S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Apple čeká představení nových MacBooků Pro 💻

Investoři společnosti $AAPL+0.5% by se měli přestat starat o nejnovější iPhone a místo toho se zaměřit na všeobecně očekávanou novou generaci MacBooků Apple. Apple tyto nové Macy uvede dnes na speciální akci a opět změní podobu počítačového průmyslu.

 

 

Na akci "Unleashed" budou představeny špičkové Apple Silicon MacBooky Pro. Akce "Unleashed" byla již nějakou dobu všeobecně očekávána, takže prakticky nikoho nepřekvapila, přesto je z ní cítit větší vzrušení než z uvedení iPhonu 13. Řada iPhone 13 dopadla v mnoha ohledech lépe, než se očekávalo, a to jak z hlediska výkonu, tak i prodejů. Stále však šlo o nic extra nového...

 

Naproti tomu nové MacBooky Pro budou skutečně nové. Budou mít kompletně přepracovaný hardware zvenku i zevnitř. Těla budou ztenčená a odlehčená, aby se využila energetická účinnost křemíku Apple. Očekává se, že nové obrazovky (ve velikostech 14 a 16 palců) budou mít mini-LED podsvícení pro lepší kontrast.

 

Většina zpráv nadále označuje křemíkový čip Apple, který bude tyto nové Macbooky pohánět, jako M1X. Osobně o tom pochybuji. Od vydání prvních Maců s čipem M1 uplynul téměř rok. Apple potřebuje ukázat větší pokrok než jen postupně vylepšovaný M1, takže si myslím, že označení "M2" je velmi pravděpodobné. 

 

Nebude to jen marketingový tah. Očekávám, že nový M2 bude mít nejen více výkonných jader procesoru (8 oproti 4 u M1), ale také nový design jader vycházející z A15 Bionic.

 

Z prvních výkonnostních testů iPhonu 13 je zřejmé, že výkonnostní jádra A15 dostala výkonnostní boost. Očekává se, že se zlepší také zpracování grafiky, a to díky minimálně dvojnásobku 8 grafických jader M1.

 

Přeneseny budou pravděpodobně i další funkce modelu A15, včetně vylepšené jednotky pro zpracování neuronů a procesoru obrazového signálu. Integrovaná paměť, jedinečná vlastnost modelu M1, se pravděpodobně dočká zvýšení rychlosti a větší základní konfigurace (16 GB oproti 8 GB v modelu M1).

 

Velkou otázkou je, zda si M2 zachová výjimečnou výhodu efektivity, kterou jsem popsal u M1 na základě testování vlastního MacBooku Air. M2 se možná vzdá části účinnosti ve jménu výkonu, což je naprosto rozumný kompromis vzhledem k obrovské výhodě účinnosti, kterou má M1 oproti srovnatelným procesorům x86.

 

Jak nová generace počítačů Apple Mac všechno změní

Neustále tvrdím, že efektivita zpracování je vším, protože rozptyl energie je klíčovým limitujícím faktorem absolutního výpočetního výkonu čipu. Přestože procesory x86 disponují "Turbo režimem" s vyšší taktovací frekvencí, většina z nich ji nemůže udržet delší dobu kvůli teplotním limitům čipu.

 

Jednou ze zajímavých vlastností M1 je, že nemá žádný "Turbo režim". M1 je schopen běžet na své jmenovité taktovací frekvenci neomezeně dlouho, pouze s minimálním chlazením. Přesto se nepodařilo existenčně potvrdit mou tezi, že by zvětšený M1 s více jádry CPU a GPU dokázal v absolutním výkonu překonat x86.

 

Absolutní výkon, o efektivitě nemluvě, se tak stal poslední baštou x86. Tuto baštu se M2 chystá vážně narušit, ne-li zničit. Pokud se více jádrový výkon M2 přiblíží očekávanému nárůstu počtu jader, nebude v mobilním světě nic, co by se ho mohlo dotknout v absolutním výkonu, přinejmenším u procesorů s integrovanou grafikou.

 

Diskrétní grafika je jiná věc a přinejmenším po nějakou dobu budou moci notebooky a stolní počítače s diskrétními GPU nabídnout vyšší grafický výkon. Hraní na PC, zůstane doménou procesorů x86 v kombinaci s diskrétními GPU.

 

Ale M2 zcela změní očekávání spotřebitelů ohledně výkonu notebooků (a stolních počítačů střední třídy). M2 poskytne potřebný důkaz existence, že křemík Apple je škálovatelný na procesory s vysokým počtem jader. Příští rok bude Apple schopen pokořit i výkonnostní výšiny, které nyní okupují největší procesory od Intelu a AMD.

 

Závěr

Cesta společnosti Apple $AAPL+0.5% k tomu, aby se stala dominantní polovodičovou společností bez továrny, byla dlouhá a často znevažovaná. Dokonce i nyní někteří kritici tvrdí, že Apple je jen společností vyrábějící spotřební zboží, které chybí inovace. Bohužel pro investory společnosti Apple byly inovace společnosti Apple často spíše skutečné než zdánlivé.

 

Očekávám, že nové MacBooky Pro M2 to pomohou změnit. Díky tomu, že jsou optimalizovány pro Apple Silicon, nabídnou kombinaci tenkého designu, nízké hmotnosti, výdrže baterie a výkonu, která prostě není nikde jinde k dispozici. Výhody Apple Silicon už nebudou pro zákazníky skryté a nezjevné. Nové Macbooky M2 budou výhody Apple Silicon prozrazovat způsobem, který MacBooky M1 nemohly.

 

Podíl společnosti Apple $AAPL+0.5% na trhu s počítači Mac v letošním roce trvale, ale nevýrazně roste. Podle IDC činil podíl společnosti Apple na počítačích PC ve třetím čtvrtletí pouhých 8,8 %, zatímco před rokem to bylo 8,3 %. Trh s PC je stále poměrně velký a relativně malý podíl společnosti Apple znamená, že v oblasti počítačů Mac je stále obrovský růstový potenciál.

 

Očekávám, že růst podílu společnosti Apple $AAPL+0.5% na trhu PC se výrazně zrychlí s uvedením počítačů Mac M2 a dalších ještě výkonnějších počítačů Mac, které budou následovat. Zůstávám u dlouhodobého přesvědčení ohledně společnosti Apple a hodnotím ji jako nákupní.


to bude zase notebook za 100 tisíc ach jo 😆

no nevím jestli to změní podobu počítačového průmyslu, ale důležité to rozhodně je 😅