S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tyson Food má optimální postavení pro vytěžení maxima ze zdražování potravin

Pojďme se podívat na aktuální situaci na trhu, kde hrozí recese. Zaměříme se na logiku a odpovězte si rovnou na otázku: Jaké zboží budou lidé potřebovat i v případě krajní nouze a zvednutí cen? Pokud je vaše odpověď potraviny a spotřební zboží, tak jste na stejné notě jako já. Dnes vám představím společnost Tyson Food $TSN+0.4% a také uvedu důvody, proč je ideální volbou pro nadcházející období.

Znáte společnost $TSN+0.4%?

S tím jak jdou náklady všech společností nahoru (především skrz zdražení ropy a energií), tak je více než jen jasné, že sektor potravin se bude muset postupně přizpůsobovat zdražování.

Ostatně jsme už svědky zdražování, které bohužel pro nakupující jen tak neskončí. V posledních dnech o zdražování potravin mluví především McDonald´s, Kraft Heinz a Tyson Food. Zdražování připisují především zdraženým nákladům a růstu mezd zaměstnanců.

Tyson Food $TSN+0.4% 

Cena akcie činní 84,14$.

Tyson Foods je stěží první podnik, který by nás napadl, když přemýšlíme o ziskových spotřebitelských základních společnostech. Jedná se o známou značku a jak jistě víte, když je něco značkové, tak to taky stojí o něco víc peněz. $TSN+0.4% je druhým největším světovým zpracovatelem a prodejcem kuřecího, hovězího a vepřového masa.

Důvodem, proč je $TSN+0.4% v mém výběru, je to, že silné značky v atraktivních kategoriích produktů vytvářejí nejdůležitější konkurenční výhody pro jakýkoli spotřebitelský obchod. Vzhledem k rostoucím inflačním tlakům mají navíc společnosti, které se těší nejvyšším cenovým prémiím, obvykle nejlepší pozici k tomu, aby si udržely vysokou návratnost kapitálu.

Dalším důvodem proč favorizuju $TSN+0.4% je i tento graf, který ukazuje změny v indexu spotřebitelských cen, které se výrazně lišily v rámci kategorie potravin. Jak vidíme v grafu níže, 12měsíční změny do dubna letošního roku byly nejvyšší v kategorii masa, drůbeže, ryb a vajec.

 

Finanční záležitosti

Společnost Tyson Foods Inc. dosáhla silných výsledků za 1. čtvrtletí 2022, které představují působivý nárůst o 140 % v GAAP EPS a nárůst o 48 % z hlediska upraveného EPS ve srovnání s předchozím rokem. Firma také vykázala provozní zisk podle GAAP, který se meziročně zvýšil o 106 %, a upravený provozní zisk, který se ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o 40 %.

V 1. čtvrtletí 2022 se čistý zisk TSN ve srovnání s 1. čtvrtletím 2021 více než zdvojnásobil.

  • Tyto dobré výsledky značí pouze oblibu společnosti, která zavčasu zdražila a tudíž i vytěžila maximum.

Proč je teda od začátku roku na -4%?

Příčina poklesu souvisela s omezeními dodavatelského řetězce a napjatým trhem práce. Růst cen byl způsoben především vyššími vstupními náklady.

Podle mého názoru je v inflačním prostředí s rychle rostoucími vstupními náklady zásadní, aby firma měla dostatečnou cenovou sílu, aby tato zvýšení nákladů přenesla na zákazníky. V loňském roce $TSN+0.4% prokázala, že je toho schopna a dokonce dosáhla kumulativního nárůstu objemu o 0,3% ve všech segmentech. Díky tomu je Tyson Foods Inc. vynikající obrannou volbou v tomto prostředí.

  • Pokud hledáte defenzivní a méně volatilní jméno, tak je právě společnost $TSN+0.4% vhodnou volbou pro vás.
     

Strategické iniciativy, které činí společnost Tyson Foods Inc. atraktivní

Do roku 2024 si firma klade za cíl ušetřit více než 1 miliardu dolarů zlepšením produktivity, z čehož více než 30% se předpokládá do konce fiskálního roku 2022. Existují tři hlavní oblasti, které přispějí k udržitelnosti úspor produktivity:

1.) Automatizace: zaměření na vykostění kuřat

2.) Digitální řešení: implementace nástrojů pro snímání poptávky s cílem zlepšit dodavatelské řetězce

3.) Provozní a funkční excelence a agilita: provádění iniciativ v oblasti produktivity závodu a nový program zadávání zakázek

Kromě toho je $TSN+0.4% odhodlána zůstat klíčovým hráčem a lídrem na trhu v odvětví balených potravin. Za tímto účelem má firma v úmyslu zlepšit své produktové portfolio a zvýšit svou kapacitu, aby vyhověla rostoucí poptávce. Společnost Tyson Foods je také odhodlána stát se konkurenceschopnější v segmentu kuřat. Zlepšení konkurenceschopnosti zahrnuje dosažení rozpětí ziskové marže 5-7% do druhé poloviny roku 2022 a zvýšení míry líhnutí.

Dividendy

  • Aktuálně $TSN+0.4% vyplácí dividendu ve výši 2,19%.

Pro investory, kteří se zajímají o dividendy, je důležité ukázat, že $TSN+0.4% v posledním desetiletí neustále zvyšuje své výplaty. 5 letá míra růstu dividendy byla přibližně 19,3%.

  • Společnost se také může pyšnit sérií 5 let v řadě, kdy zpětně odkupuje akcie, což je skvělá zpráva pro investory, kteří zde drží podíl.
  • Zaujala vás společnost $TSN+0.4% ?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mám něco málo v General Mills, TSN tolik neznám, takže bych se na ně mohl podívat a zjistit jak velká je to konkurence;)

I kdyby k recesi došlo tak tsn má za sebou sérii comebacků, kdy po propadech rozjíždí slušnou rallye. Defenzivní výběr s udržitelnou dividendou, za mě v pořádku.

Otázkou bude jak moc mohou ještě náklady vzrůstat a jak moc budou ochotni zákazníci připlácet za maso.

Uvidíme jak se jim podaří naplnit slova o snižování dluhu. Je to poslední dílek skládačky, který se musí vyřešit, než nastoupím do pozice pro nákup.

Také uvidíme jak se jim podaří přenést i další navyšování nákladů na koncové zákazníky. Konkurence je zde celkem vysoká, ale nebojím se o Tyson z pohledu dvojky na trhu.