S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Inflace začíná tvrdě dopadat na spotřebitele, Big Mac za 6 dolarů už Američanům nechutná

Redakce Bulios
6. 5. 2024
7 min read

Všímáte si, že takové stálice jako McDonald's, Starbucks a Yum Brands (KFC) nehlásí až tak působivé čtvrtletní výsledky, jako tomu bylo v posledních letech? Bohužel se vám to nezdá, opravdu tomu tak je. Spotřebitelé trpí inflací a úbytkem hotovosti, což odnáší jeden z nejstabilnějších sektorů trhu. Kde je problém a co očekávat dál?

Měsíce ekonomové předpovídali, že spotřebitelé omezí své výdaje v reakci na vyšší ceny a úrokové sazby. Ale trvalo nějaký čas, než fastfoodové řetězce skutečně viděly pokles svých prodejů, přestože několik čtvrtletí varovaly investory, že nízkopříjmoví zákazníci oslabují a ostatní přecházejí na levnější možnosti.

Například společnost Starbucks $SBUX+3.4% oznámila překvapivý pokles prodejů ve stejných provozech ve svém posledním čtvrtletí, což minulé úterý poslalo její akcie dolů o 17 %. Pizza Hut a KFC také hlásily klesající prodeje ve stejných provozech. Dokonce i stálice jako McDonald’s uvedla, že přijala "tvrdší postoj", aby dokázala získat více zákazníků.

SBUX

Starbucks

SBUX
$77.87 $2.59 +3.44%

Mnoho restauračních společností také uvedlo další důvody svých slabých výsledků v tomto čtvrtletí. Starbucks uvedl, že špatné počasí snížilo jeho prodeje ve stejných provozech. Yum Brands $YUM, mateřská společnost Pizza Hut, KFC a Taco Bell, vinila lednové sněhové bouře a těžké srovnání se silným prvním čtvrtletím loňského roku za špatné výkony svých značek.

Tyto důvody však plně nevysvětlují slabé čtvrtletní výsledky. Místo toho to vypadá, že soutěž o menší skupinu zákazníků se stala divočejší, protože ti, kteří stále vyhledávají burger nebo studený nápoj, jsou náročnější a rozvážnější s penězi.

Náklady na jídlo v rychlém občerstvení rostly rychleji než náklady na jídlo doma. Ceny v restauracích s omezeným servisem vzrostly o 5 % v březnu ve srovnání s loňským rokem, zatímco ceny potravin rostly pomaleji, podle Úřadu práce.

Výjimky ukazují, že zákazníci si stále objednávají svá oblíbená jídla, i když jsou dražší než před rokem. Wingstop $WING-0.7%, oblíbený řetězec na Wall Street, oznámil, že jeho prodeje ve stejných provozech v USA vzrostly o 21,6 % v prvním čtvrtletí.

WING
$386.28 -$2.69 -0.69%

Chipotle Mexican Grill $CMG+2.1%, jehož zákaznická základna je převážně vyšší příjmová, viděla nárůst provozu o 5,4 % ve svém prvním čtvrtletí. A Popeyes společnosti Restaurant Brands International oznámil růst prodejů ve stejných provozech o 5,7 %.

CMG
$3,213.43 $67.55 +2.15%

Ředitel Wingstopu:

"Co jsme viděli u spotřebitelů, je, že pokud cítí tlak, mají tendenci omezit častější návštěvy [restaurací s rychlým občerstvením]," řekl generální ředitel Wingstopu Michael Skipworth.

Dodává, že průměrný zákazník Wingstopu navštěvuje restauraci pouze jednou měsíčně, vybírá si sandwiche a křídla jako pochoutku, nikoliv jako rutinní jídlo, které lze snadno omezit kvůli finančním obavám. Skipworth také uvedl, že nízkopříjmoví zákazníci Wingstopu se v těchto dnech vrací častěji.

Přesto mnoho společností v restauračním sektoru a mimo něj varovalo, že tlak na spotřebitele by mohl přetrvávat. Generální ředitel McDonald's Chris Kempczinski řekl analytikům, že opatrnost při výdajích se rozšířila po celém světě.

