S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

3 dividendové akcie, které mají potenciál překonat S&P500

Redakce Bulios
24. 4. 2024
6 min read

Akciový trh v USA setrvává v růstu navzdory ekonomickým výzvám jako jsou inflace a geopolitické nejistoty. Indexy jako S&P 500 a Wilshire 5000 hlásí významný roční nárůst, což vedlo k sestupnému tlaku na dividendové výnosy, a mnohé akcie se tak jeví jako nadhodnocené.

Přesto zůstávají na trhu akcie s nadstandardními dividendami a příznivým hodnocením, které stojí za pozornost. Všechny tři akcie mohou představovat atraktivní investiční příležitosti s významným potenciálem pro dividendový výnos i kapitálový růst.

Bank OZK $OZK-0.6%

Bank OZK, založená v roce 1903 je jednou z předních regionálních bank v USA. Během posledních let Banka OZK vykazuje pravidelný růst, což potvrzují nedávné finanční výsledky. V roce 2023 banka oznámila, že její celkové úvěry a vklady vzrostly o 27 %, což je známka silného poptávkového růstu a důvěry jejích zákazníků. K tomu čistý úrokový výnos banky vzrostl o 11 % ve srovnání s předchozím rokem, což zdůrazňuje její schopnost efektivně spravovat úrokové marže v náročném ekonomickém prostředí.

Dividendová politika Banky OZK je dalším klíčovým prvkem. Banka si udržuje silnou bilanci, která jí umožňuje pravidelně zvyšovat dividendy, což činí již více než 54 čtvrtletí po sobě. Na začátku roku 2024 banka oznámila další zvýšení čtvrtletní dividendy na 38 centů na akcii, což představuje nárůst o 2,7 % oproti předchozímu čtvrtletí a roční nárůst o 11,8 %. Tento konzistentní růst dividendy je odrazem jejího dlouhodobě udržitelného finančního výkonu a strategie zaměřené na maximalizaci hodnoty pro akcionáře.

OZK

Bank OZK

OZK
$47.27 -$0.28 -0.59%

Banka OZK také investuje do rozšíření svých operací a technologických inovací, aby zůstala konkurenceschopná ve stále digitalizovanějším bankovním prostředí. Nedávné zahájení nových technologických platforem a digitálních bankovních nástrojů usnadňuje jejím klientům přístup k finančním službám a zlepšuje uživatelský komfort. Tato technologická modernizace by měla podpořit další růst banky a posílit její tržní pozici.

Sonoco Products $SON+1.8%

Sonoco Products je globálně uznávaným lídrem v oblasti obalových a průmyslových produktů, který svým zákazníkům dodává inovativní řešení již více než sto let. Společnost, která byla založena v roce 1899, vykázala za poslední rok tržby téměř 7 miliard dolarů, což potvrzuje její silnou pozici. Sonoco se specializuje na široký sortiment produktů, od spotřebitelských obalů po průmyslové aplikace, a její produkty jsou využívány v různých odvětvích včetně potravinářství, farmaceutiky a stavebnictví.

V posledních letech Sonoco udržuje stabilní finanční výkonnost s růstem dividendy, který trvá již 41 let. To společnost řadí mezi dividendové aristokraty, což je skupina společností v indexu S&P 500, které zvýšily své dividendy každý rok po dobu nejméně 25 let. Kromě robustní politiky vyplácení dividend Sonoco také investuje do inovací a udržitelnosti svých produktů. V roce 2023 investovala více než 300 milionů dolarů do vývoje nových technologií a udržitelných materiálů, což je záměr posílit svou konkurenceschopnost a odpovědět na rostoucí tržní požadavky na ekologické obalové řešení.

SON
$58.13 $1.02 +1.79%

Finanční zdraví společnosti Sonoco Products je dále podpořeno jejím strategickým přístupem k akvizicím a expanzi. V posledním desetiletí Sonoco realizovala několik klíčových akvizic, které rozšířily její portfolio produktů a geografickou přítomnost. Například v roce 2021 akvizice firmy Can Packaging za 300 milionů USD umožnila Sonoco posílit svou pozici na evropském trhu s papírovými obaly. Tato strategie nejenže zvyšuje tržby, ale také umožňuje Sonoco diverzifikovat své zdroje příjmů a zmírnit potenciální rizika spojená s tržními fluktuacemi.

Bristol-Myers Squibb $BMY+0.3%

Bristol-Myers Squibb, významný hráč ve farmaceutickém průmyslu, pokračuje v osvědčené cestě inovace a růstu, což odrážejí i jejich nedávné finanční výsledky. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 firma zaznamenala tržby ve výši 11,48 miliardy dolarů, což představuje mírný roční nárůst. Tento růst byl poháněn zejména silným prodejem jejich klíčových léčiv, jako jsou Revlimid, Opdivo a Eliquis, které si udržují vysoké tempo růstu na globálních trzích. Upravený zisk na akcii za čtvrtletí dosáhl 1,70 USD, což bylo o 12 centů nad tržními odhady, ačkoliv se mírně snížil oproti 1,82 USD v předchozím roce.

BMY
$44.04 $0.14 +0.32%
Fair Price: $43.46
Amtjqh: 38.34%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Celkové roční tržby Bristol-Myers Squibb za rok 2023 dosáhly 45 miliard dolarů, což představuje pokles o 2,6 % ve srovnání s předchozím rokem. Tento pokles je částečně důsledkem výzev a expirace patentů některých klíčových léků. Nicméně Bristol-Myers očekává, že nové produkty a indikace pro stávající léky, které by měly být schváleny v nadcházejících letech, významně přispějí k obnově růstu tržeb a ziskovosti.

BMY
$44.04 $0.14 +0.32%

Přes tyto výzvy, Bristol-Myers Squibb zůstává z hlediska ocenění atraktivní investicí. Akcie společnosti se obchodují za přibližně 6,7násobek odhadovaného zisku na akcii pro rok 2024, což je podstatně nižší než průměr v tomto odvětví. Společnost také očekává, že upravený zisk na akcii pro rok 2024 bude v rozmezí 7,10 až 7,40 USD, což naznačuje potenciál pro stabilní finanční výkon.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.