S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

3 farmacevtske zaloge, ki bi jih morali prodati

Kristijan Kopitar
19. 4. 2024
5 min read

V zadnjem času je postalo očitno, da nekatere delnice farmacevtskih podjetij predstavljajo znatno povečano tveganje. Povečan regulativni nadzor in vse večja konkurenca v tem sektorju povzročata, da so nekatera podjetja pod velikim pritiskom. Gospodarski in tržni dejavniki, kot so spremembe patentne zaščite in cenovne vojne, razmere še dodatno zapletajo.

V nadaljevanju si preberite, zakaj bi morali razmisliti o prodaji delnic treh določenih podjetij, ki so v težkem položaju in katerih obeti za prihodnost niso obetavni.

Moderna $MRNA+0.7%

Moderna, ameriško biotehnološko podjetje, ki je postalo pomemben igralec zaradi hitrega razvoja cepiva proti COVID-19, se zdaj sooča z izzivi upadanja prodaje. Leta 2023 so se prihodki podjetja precej zmanjšali, in sicer na 6,8 milijarde dolarjev v primerjavi z 19,3 milijarde dolarjev leta 2022. Ta upad je bil v veliki meri posledica zmanjšanja povpraševanja po njihovih cepivih COVID-19, kar je privedlo do velikih sprememb v finančnem stanju podjetja. Dobiček, ki je bil leta 2022 pozitiven, se je leta 2023 spremenil v čisto izgubo v višini 4,7 milijarde dolarjev.

MRNA
$121.89 $0.82 +0.68%
Fair Price: $38.37
Jogdmvwj: 70.45%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Kot odziv na te razmere Moderna je postavila nove cilje za leto 2024, ko namerava doseči približno 4 milijardedolarjev prihodkov iz svoje franšize za dihala. Ta cilj odraža prizadevanja podjetja, da bi razpršilo svoj portfelj izven pandemskih cepiv in stabiliziralo svoje finančne rezultate. Kljub tem načrtom pa so številni analitiki skeptični, da bo te cilje mogoče doseči glede na sedanje tržno okolje in izgubo tržnega deleža zaradi konkurentov, ki hitro pridobivajo zagon.

MRNA
$121.89 $0.82 +0.68%

Finančni kazalniki družbe Moderna se še poslabšuje njen naložbeni profil. Vodilna vrednotenja, kot je P/E, so negativna, terminsko razmerje med ceno in prodajo (P/S) v višini 9,47, kar je manj kot 5,99 v zadnjih 12 mesecih, pa kaže na precenjenost delnice. Ta dejavnik, skupaj s pomanjkanjem dividend, ki bi vlagatelje podpirale v negotovih obdobjih, dela delnico družbe Moderna manj privlačno v primerjavi z drugimi podjetji v farmacevtskem sektorju, ki ponujajo stabilnejše donose in rast dividend.

Acadia Pharmaceuticals $ACAD-0.7%

Družba Acadia Pharmaceuticals, ki se osredotoča na razvoj zdravil za zdravljenje motenj osrednjega živčnega sistema živčnega sistema, se v zadnjem času sooča s precejšnjimi izzivi. Nedavna novica o neuspešnem kliničnem preskušanju faze 3 za pimavanserin, zdravilo za zdravljenje shizofrenije, je močno zmanjšala zaupanje vlagateljev. Delnice podjetja so se na to odzvale tako, da so v tednu po objavi padle za več kot 20 %. To je prispevalo k skupnemu padcu cene delnice za 31 % v obdobju zadnjih petih letih. letih, kar je sprožilo vprašanja o njegovi prihodnosti.

Za leto 2024 Acadia postavila ambiciozne cilje glede prihodkov, saj pričakuje, da bo neto prodaja zdravila DAYBUE dosegla 370 do 420 milijonov dolarjev, prodaja zdravila NUPLAZID pa 560 do 590 milijonov dolarjev. Ti cilji so bili postavljeni kljub dejstvu, dase je NUPLAZID, zdravilo za zdravljenjepsihoze pri Parkinsonovi bolezni,v preteklosti soočal z vprašanji o svoji učinkovitosti in varnosti. Vendar so te optimistične ocene v velikem nasprotju z nedavnimi rezultati, zato se analitiki bojijo, da morda niso realne.

ACAD
$17.13 -$0.12 -0.70%

Zaskrbljujoča je tudi lastniška struktura delnic podjetja Acadia Pharmaceuticals. S skoraj nikakršnega deleža delnic v lasti notranjih oseb, natančneje le 0,49 %, in prevladujočim institucionalnim lastništvom, ki ima 99,57 %, se pojavljajo pomisleki glede resnične zavezanosti vodstva dolgoročnemu uspehu podjetja. Ta porazdelitev je lahko pokazatelj pomanjkanja zaupanja v lastni portfelj in strategijo podjetja.

Royalty Pharma $RPRX-1.0%

Družba Royalty Pharma, ki je specializirana za naložbe v farmacevtske in biotehnološke Royalties, je zdaj v finančno zahtevnem položaju, ki vlagateljem povzroča zaskrbljenost. Skupni dolg podjetja je v zadnjem četrtletju dosegel 6,14 milijarde dolarjev, medtem ko prosti denarni tok znaša 777 milijonov dolarjev. Ta neravnovesje med dolgom in razpoložljivimi denarnimi sredstvi vodi do negativnega neto denarnega stanja v višini približno -4,90 milijarde dolarjev. Leta 2022 je podjetje plačalo 187,19 milijona dolarjev obresti, kar predstavlja skoraj 16 % prihodkov pred obdavčitvijo, kar kaže na veliko finančno breme.

Poleg tega je delnica Royalty Pharma na letni ravni doživela 37,66-odstotno razredčenje ,zaradi česar se ještevilo delnic v obtoku povečalos približno 324 milijonov na 446,69 milijona. Ta razredčitev ima lahko negativne posledice za obstoječe delničarje, saj zmanjšuje njihov delež dobička. Ta strategija je lahko zaskrbljujoča za vlagatelje, ki iščejo stabilnost in gotovost pri svojih naložbah, in lahko povzroči zmanjšanje zaupanja v naložbeno strategijo družbe.

RPRX
$27.99 -$0.29 -1.03%

Dodaten razlog za zaskrbljenost je padec delnic družbe Royalty Pharma za skoraj 40 % zaradi tega razredčenja in drugih tržnih dejavnikov. Do tega upada je prišlo kljub nekaterim pozitivnim finančnim rezultatom in lahko odraža globlje težave v finančnem in poslovnem modelu družbe. Ob takšnih velikim dolgom in nenehnim redčenjem morajo vlagatelji skrbno preučiti morebitna tveganja, povezana z imetništvom delnic družbe Royalty Pharma, zlasti v nestanovitnem tržnem okolju.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.