S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

3 delnice iz maloprodajnega sektorja, ki so letos zrasle za več kot 25 %

Mladen Rudonja
29. 3. 2024
6 min read

Leta 2024 je maloprodajni sektor na pragu novega obdobja. Panoga je premagala dolgotrajne izzive in se zdaj usmerja v novo rast in dinamiko. Zadnja leta so bila za trgovce na drobno preizkušnja: svetovna pandemija COVID-19 je fizične trgovine prizadela z zapiranjem in omejitvami, inflacijski pritiski pa so povečali stroške in spremenili vedenje potrošnikov. Zdi se, da je najhujše že mimo in da panoga doživlja obdobje okrevanja, ki ga zaznamujejo rast prodaje, inovacije na področju izdelkov in storitev ter krepitev spletne prisotnosti.

Ogledali smo si tri izbrana podjetja, ki jim je v teh turbulentnih časih ne le uspelo držati korak s hitro spreminjajočim se okoljem, temveč so si zaradi svojih strategij, sposobnosti hitrega odzivanja na spremembe na trgu in inovacij, ki so naletele na odmev pri ciljnih strankah, zagotovila vodilni položaj.

Dick's Sporting Goods $DKS-2.1%

Podjetje Dick's Sporting Goods, eno od vodilnih podjetij z sporting opremo, izkazuje izjemno rast in finančne rezultate, ki presegajo tržna pričakovanja. V zadnjem četrtletju leta 2023 je podjetje poročalo o rekordni prodaji v višini 3,88 milijarde ameriških dolarjev, kar je za manj kot 4,3 milijarde dolarjev več kot v enakem obdobju lani. 8 %. Ta rezultat ni le presegel ocen analitikov, ki so bile postavljene na 3,8 milijarde dolarjev, temveč je postavil tudi nov standard v zgodovini podjetja, ki je bilo ustanovljeno pred pred 76 leti.

Kot odgovor na ta uspeh je podjetje Dick's Sporting Goods napovedalo 10-odstotno povečanje četrtletne dividende , kar je pomemben znak zaupanja v njegovo prihodnje finančno zdravje in zavezanost vračanju vrednosti delničarjem. Nova četrtletna dividenda je bila določena v višini 1,1 dolarja na delnico, kar je več kot prej, ko je znašala 1,0 dolarja. Odločitev je bila sprejeta, ko je podjetje objavilo dobiček v višini 3,85 USD na delnico, kar je preseglo pričakovanja Wall Streeta v višini 3,35 USD na delnico. Povečanje dividend in dobri poslovni rezultati so jasen dokaz finančne moči in optimističnih obetov podjetja.

DKS
$196.92 -$4.16 -2.07%

Še en ključni dejavnik uspeha podjetja Dick's Sporting Goods je njegova sposobnost nenehnega prilagajanja spreminjajočim se trendom in potrebam kupcev. V letu 2023 podjetje ni samo doseglo rekordne prodaje, ampak je tudi objavilo, da je prodaja v istih prodajalnah povečala za 2,8 %, s čimer je močno presegla pričakovanja analitikov, ki so predvidevali le 0,8-odstotno rast. Ta uspeh je torej rezultat skrbnega načrtovanja, inovacij in osredotočenosti na zadovoljstvo strank. Z naraščajočim zanimanjem za fitnes in dejavnostmi na prostem, je podjetje uspešno razširilo svojo paleto izdelkov, tako da ponuja široko paleto kakovostnih izdelkov za športne opreme, s čimer je postalo eden od vodilnih akterjev na področju prodaje športnih izdelkov na drobno.

