S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Do krátkého představení společnosti Lockheed Martin Corporation $LMT+0.2%  je nutností zahrnout fakt, že se jedná o největší americkou firmu, která je hlavním dodavatelem zbrojního průmyslu a obrany.

Je F-35 vlajkovou lodí $LMT+0.2% ?

Specializuje se také na technologie v rámci vesmírných operací. Dominantou Lockheedu je stálý příliv státních zakázek v rámci armádních, leteckých, námořních a IT programů včetně kybernetické bezpečnosti.

$LMT+0.2% vyrobilo v rámci programu Joint Strike Fighter, který vyhlásilo americké ministerstvo obrany, světoznámý bojový letoun F-35 Lightning II, jehož první let byl absolvován v roce 2006 a do dneška je tento program pro společnost klíčový. Tyto stíhačky jsou také zařazeny do výzbroje spojenců NATO a je jasné, že pokud by se USA dostalo do jakéhokoliv válečného konfliktu, právě tato firma z toho bude dominantně profitovat. K roku 2019 bylo již vyrobeno přibližně 410 letounů F-35 a v roce 2021 mezi své mezinárodní klienty LMT přidalo i země Švýcarsko a Finsko.

Pojďme nyní na $LMT+0.2%  pohlédnout investorským okem. Je jasné, že taková společnost má silný finanční kapitál a fundament na vysokém levelu. To může každého investora nechat klidným. Ovšem je důležité najít správný moment pro investici. Minulý rok, kdy světem ještě vládla pandemie Covidu-19 se akcie LMT postupně propadaly a zveřejnění hospodářských výsledků investory moc nepotěšilo. Jednalo se o meziroční poklesy a nenaplnilo se ani očekávání analytiků. Tržby LMT meziročně poklesly o 3 %. Důvody těchto neradostných události byly jasné. Jednalo se o narušení dodavatelského řetězce, snižování objemů výroby stíhaček F-35, konec války v Afghánistánu a také znárodnění správy atomových zbraní ve Velké Británii.

Lockheed Martin Corporation mohl uklidnit investory tím, že má i utajované programy, ve kterých se očekává přesun ze stádia vývoje do výroby v letech 2023-2026. Potenciálně se má jednat o několika miliardové příležitosti, se spekulací o nový model letounů pro letectvo. LMT také zůstává hlavním vývojářem hypersonických střel, které mají rychlost 5x vyšší, než je rychlost zvuku. Společnost působí i v soutěžích o zakázky na armádní vrtulníky, ve kterých jí konkurují firmy Textron $TXT-0.8% , Northrop Grumman $NOC+0.2% , Raytheon Technologies $RTX-0.5%  nebo Boeing $BA+3.4% .

Vliv války na Ukrajině

Veškerý pohled na věc se změnil v únoru roku 2022, kdy Rusko provedlo invazi a rozpoutalo tak válku na Ukrajině. Tím se celosvětově navýšila poptávka ve zbrojním průmyslu, kdy zakázky pro zbrojařské firmy začaly vytvářet země po celém světě pro případ 3. světové války. V našem okolí raketovým tempem zbrojí hlavně Polsko.

V prvním kvartálu tohoto roku $LMT+0.2%  oznámilo zisk ve výši $6,44 na akcii a od začátku války na Ukrajině si akcie společnosti připsaly přes 15 %. V následujících měsících se pochopitelně očekává další růst. To může být příležitostí pro řadu investorů, kteří hledají konkrétní akciový titul v tomto odvětví. Tato nešťastná situace ale nemusí být jediným pozitivním výhledem pro kapitálové trhy. Lockheed Martin má také podepsaný kontrakt v hodnotě 1,42 miliardy dolarů na nabídku logistické podpory v rámci letounů C-130 J.

Bude Čína dělat problémy?

Nemůžeme se pouze soustředit na pozitivní výhledy, a proto je důležité zmínit, že $LMT+0.2%  má negativní zkušenosti s Čínou, kdy tato země chtěla uvalit na společnost sankce kvůli prodeje vojenského arzenálu na Tchaj-wan. Kvůli tomu se společnost obává, že právě Čína by mohla omezit svůj komerční prodej nebo dodavatelský řetězec, včetně dodávek vzácných zemin a jiných surovin. Dalším špatným výhledem může být fakt, že v roce 2021 ministerstvo obrany Spojeného království ukončilo smlouvu s $LMT+0.2%  na program jaderného odstrašení. Zrušení takové smlouvy může mít v budoucnu dopady na výkonnost segmentu Lockheed’s Space.

Díky technickým ukazatelům lze vidět, že aktuální cena se blíží odhadované cílové ceně, nicméně v současné situaci tento fakt nelze brát až tak vážně kvůli nenadálé události na Ukrajině a tím razantně zvýšené poptávce po zbraních a celkové obraně. Velkou výhodou $LMT+0.2%  je nízká volatilita vůči trhu, která je dle technického parametru Beta o 21% nižší než samotný trh. Obrovská tržní kapitalizace není u tak světové firmy žádným překvapením.

Na grafu můžeme vidět historický vývoj s budoucím výhledem EPS (ziskem na akcii). Investory určitě potěší i příjemná dividenda v hodnotě 2,49 %.

Závěrem

Společnost Lockheed Martin Corporation je součástí fondu SmartStocks, který aktivně spravuje naše finanční skupina Investhy. Aktuální situace nahrává investorům zhodnocovat přes tento akciový titul své finance. $LMT+0.2%  má našlápnuto na velmi dobrou budoucnost a překazit plány ji můžou jen opravdu velké problémy. Díky své historii a výsledkům má ovšem dominantní postavení v mnoha byznysech, ať už v soukromém, tak i ve veřejném sektoru. To dělá z této firmy dobrou příležitost.

Disclaimer: Tento článek je informativního charakteru a nejedná se o investiční doporučení. Autor nenese žádnou zodpovědnost za možné riziko v případě jakékoliv investice na základě tohoto článku.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @investhy má karmu 2 a je členem této komunity od 08/03/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tuto společnost sleduji již nějakou dobu a myslím si, že celkově je to velmi zajímavá společnost do portfolia, kde jí i sám mám.

Ještě otázka, jestli se vyplatí koupit, když byla teď poměrně vysoko co se ceny týče

plus pro $LMT+0.2% je to, že není ryze zbrojařskou firmu, ale má širší záběr podnikání 👍

Diverzifikacia

$LMT+0.2% od začátku války nejlepší možnost (samozřejmě i před ní).

Myslím, že tohle je solidní pick i mimo válku 🤔

mám trochu odpor vůči společnost jako $LMT+0.2%, kdy je jejich hlavní odběratel stát a jsou na něm prakticky závislý. Zároveň se domnívám, že ta hlavní pumpa na akcii je už za námi...

Partner

$LMT je top a s rostoucím důrazem na vesmírný výzkum bude její hodnota dále růst 😁