S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

3 akcie ohrožené snížením dividend

Redakce Bulios
5. 4. 2024
5 min read

V současném prostředí se tři společnosti ocitly v horkém sedle kvůli potenciálnímu ohrožení svých dividendových výplat. Zatímco mnoho investorů kladlo důraz na výnosnost dividend jako hlavní kritérium pro svá rozhodnutí, události a finanční výkony těchto společností naznačují, že jejich dividendové politiky by mohly čelit výzvám.

Tento vývoj signalizuje, že tradiční strategie dividendových investic by mohla být vystavena značnému tlaku v důsledku aktuální nestability a proměnlivosti. Investoři se tak musí adaptovat na nové výzvy a měli by přehodnotit svůj přístup k těmto třem dividendovým akciím, aby minimalizovali možná rizika a zajistili dlouhodobou stabilitu svých portfolií.

Wendy’s $WEN+1.6%

Společnost Wendy's je americká řetězec restaurací rychlého občerstvení se zaměřením především na hamburgery. Založena byla v roce 1969 a od té doby se rozrostla do sítě tisíců restaurací po celých Spojených státech a dalších zemích světa.

Wendy’s nedávno zaznamenala pokles upraveného zisku na akcii, což je důležitý signál pro dividendové investory. Tento pokles zisku naznačuje potenciální potíže, které by mohly ovlivnit udržitelnost současných dividendových výplat společnosti. Výmluvným ukazatelem je také historický vývoj zisku, který za posledních pět let neukázal výrazný nárůst, což může vyvolávat obavy ohledně budoucího růstu a stabilitu společnosti.

WEN
$19.47 $0.30 +1.56%

V nedávné historii se Wendy's soustředila na rozšíření svých služeb a zlepšení marketingu, což by mohlo mít vliv na celkové zisky společnosti. Tyto dodatečné výdaje by mohly ovlivnit dostupné prostředky pro dividendové výplaty a snížit atraktivitu investice pro dividendové investory.

Cracker Barrel $CBRL-3.3%

Společnost Cracker Barrel, známá pod názvem Cracker Barrel Old Country Store, je americká řetězec restaurací a obchodů, který se specializuje na jižanskou kuchyni a zároveň nabízí řadu suvenýrů a domácího vybavení. Jedná se o kombinaci restaurace a obchodu se suvenýry, která nabízí svým zákazníkům autentický jižanský zážitek.

Společnost Cracker Barrel vyplácela dividendu ve výši 1,30 USD na akcii a to již od roku 2019, což představuje výnos 7,9 %. Tato konzistence je důležitá pro dividendové investory, avšak nedávné finanční ukazatele vyvolávají otázky ohledně udržitelnosti této výplaty. V posledním roce společnost vyplatila 94 % svého cash flow v dividendách a více než 116 % svého zisku. Tyto údaje naznačují, že společnost vyplácí dividendy ve větším rozsahu, než jaký je obvyklý, a to může být alarmující pro investory.

CBRL
$53.65 -$1.85 -3.33%

Počátkem tohoto roku Cracker Barrel oznámil své výsledky, které ukázaly pokles zisku oproti předchozímu roku. Zisk společnosti na akcii klesl od vrcholu na začátku roku 2021, což může vyvolat obavy ohledně budoucí stability dividendových výplat. Ačkoliv společnost má v úmyslu udržet vysoký dividendový výnos, nedávný vývoj ukazuje na možné snížení dividendy, aby se zajistila udržitelnost její finanční situace.

Hasbro $HAS+0.4%

Společnost Hasbro je jedním z předních světových výrobců a distributorů hraček, her a produktů pro zábavu. Jejich portfolio zahrnuje širokou škálu produktů určených pro děti i dospělé, včetně ikonických značek jako jsou Monopoly, Transformers, My Little Pony, Play-Doh, Nerf a mnoho dalších.

HAS
$61.16 $0.25 +0.41%
Fair Price: $13.38
Nboouj: 60.78%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Společnost Hasbro čelila v minulém roce několika výzvám, které zanechaly stopy ve zprávě o výdělcích. S 15% poklesem příjmů a čistou ztrátou 10,73 USD na akcii to byl rok plný výzev. Nicméně, i přes tyto obtíže, společnost Hasbro pokračovala ve vyplácení dividendy ve výši 0,70 USD na akcii, což představuje výnos 5,1 %.

HAS
$61.16 $0.25 +0.41%

Nedávné vyplacení dividend představovalo až 160 % zisku společnosti, což naznačuje možnou neudržitelnost současné dividendové politiky. Hasbro rovněž stanovil cíl snižování dluhu a v loňském roce vynaložil 506 milionů dolarů na tento účel. Tato strategie může ovlivnit dostupné zdroje pro dividendové výplaty a podpořit spekulace o možném snížení dividendy.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.