"Je třeba poznamenat, že v [prvním čtvrtletí] byl průmyslový provoz na úrovni nuly nebo klesal v USA, Austrálii, Kanadě, Německu, Japonsku a Velké Británii," řekl.

Situace v McDonald's

MCD
$272.38 -$1.13 -0.41%
Capital Structure
Market Cap
196.4B
Enterpr. Val.
247.7B
Valuation
P/E
23.1
P/S
7.7
Dividends
Yield
2.3%
Payout
53.8%

"Je to náročné spotřebitelské prostředí," řekl Ian Borden, finanční ředitel společnosti McDonald's, a poznamenal, že mnoho spotřebitelů se snaží zvládat inflaci, vyšší úrokové sazby a tenčící se úspory.

Jíst v restauraci se stalo spíše luxusem pro určitou třidu lidí. Aby získal tyto zákazníky zpět, Borden uvedl, že jim McDonald's nabízí více muziky za jejich peníze v drive-thru, včetně balíčků za cenu 4 dolary a méně v 90 % svých poboček v USA.

Podívejme se na McDonald's a jeho výsledky, aby bylo více jasné, jak přesně je společnost zasažena 👇

Gigant vykázal za 1. čtvrtletí zisk na akcii (EPS) ve výši 2,70 USD, což je mírně pod konsensuálním odhadem 2,72 USD. Tržby činily 6,17 miliardy dolarů, čímž nepatrně překonaly konsensuální odhad 6,16 miliardy dolarů.

Globální srovnatelné prodeje vzrostly téměř o 2 %, což představuje 13 po sobě jdoucích čtvrtletí pozitivního růstu. Celkové tržby přesáhly 6 miliard dolarů, což je nárůst o více než 4 % ve stálých měnách. 

Hlavní problém

Za první čtvrtletí vzrostly globální srovnatelné prodeje o 1,9 %, čímž zaostaly za odhady StreetAccount ve výši 2,1 %. Společnost McDonald's vykázala růst tržeb ve stejných prodejnách v USA o 2,5 %, čímž zaostala za očekáváním 2,6 %.

Společnost McDonald's uvedla, že tržby ve stejných prodejnách klesly o 0,2 %, což je poprvé od pandemie, kdy vykázala pokles tržeb ve stejných prodejnách.

Ústup mezi spotřebiteli s omezeným rozpočtem by mohl znamenat špatné zprávy pro tyto společnosti, jejich investory a nakonec i pro širší ekonomiku – ale z pohledu osobních financí to naznačuje uklidňující změny chování spotřebitelů pod tlakem, uvedli někteří odborníci.

"Vzhledem k četným zprávám a studiím za posledních několik let, které ukazují, že více než polovina Američanů žije od výplaty k výplatě, je to vítaná zpráva," řekl Andrew Herzog, finanční poradce.

Co bude dál?

Odklon spotřebitelů od restaurací nemusí být nutně známkou toho, že lidé přerozdělují své peníze a snaží se šetřit. Podíl příjmů, které Američané utrácejí za potraviny - 11,3 % - je na třicetiletém maximu.

Vzhledem k tomu, že inflace požírá příjmy lidí, "zůstat doma a najíst se může být lepší volbou pro ty, kteří mají omezený rozpočet," alespoň prozatím.

V nedávném průzkumu Conference Board bylo jídlo mimo domov zdaleka nejčastějším výdajem, který lidé plánovali omezit nebo eliminovat (44,8 % respondentů), následované oblečením (31,5 %), zábavou mimo domov (30,7 %) a dovolenou (23,3 %).

Tyto změny již mají dopad na tržby restaurací. Údaje o výdajích, které shromáždila platforma pro převody hotovosti Revolut, ukazují, že celkový počet transakcí v amerických restauracích se v únoru snížil o 13,9 % ve srovnání s předchozím rokem, zatímco celková částka utracená v restauracích klesla o 10,6 %, což se protáhlo i do dalších měsíců.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.