📊 Fed ohranja obrestne mere in prilagaja napovedi! 📉

Indeks S&P500 se takoj odzove in izbriše več kot 0,50-odstotni dobiček!

Ameriška centralna banka Federal Reserve se je odločila obdržati obrestne mere na najvišji ravni v zadnjih 23 letih. 🔒 Obrestne mere ostajajo v razponu 5,25-5,50 % Ta poteza je povezana s spremembo napovedi Feda za leto2024, v kateri zdaj pričakuje le eno znižanje obrestnih mer namesto prvotno načrtovanih treh. 🔮

Seja Zasedanje Fed je razkrilo tesno odločitev glede pričakovanj za letošnje leto. Osem uradnikov pričakuje dve znižanji, sedem le eno, štirje pa nobenega. Po drugi strani pa so napovedi za leto 2025 je bila s prvotno pričakovanih treh znižanj spremenjena na štiri, zato bomo videli, ali bomo prihodnje leto doživeli več znižanj! 📅

Inflacija je še vedno glavna tema razprav. V napovedi za leto 2024 je inflacija, merjena z osnovnim indeksom izdatkov za osebno potrošnjo (PCE), zdaj predvidena na ravni 2,8 % v primerjavi s prejšnjo 2,6 %.

Predsednik Fed Jerome Powell je ob spremembi jezika izjave Fed izrazil blag optimizem ,saj je navedel, da je bil dosežen "skromen napredek" pri doseganju inflacijskega cilja 2 %. Vendar pa je treba ta napredek potrditi, preden bo mogoče znižati obrestno mero.

Nove napovedi, ki kažejo soglasje o treh znižanjih v 2024. Ta napoved je bila popravljena navzgor po podatkih o visoki inflaciji v prvem četrtletju.

Najnovejši podatki kažejo, da je inflacija aprila ostala na ravni 2,8 % na letni ravni, kar kaže na določeno stabilizacijo po visokih vrednostih v prvem četrtletju. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) se je maja povečal za 3,3 % v primerjavi z letom prej, kar je rahla upočasnitev v primerjavi z aprilsko rastjo. 3,4 %.

Powell je poudaril, da Fed potrebuje več kot le četrtletne podatke, da bi ocenil, ali se inflacija vztrajno zmanjšuje v smeri 2% cilja. Možnosti za prvo znižanje obrestnih mer v septembru so se povečale, vendar so odvisne od nadaljnjih poročil o inflaciji.

Napovedi Fed vključujejo stabilno stopnjo brezposelnosti na ravni 4 % in rast BDP na ravni 2,1 % za letošnje leto. Nevtralna obrestna mera se je zvišala na 2,8 % s prejšnje 2,6 %. 🌐

Kakšno je vaše mnenje o odločitvi Fed in kdaj vi osebno pričakujete prvo znižanje obrestnih mer?
Kako bi se po vašem mnenju na znižanje obrestnih mer trenutno odzval trg?


No comments yet
Timeline Tracker Overview