S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Big Tech začal vyplácet dividendy. Proč právě teď?

Redakce Bulios
9. 5. 2024
6 min read

V technologickém světě se dějí změny, které nemohou uniknout pozornosti investorů. Velké technologické společnosti, které se dříve zaměřovaly na růst a inovace, nyní začínají přistupovat k vyplácení dividend. Toto rozhodnutí vzbuzuje otázky a debaty: je to jenom přirozený krok v jejich vývoji, nebo může naznačovat problémy v jejich budoucím růstu?

Akcionáři nejen vidí, jak ceny jejich akcií rostou, ale také dostávají zaplaceno něco navíc. Dividenda, jejíž význam v posledních několika desetiletích klesl kvůli technologickému boomu, zažívá opět svůj okamžik, částečně díky těm samým společnostem, které z ní udělaly passé.

V únoru společnost Meta $META-0.3% oznámila dividendu a v dubnu ji následovala společnost Alphabet $GOOG+1.1%. A pak přišel minulý týden nárůst dividendy od Applu $AAPL+0.0%.

Proč ale technologické společnosti iniciují výplaty a proč právě teď?

Dividendový trend odráží dvojí roli, kterou technologičtí giganti zastávají ve společnosti a na Wall Street. Chtějí být vnímáni jako motor růstu, posedlí hraničními technologiemi a fixovaní na přetváření budoucnosti. Jsou to však také vyspělé společnosti bohaté na hotovost s tržní kapitalizací, která začíná velkým písmenem "T", protože jde opravdu o ty největší ve svých oborech.

Z někdejších mláďat jsou nyní vrcholoví predátoři, ostřílení desítkami let zkušeností s vyvažováním nových investic a jejich hlavní činností, která se shodou okolností rozšiřuje prakticky do všech oblastí života.

Začínající verze těchto společností by se vysmívaly myšlence vyplácení dividendy. Podle některých to naznačuje to, že jejich růstové dny jsou za nimi, že vedoucí pracovníci nemají vizi, jak využít lépe své zdroje. Ale v tomto postpandemickém okamžiku před umělou inteligencí chtějí velké technologické společnosti dokázat, že dokážou dvě věci najednou: vybudovat infrastrukturu, která ovládne nadcházející éru, a ukázat investorům, že mají fiskální disciplínu a důvěru k tomu, aby konzistentně vracely hodnotu.

To, že nedávná vlna oznámení o dividendách přišla spolu se zveřejněním nafukujících se výdajů na AI, posiluje dvojí poselství.

Zároveň však odráží oživenou korporátní Ameriku, která ze sebe setřásla strach z recese, která nikdy nebyla. Zisky rostou a s nimi dochází k masivním zpětným odkupům akcií. Nedávná vlna zpětných odkupů, včetně rekordního plánu Apple ve výši 110 miliard USD, je největší sumou zpětných odkupů akcií za poslední roky.

AAPL

Apple

AAPL
$189.87 $0.03 +0.02%

"Tyto společnosti již nějakou dobu zaznamenávají rekordní zisky a nacházejí hodnotu v předávání tohoto zisku akcionářům, spíše než v kapitálových výdajích," řekl Alex McGrath, investiční ředitel společnosti NorthEnd Private Wealth.

"Neříkám, že stále intenzivně neinvestují do růstu, ale peněžní tok nyní dosáhl bodu, kdy to začíná dávat smysl."

Výplaty akcionářům, dokonce i skromné od technologických společností, jim také umožňují vstup do fondů, které vyžadují dividendu. Rozšiřují svůj okruh investorů, čerpají z portfolií, která hledají stálý příjem z dividend, a z lidí, kteří prostě chtějí, aby "číslo rostlo" na jejich makléřských účtech.

Byly to ohromující zisky těchto společností, které hrály roli v tom, že dividenda vypadala zatuchle a zastarale. Ale mega technologické společnosti se změnily. A stejně tak i to, jak vypadá dividendová společnost.

"Pokud si peníze nechávají interně, vzniká tendence k plýtvání. Tím, že je vyplácí, vštěpuje disciplínu," řekla Jennifer Koskiová, profesorka financí na Foster School of Business na Washingtonské univerzitě, která vyučuje o dividendách u velkých technologických společností.

Znamená zahájení dividend konec růstu technologických společností?

Když se velké technologické společnosti rozhodnou začít vyplácet čtvrtletní dividendy, někteří investoři považují tuto zprávu za přechodový rituál podobný tomu, když si člověk pořídí první "tátovy džíny", což je přirovnání k tomu, že se dynamický a rychle rostoucí začínající podnik proměnil ve zralý podnik. Většina společností by samozřejmě ráda dosáhla fáze, kdy se stanou zavedenými hráči ve zvoleném odvětví, se zavedenými produkty a zkušenými manažery.

Signalizují iniciace technologických dividend konec inovací a růstu?

GOOG

Alphabet

GOOG
$177.29 $1.86 +1.06%
Capital Structure
Market Cap
2.2T
Enterpr. Val.
2.2T
Valuation
P/E
27.2
P/S
6.8
Dividends
Yield
-
Payout
-

Ne nutně. Google je jedním z předních inovátorů v oblasti generativní umělé inteligence a tuto technologii používá ve svých klíčových oborech podnikání, včetně vyhledávání, YouTube, Google Cloud Platform a mobilních zařízení. Očekává se, že růst bude pokračovat atraktivním tempem pro Google.

Meta využívá umělou inteligenci pro své doporučovací nástroje, které zvyšují čas strávený v její rodině aplikací (tj. Facebook, Instagram a WhatsApp) a lépe cílenou reklamu. Investice společnosti Meta do AI modelů jsou další potenciální přírůstkovou hnací silou expanze trhu.

NVIDIA zahájila dividendu v listopadu 2012. Od fiskálního roku 2013 do fiskálního roku 2024 společnost NVIDIA zvýšila tržby na úrovni 27 % oproti 12,8 % v roce zahájení dividendy a od prvního vyhlášení dividendy zaznamenala nárůst akcií o více než 27 000 %. I když je nepravděpodobné, že by tento výkon zopakovala nedávná úroda technologických dividend, tempo růstu tržeb společností Google, Meta, Salesforce a dalších je v rozmezí růstu tržeb společnosti NVIDIA, když před více než 11 lety zahájila dividendu.

Jakou roli mohou hrát dividendy ve výnosech investic?

Podle společnosti Ned Davis Research dividendy od roku 1929 přinesly více než 40 % celkového výnosu indexu S&P 500. Vzhledem k růstovým vyhlídkám mnoha z těchto nedávných technologických dividendových iniciátorů a počátečním skromným výplatním poměrům je pravděpodobné, že roční výplata dividend bude těmto firmám růst po mnoho dalších let.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.