel čelil v minulém roce, zůstává společnost stabilním hráčem s očekáváním nových procesorů. Intel se tak snaží znovu získat svou bývalou slávu a posunout se vpřed v době, kdy čipový průmysl prochází neustálými inovacemi.

S nadcházejícími procesory se Intel zaměřuje na technologický pokrok a vývoj v oblasti procesorů. Oznámení nových procesorů naznačuje, že společnost investuje do inovací, které by mohly změnit dynamiku trhu. Přes své předchozí výzvy má Intel stále co nabídnout, a to především díky svému historickému vývoji procesorů a schopnosti držet krok s rychle se měnícím technologickým prostředím.

Zákon "CHIPS" přináší novou naději pro Intel a jeho ambice obnovit postavení ve výrobě čipů. Změny ve výrobním procesu a podpora pro domácí výrobu mohou Intelu umožnit znovu získat své místo ve světě čipů. Pro Investory, kteří hledají spolehlivou investiční příležitost s perspektivou do budoucna by tato akcie mohla být zajímavou možností.

INTC

Intel

INTC
$30.51 $0.14 +0.46%

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.