S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Analytici ze společnosti Goldman Sachs mají naléhavé varování pro všechny investory

Co se bude dít dál řeší každý investor 24/7 už několik posledních měsíců. Aktuálně to vypadá, že veškerá naděje je pryč. Propad na trhu pokračuje, válka nekončí, ceny energií rostou závratným tempem a recese je podle všeho za rohem. Tím ale bohužel výčet negativních zpráv nekončí. Podle analytiků z Goldman Sachs může být ještě mnohem hůř.

Zelené hodnoty vídáme poslední dobou jen velmi zřídka

Podle stratégů Goldman Sachs Group $GS+1.8% je riziko opětovného výprodeje na akciových trzích stále vysoké, protože investoři oceňují pouze mírnou recesi.

"Velká část letošního propadu ocenění byla způsobena vyššími sazbami/inflací," napsali stratégové pod vedením Christiana Muellera-Glissmanna v poznámce z 30. června. "Pokud výnosy dluhopisů nezačnou klesat a nebudou tlumit rostoucí rizikové prémie u akcií v důsledku obav z recese, mohlo by ocenění akcií dále klesat."

Akciové trhy po celém světě právě zažily jeden z nejhorších půlroků v historii, protože tvrdošíjně vysoká inflace a jestřábí centrální banky vyvolaly přízrak prudkého hospodářského zpomalení. Americký index S&P 500 zaznamenal v prvním pololetí nejhorší výkonnost od roku 1970 a ztratil více než 8 bilionů dolarů tržní kapitalizace.

Jak probíhaly roky, které začaly stejně jako ten letošní? O tom jsem psal v tomto článku: Co bude dál? Historie ukazuje, jak probíhaly roky, které začaly stejně špatně jako ten letošní

https://www.youtube.com/watch?v=R8zlRo5S4eY

Mantra TINA - There Is No Alternative to equities -, která byla hnacím motorem býčího růstu akcií, nyní v prostředí brutální inflace a rostoucích výnosů dluhopisů skončila a investoři čelí "TARA (There Is A Reasonable Alternative)", uvedl Mueller-Glissman. "Vzhledem k tomu, že centrální banky jsou zaneprázdněny bojem s inflací, mohly by mít potíže s tlumením hospodářského cyklu."

Podle stratégů se ve druhé polovině roku pravděpodobně dostanou pod tlak také zisky podniků, protože marže budou čelit zkoušce prudce rostoucích cen a oslabující spotřebitelské nálady.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No já čekám co se stane ve zbytku roku. Nedávno tu byl článek - myslím dokonce od tebe - že v 5/5 případů propadu na začátku roku se to vždy otočilo. Podle toho bych se pak odrazil

Jo, to jsem psal já. Jenže těch pět z pěti bylo, když nebyla zároveň recese. Když byla, tak zpravidla přišel bearmarket. A to o dost delší než bývá běžné

Tak to přeci víme i bez nich. Teď to vše stojí na tom, jestli tady recese už je, teprve bude, nebo jestli nepřijde vůbec. Pokud začnou brzdit i prodeje, tak se dostaneme do hnusný downtrend spirály

No příchod recese je ale podle mě hrozně přecenovaný kriterium. Ve finále je to jen nějaká definice z ekonomického pohledu. Důležitější budou asi okolnosti. Pokud se bude dál zdražovat, bude nedostatek surovin atd. tak se dá očekávat, že podniky budou pod dalším tlakem úbytku poptávky. Existují ale vždycky obory a tituly, které na tom vydělají. Konkrétně třeba Apple prodá svoje produkty i v těch nejhorších dobách.

No pozor, to je teda podle mě hodně greedy tvrzení.