S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Sektorová daň versus ČEZ

Zatímco evropské i americké burzy zahajují týden opatrným růstem, česká burza se propadá. Hlavním viníkem je ČEZ - resp. nejnovější úvaha koaličních politiků ohledně zavedení nové sektorové daně ve výši až 25%! Zavedení takového daně by samozřejmě významně ovlivnilo ziskovost i celkovou hospodářskou situaci ČEZu a úvahy tohoto druhu jsou i hlavním důvodem dnešního výrazného propadu akcií ČEZu (celkově přes 10%, v jednu chvíli i přes 13%!).

Sekundárním důvodem jsou nejasnosti ohledně dividendy za r. 2021. Stále není stanovena její definitivní výše. Její návrhy navíc ukazují, že s ohledem na masivní nárůst ceny akcií z posledního roku výrazně klesne procentní poměr dividendy vůči ceně akcie (téměř jistě bude méně než 5% hrubého výnosu). Dalším negativem je vysoce pravděpodobné posunutí termínu jejího vyplacení.


Autor @dalibor007 má karmu 88 a je členem této komunity od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Nevěřím státu vůbec v ničem. Proto bych nikdy to polostátního ČEZu nikdy nešel. No a jak píše @spritely22, víc peněz můžou dostat mnohem elegantněji a bez nějakých bláznivých daní

Ze strany vlády je tohle absolutní fuck up. Oni si prostě z ČEZu nemůžou vytáhnout vyšší divi, raději zavedou sektorouvou daň.🙄

Navíc snad úplně nejhorší je, jakým způsobem jsou tyto zprávy podávány a značná nejdenota koalice...

ČEZ "bohužel" většinově vlastnen státem a pak to takhle dopadá

ČEZ mi přijde jako určitá jistota, stát jej nikdy nenechá padnout. O něco horší jsou jeho úvahy o sektorové dani či o vytěsnění minorit. akcionářů. Vladě se ani nedaří toto téma dobře komunikovat, což jsme ostatně viděli včera na reakci akcií ČEZu.

padnout ho sice nenechá, za to ale shodí cenu akcie :/

Nápad na sektorové daně už tu byl, přišla s ním ČSSD. Naštěstí neuspěl. Je pro mne nepochopitelné, že teď se jej snaží vzkřísit středopravá vládní koalice.

V případě ČSSD se není čemu divit. Avšak od této vlády bych čekal jiný přístup.

Jaký očekáváte další vývoj akcií ČEZu? Způsobí úvahy o zavedení nové daně konec "spanilé" jízdy akcií ČEZu?

Jízda už skončila