S&P 500 ^GSPC
5,253.84
+0.10%
Tesla TSLA
$176.97
-1.59%
Apple AAPL
$170.76
-1.47%
Meta META
$488.98
-0.99%
Nvidia NVDA
$908.47
+0.66%
Amazon AMZN
$180.79
+0.53%
Microsoft MSFT
$420.76
-0.16%
Alphabet GOOG
$151.99
+0.03%

Další rána pro krypto: Jak po tomhle všem může ještě někdo ve virtuální měny věřit?

V problémech není jenom akciový trh. Světové ekonomické problémy dopadají snad do všech sektorů. Krypto není výjimkou. Jeho propad by se dal přisuzovat i jeho klasické korelaci s indexem SAP500. Jenže krypto ztrácí svou důvěryhodnost zejména v očích retailu i kvůli skandálům s ním spojeným. Kompletní krachy stablecoinů, scam schémata atd. Pozitivní zprávou nebude ani nejnovější problém společnosti Vauld.

Kryptoměny jsou opět tak trochu v nelibosti retailu

Vauld, krypto inovátor podporovaný společností Coinbase $COIN+2.8% uvedl, že zmrazil výběry a najal poradce, aby prozkoumali potenciální restrukturalizaci, čímž se připojil ke svým konkurentům od Celsius Network.

Singapurská společnost najala společnost Kroll jako finančního poradce a Cyril Amarchand Mangaldas a Rajah & Tann Singapore jako právní poradce, uvedl v pondělí na blogu generální ředitel Darshan Bathija. Všechny výběry, obchodování a vklady na platformě byly pozastaveny. To nechcete jako uživatel slyšet.

Krok Vauldu přišel necelé tři týdny poté, co společnost uvedla, že zpracovává výběry "jako obvykle a bude tomu tak i v budoucnu". Tento obrat naznačuje rychlost, s jakou se klesající ceny šíří sektorem a sráží na kolena firmy od Celsius až po hedge fond Three Arrows Capital.

Krátce po tomto pokusu o uklidnění zákazníků společnost Vauld oznámila plány na snížení počtu svých zaměstnanců o 30 %.

https://www.youtube.com/watch?v=cksUYi0A7gg

Kryptotrhy na poslední oznámení společnosti Vauld reagovaly nevýrazně, Bitcoin $BTCUSD+2.6% se v pondělí v 10:30 v Londýně obchodoval o 1,3 % níže na úrovni 19 180 USD. Největší kryptoměna se od svého listopadového vrcholu propadla o více než 70 %.

To ovšem není něco, na co by bitcoin nebyl zvyklý

Společnost Vauld, kterou v roce 2018 založili Bathija a Sanju Kurian, poskytuje produkty pro půjčování a ukládání kryptoměn. V červenci loňského roku získala 25 milionů dolarů v kole financování vedeném společností Valar Ventures Petera Thiela. Na financování se podílela také společnost Coinbase Ventures.

Bathija v pondělním příspěvku na blogu uvedl, že Vauld od 12. června, kdy se zhoršily podmínky na trhu, zaznamenal "více než" 197,7 milionu dolarů výběrů od zákazníků. Generální ředitel v květnu sdělil listu BusinessLine, že se zaměřuje na zvýšení spravovaných aktiv z 1 miliardy USD na 5 miliard USD.

Podle příspěvku společnost také jedná s potenciálními investory. Plánuje požádat singapurské soudy o moratorium, "abychom měli prostor k provedení navrhované restrukturalizace", uvedl Bathija. Vauld podle sdělení učiní "zvláštní opatření" pro vklady zákazníků, kteří potřebují splnit výzvy k úhradě marže související se zajištěnými úvěry.

No. Není to rozhodně dobrá vizitka pro krypto obecně. Stále ale věřím, že králem je Bitcoin, který jednou opět ukáže svoji sílu. Myslím, že to bude pouze otázka času :)

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

O kryptu se vždycky říkalo, že je extrémně volatilní 🤷‍♂️ propad Bitcoinu mě nerozhazuje

Jak jeste nekdo muze verit investovani do akcii a dluhopisu? Podivejte se na Lehman Brothers a Bear Stearns! BTC je o to byt svou vlastni bankou, kdo spoleha na treti sluzbu a nebo se necha zlakat sliby na vysoke uroky, aniz by si o tom neco zjistil a odhadl riziko se pak nesmi divit, ze se neco pokazi.

Tady je to spíš echt nebezpečný v tom, že se to prezentuje jako "pro každého". Přijde mi, že i v dnešní době má klasické investování takový ten punc vysoké hry týpků v obleku někde ve vysokým paneláku. Na druhou stranu krypto je to, co si přece týpek v barevný mikině klikne na telefonu a je za vodou...

Nerozumim, akcie, dluhopisy i BTC si muze nakoupit kazdy, kdo se o to zajima. BTC navic ma tu vyhodu,  ze si ho muzete poridit bez nejake velke instictuce nebo brokera. Muzete si zajit do ATM nebo se s nekym domluvit p2p a drzet si to u sebe na penezence. To ze nakoupite "krypto" vam rozhodne nezaruci ze budete jen tak pres noc "za vodou" a pokud ano, tak je to jen ciste nahoda. A to, ze se trhy daji za pomoci velkych penez do jiste miry manipulovat je mozna pravda, ale dlouhodobe se to ridi dle podlozenych fundamentu,

Tohle všechno bohužel hází špínu na všechny ostatní a btc hlavně

Aspoň se jeste trochu propadne cena před dalším bullrunem to the moon

Jono. O to lepší bude, až zase budou všichni okolo brečet proc jsem jim o tom neřekl včas 😅