AI přetváří Google: Jak bude zasažen jeho byznys model?

Google, jakožto dominantní hráč na poli internetového vyhledávání, připravuje zásadní transformaci svého vyhledávače. Po letech, kdy organizoval digitální kousky světového vědění a prezentoval je s přidanou reklamou, se nyní chystá na další velký krok: generativní umělou inteligenci (AI) u vyhledávání.

Generativní AI slibuje zcela novou éru vyhledávání. Místo záplavy kliknutí uživatelů nabídne přesné a stručné odpovědi na dotazy, včetně složitých úkolů a vícefázových otázek, přímo z vyhledávacího pole Google. Tato inovace by však mohla zásadně změnit obchodní model založený na kliknutích a reklamách, který Googlu zajistil jeho dominanci.

Nový formát s AI odpověďmi a následnými sponzorovanými odkazy prakticky pohřbí desítky modrých organických odkazů, které tvořily základ úspěchu Googlu. Evelyn Mitchell-Wolf, senior analytička z eMarketer, upozorňuje, že s novým rozvržením je nejasné, jak budou reklamy vypadat a jak budou fungovat, což povede k menšímu počtu kliknutí na zdrojové materiály.

Proč by také uživatelé klikali, když AI přehledy odpoví na jejich dotazy bez nutnosti proklikávání? Google už roky testuje své schopnosti "bezklikového" vyhledávání, kdy postupně rozšiřuje své moduly s informacemi z Wikipedie, počasí, map, hodnocených míst, osobností, filmů a mnoha dalších zdrojů. S AI sumarizacemi se uživatelé mohou zcela spokojit s odpověďmi přímo na Googlu, aniž by věnovali pozornost sponzorovaným odkazům.

GOOG

Alphabet

GOOG
$178.37 $1.63 +0.92%

Měření účinnosti reklam se v novém paradigmatě konverzačního vyhledávání také stane složitějším.

"Bez spolehlivého signálu kliknutí bude těžké zjistit, zda si spotřebitel reklamy všiml, natož zda ovlivnila jeho rozhodnutí o koupi," říká Mitchell-Wolf.

Nicméně AI-poháněné vyhledávání by mohlo přinést nové způsoby, jak vydělávat na uživatelské pozornosti. Google má k dispozici celou řadu platforem, na kterých může zákazníky navyknout na nové AI služby, testovat jejich výkon a experimentovat s novými formáty reklamy.

Google tvrdí, že i přes evoluci svých vyhledávacích produktů zůstane zaměřen na posílání cenné návštěvnosti tvůrcům obsahu a obchodníkům. První výsledky naznačují, že když lidé kliknou na odkazy z AI přehledů, stráví na stránkách více času. To však nemusí být dostatečná útěcha pro firmy ztrácející kliknutí.

Google má motivaci nezničit svůj model vyhledávání založený na reklamách. Pokud bude méně webů schopno publikovat kvalitní obsah bez spolehlivých příjmů z reklamy, utrpí tím kvalita výsledků vyhledávání. Pro jednotlivé weby a podniky závislé na vyhledávání může být jakákoli změna v tom, jak Google prezentuje jejich obsah, kritická.

Jak napsala Lily Ray, viceprezidentka pro SEO strategii a výzkum v Amsive, Reddit, Amazon a další významné weby patřily mezi SEO vítěze po březnových aktualizacích Googlu. Google bere, ale někdy také dává.

Pro Google a jeho příznivce nejde o ohrožení jeho dominance ve světě vyhledávání, ale o snahu ospravedlnit si svou pozici pro budoucnost, kde jeho nejdůležitější produkt a pojem webového vyhledávání není zaručen.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.


No comments yet
Timeline Tracker Overview