Ralph Lauren $RL-0.6%

Ralph Lauren, ikonična blagovna znamka, ki že dolgo uživa prepoznavnost v modni industriji, v letu 2024 ponovno dokazuje svojo moč. V zadnjih 12 mesecih so delnice Ralph Lauren zabeležile precejšnjo za 63 % povečala.kar je precej nad pričakovanji in kaže na obnovljeno zanimanje za njene izdelke. K tej rasti še posebej pripomore ponovna priljubljenost polo majice med mlajšimi generacijami, kar je trend, ki ga je Ralph Lauren lahko izkoristil v svojo korist. Leta 2024 so se delnice podjetja povečale za impresivno 25 %, kar kaže na močno vrnitev blagovne znamke v središče pozornosti tako potrošnikov kot vlagateljev.

Ta vrnitev je posledica Ralph Lauren njeni sposobnosti inoviranja in prilagajanja spreminjajočim se preferencam potrošnikov. V prizadevanju, da bi pritegnil mlajše potrošnike, je podjetje spremenilo svojo ponudbo izdelkov in tržne strategije, da bi se odzvalo na trenutne trende in povpraševanje. Ta pristop se je izkazal za ključnega pri doseganju znatne rasti prihodkov, ki so se v zadnjem četrtletju leta 2023 na Kitajskem, enem najhitreje rastočih trgov za blagovno znamko,povečali za več kot 30 %. Ta širitev in povečano zanimanje za izdelke Ralph Lauren v pomembnih regijah sta jasen dokaz uspešnega pristopa znamke h globalizaciji in prilagajanju.

RL
$166.06 -$0.92 -0.55%

Čeprav je delnica v višini $RL-0.6% dosegla raven cene iz decembra 2014, analitiki še vedno vidijo prostor za rast . S trenutno srednjo ciljno ceno delnice 192,3 dolarja, ki predstavlja potencialno povečanje za več kot 5 % glede na trenutno raven, je prihodnost blagovne znamke Ralph Lauren videti obetavna. Tega optimizma ne podpira le dobra uspešnost, temveč tudi stalna zavezanost znamke k inovacijam in ohranjanju pomena v hitro spreminjajoči semodni industriji. Ralph Lauren torej stoji na trdnih temeljih, pripravljen na prihodnje izzive in ohranitev svojega položaja.

Abercrombie & Fitch $ANF-1.4%

Abercrombie & Fitch, ki je tradicionalno veljal za blagovno znamko, posebej priljubljeno v nakupovalnih središčih, doživlja obdobje ponovnega vzpona brez primere. V zadnjih 12 mesecih se je vrednost delnic podjetja povečala za neverjetnih 380 %, kar jasno kaže na to, kako velik preobrat je podjetju uspelo izpeljati. Letos se je vrednost delnic podjetja $ANF-1.4% povečala še za 35 %, kar pomeni, da je Abercrombie & Fitch postala ena od najuspešnejših maloprodajnih blagovnih znamk. Ta rast je posledica uspešnega preoblikovanja blagovne znamke in njene sposobnosti prilagajanja spreminjajočim se preferencam potrošnikov.

V četrtem četrtletju leta 2023 je podjetje napovedalo dobiček na delnico (EPS) v višini 2,97 dolarja, s čimer je presegla pričakovanja analitikov, ki so bila soglasno določena na 2,83 dolarja. Še bolj presenetljiva je bila rast prihodkov, ki so dosegli 1,45 milijarde 4,45 milijarde dolarjev in presegli . 1,43 milijarde dolarjev, kar je preseglo tržna pričakovanja. Ta finančna uspešnost je dokaz dobrega zaključka leta, zlasti v času praznikov, ko se je prodaja v primerjavi s prejšnjim letom povečala za 21 %.

ANF
$135.81 -$1.87 -1.36%

Napovedi podjetja za leto 2024 govorijo o pričakovanjih v višini dvomestno število odstotkov rasti prodaje, kar je pokazatelj zaupanja v strategijo blagovne znamke in njeno sposobnost, da ohrani trenutni zagon. Abercrombie & Fitch tako dokazuje, da tudi blagovne znamke z z bogato zgodovino in tradicionalnim dojemanjem se lahko uspešno preoblikujejo in ponovno pridobijo veljavo.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja povsem odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito samoanalizo.

Vir.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.