S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Sektorová daň versus ČEZ

Zatímco evropské i americké burzy zahajují týden opatrným růstem, česká burza se propadá. Hlavním viníkem je ČEZ - resp. nejnovější úvaha koaličních politiků ohledně zavedení nové sektorové daně ve výši až 25%! Zavedení takového daně by samozřejmě významně ovlivnilo ziskovost i celkovou hospodářskou situaci ČEZu a úvahy tohoto druhu jsou i hlavním důvodem dnešního výrazného propadu akcií ČEZu (celkově přes 10%, v jednu chvíli i přes 13%!).

Sekundárním důvodem jsou nejasnosti ohledně dividendy za r. 2021. Stále není stanovena její definitivní výše. Její návrhy navíc ukazují, že s ohledem na masivní nárůst ceny akcií z posledního roku výrazně klesne procentní poměr dividendy vůči ceně akcie (téměř jistě bude méně než 5% hrubého výnosu). Dalším negativem je vysoce pravděpodobné posunutí termínu jejího vyplacení.


Autor @dalibor007 má karmu 88 a je členem této komunity od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Nevěřím státu vůbec v ničem. Proto bych nikdy to polostátního ČEZu nikdy nešel. No a jak píše @spritely22, víc peněz můžou dostat mnohem elegantněji a bez nějakých bláznivých daní

Ze strany vlády je tohle absolutní fuck up. Oni si prostě z ČEZu nemůžou vytáhnout vyšší divi, raději zavedou sektorouvou daň.🙄

Navíc snad úplně nejhorší je, jakým způsobem jsou tyto zprávy podávány a značná nejdenota koalice...

ČEZ "bohužel" většinově vlastnen státem a pak to takhle dopadá

ČEZ mi přijde jako určitá jistota, stát jej nikdy nenechá padnout. O něco horší jsou jeho úvahy o sektorové dani či o vytěsnění minorit. akcionářů. Vladě se ani nedaří toto téma dobře komunikovat, což jsme ostatně viděli včera na reakci akcií ČEZu.

padnout ho sice nenechá, za to ale shodí cenu akcie :/

Nápad na sektorové daně už tu byl, přišla s ním ČSSD. Naštěstí neuspěl. Je pro mne nepochopitelné, že teď se jej snaží vzkřísit středopravá vládní koalice.

V případě ČSSD se není čemu divit. Avšak od této vlády bych čekal jiný přístup.

nejvíce mě ale vytáčí lidovec Jurečka se svými přihlouplými řečmi...

Jaký očekáváte další vývoj akcií ČEZu? Způsobí úvahy o zavedení nové daně konec "spanilé" jízdy akcií ČEZu?

Jízda už skončila