S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Trpělivost

Na podobné téma už jsem tu psal a myslím, že jsem již podobný příklad uváděl. Včera se mi ale povedl další, pro mě "úspěch" ve své cestě za "dokonalým" portfoliem a rád bych se tu o to s Vámi opět podělil. 😊

Tentokrát se jedná o společnost Novavax. $NVAX-1.4% Myslím, že opět nemusím dlouže představovat a rád bych i připomněl skvělý Bulios článek https://bulios.com/status/154696-jak-je-mozne-ze-vyrobce-vakcin-za-jediny-den-dosahl-120-rustu kde se dočteme vše potřebné kolem nedávného dění společnosti a důvodu nárůstu ceny na burze. 😊

Co to pro mě znamenalo? Začínal jsem investovat v druhé polovině doku 2022 a 15. listopadu 2022 jsem kupoval první pozici v této firmě. Za 100$ při ceně 24.51$. Tehdy jsem neměl vůbec žádné zkušenosti, byly to mé začátky a rozhodování proč koupit byly tak velice jednoduché, povrchní, bez čtení hlubších zpráv. Naštěstí jsem také neměl moc kapitál a začínal s malými částkami. Proč jsem kupoval? Sázel jsem prostě na Covid, že tu bude s námi déle, společnost byla malá, levná, pro mě díky tomu dostupná a jejich vakcína byla trochu na jiné bázi než u konkurence (Moderna, Pfizer...). A tak jsem prostě koupil. 🙈😁

Samozřejmě už jsem nešel moc do hloubky, čísel a vlastně toho, že nebylo ani jasný, jestli jejich vakcína se dostane do velkého prodeje a schválení. Cena samozřejmě od mého nákupu šla dolů.

Toto už je výsledek. I přesto, že jsem z prvního nákupu 100$ byl po dlouhou dobu minus až 90%, tak jsem držel a čekal, (ano, tady se nabízí spekulace, už jsem stejně neměl moc co ztratit). A tak jsem dole udělal ještě dva drobné, ředící nákupy. Ovšem jen za symbolicky malou částku. Společnost a její CEO dokonce v roce 2023 vydali zprávu, že jim hrozí bankrot a nejsou od toho daleko. Včera jsem prodal v symbolickém malém plusu jak je vidět na obrázku.

I přes zprávu, kterou máte v odkazu na začátku, tak společnost nechci mít dále v portfoliu a naučilo mě to, že tento sektor farmacie, který se týká výroby vakcín není pro mě a nechci čekat, doufat či cokoliv, zdali se jim podaří vyvinout nějaký produkt který projde schválením a poté jestli se ještě uchytí na trhu. Vidím za sebe zde velká rizika, která se mi nehodí do strategie a portfolia. (Samozřejmě, rizika jsou ve všech sektorech) Dluh je stále vysoký a za mě si nemyslím, že je Novavax z problému venku.

Tímto krokem ale jsem rád, že se mi podařilo "vysedět" tak dlouho ztrátu a ukázat tím trpělivost, která je za mě klíčová v životě investora! 👍

Co Vy, jaká je Vaše trpělivost při sledování ztrát? 😊


Super, tak to je pěkný konec. Skoro to samé co píšeš mám s akciemi $PFE+1.6%. Na Covid jsem úplně nesázel, ale taky jsem neměl moc zkušeností a následně a bohužel až do teď je to moje nejztrátovější pozice. Stejně jako ty taky nechci čekat nebo doufat, až se něco povede a tak plánuji prodej až tam budu v +.

U Buffetta som si všimol zbavovania sa pozície pri strate 40%. Pre mňa tak 30%. Teraz maturujem s $ACN-0.9% , kde mám stratu cez 20%. Ale beriem to normálne, "nevysedávam to".

Partner

Tak někdy to chápu, pokud prostě tam fakt není žádná vidina, tak pak je lepší vzít menší ztrátu než přijít o vše. Tady já si říkal, že věčně to fakt mít nechci, ale nějaká "injekce" v podobě pokusu ještě o vakcínu by mohla přijít a naštěstí se tak stalo.

To byl i můj případ u nákupu společnosti ZIM. Teď jsem po roce zpět na mé nákupní ceně.

Partner

Super, pecka gratuluji. To ZIM taky pak hrozně padlo a ta budoucnost byla špatná, teď jsem koukal že se vzchopilo, čím to bylo nevíš?

Vzrostla cena za přepravu kontaineru a myslím, že v době kdy se přepravní společnosti rozhodli nepoužívat trasu přes Rudé moře ZIM tu trasu používal nadále.  21.5 budou výsledky tak snad se vrátí i dividendy.

Partner

@zdenekkocour Tak to zní dobře, já se přiznám že jak byla dole, přemýšlel jsem nad ní, ale právě tím pádem jsem četl jen negativní věcí a bál jsem se, no škoda, teď už mi přijde pozdě naskakovat, ale jestli se cena dostane zpět kolem 10$, tak o tom budu dost uvažovat.

@lukasandel Když byla akcie za 4$ měl jsem už zainvestováno jinde když bude za 10$ dokoupím.Dost mi to teď připomíná MPW,přemýšlím, že něco málo dokoupím.

Partner

@zdenekkocour $MPW+7.2% vlastním, ale tam se dost stále bojím protože nejsou chválo ma jejich vedení, prý i v této době kdy jsou na tom špatně si dávají obrovské odměny namísto aby lépe hospodařili s financemi, ale uvidíme.

Skvělý článek a dobrá práce!

Partner

Díky moc, ač z toho nebyl nějaký profit, tak jsem rád, že se mi to podařilo vysedět a ukázat si tak trpělivost. Povedlo se ti to taky u něčeho?

Nejde tak ani o profit, jako o psychologii, že se dokážeš koukat i na ztráty a přečkat až do zisku.. Dám příklad zrovna z bankovní investice do podílových fondů, kde během covidové doby jsem byl snad v téměř 40 % mínusu :D teď jsem část odprodával s téměř 30 % zhodnocením.

Partner

@stedrm00 Super gratuluji, krásný příklad. 👍 A přesně jak píšeš, nejde ani tak o profit, ale o to zvládnout psychiku a dokázat zvrátit, ustát ztrátu. 😊

@lukasandel Přesně tak!